Analogi!

«Analogi er en forklaring eller sammenligning som gis ved å vise til noe annet som ligner. Det har nært slektskap med en metafor.» 

Jeg er vant med å bruke analogi for å forklare de rundt meg hva som er målet, eller rettere sagt veien til målet. Det brukte jeg ofte til biljardspillere jeg trente. Nå bruker jeg det når jeg forklarer til de som er i et livsstilsprosjekt eller ønsker å starte på sitt. Jeg har brukt mye analogi for selv å være motivert, eller simpelthen forstå hva jeg driver på med. Noen synes det er spesielt, men det bryr jeg meg ingenting om. Så lenge det virker er det resultatene som teller. Jeg kaller det:

«kontrollert galskap»

Sjakk som analogi


På skogstur 8 dager etter operasjon. På skogsturer har jeg laget mange av mine analogier.

Jeg tok meg selv i her om dagen at jeg sammenlignet et stort livstilsprosjekt med å bli en god sjakkspiller. Noen spiller sjakk fra barndommen og har det i blodet, mens andre bare har sett et brett og noen brikker, og aner ikke hva spillet går ut på. Slik er det også med god helse.

Sjakk

«Sjakk spilles på et kvadratisk sjakkbrett med 64 felter som er vekselvis lyse og mørke. Ved partiets begynnelse har den ene spilleren 16 lyse brikker, mens den andre har 16 mørke brikker. Spilleren med de hvite brikkene starter partiet, deretter veksler motstanderne på å utføre trekk. I tillegg til ved «sjakk matt», kan spillet bli vunnet ved at den ene spilleren gir opp. Et parti kan også ende med «remis» (uavgjort) på flere måter. Sjakkspillet deles gjerne inn i tre faser: åpning, midtspill og sluttspill. Selve spillereglene i sjakk er relativt enkle, men sjakk gir rom for svært avansert taktikk og strategi.»

Kilde: Wikipedia.

Det finnes utallige kombinasjoner med hvor mange varianter sjakk kan spilles på, ja flere enn det finnes antomer i verdensrommet. Det finnes også utallige versjoner av måter å få bedre helse på. Det gjelder å finne den måten som hjelper deg til å mestre «spillet» på en god måte!

Å beherske alle varianter er bare tull, det er også umulig. Man må finne sin måte slik at det blir gøy slik at interessen vedvarer. Det er også viktig å koble ut spillet i perioder slik at hodet og kroppen får tatt seg igjen. Verdens beste sjakkspiller er norsk og heter Magnus Carlsen. Han kobler ut sjakken ved å fysisk aktivitet. Han har vært en foregangsmann på dette området. Å endre livsstil handler mye om å være i fysisk aktivitet så da betyr å koble ut det motsatte, nemlig slappe av å finne tid til hvile og restitusjon, eller ta seg en ferie. Både sjakkspillere og alle andre mennesker er HELT avhengig av god søvn. Dette er helt essensielt om man ønsker å oppnå gode resultater.

Moskusen med sine brikker i 2007. 70-80 sigaretter, en liter konjakk og 20 pils var helt «vanlig» på fest den gang.

 

Moskusen blir «sjakkspiller»
På slutten av 2007 hadde jeg hatt så dårlig livsstil i mange år at jeg holdt på å sette meg selv i «sjakk matt». Kroppen holdt på å kollapse. Jeg kjørte livet mitt med kun 3-4 brikker i høyt tempo. Kongen var trengt opp i ett hjørne og stod for fall. Kongen i mitt eget liv er meg selv så alle forstår det. Jeg ga faen i alle brikkene jeg hadde tilgjengelig og brukte bare de som var gøy og ga full fart i til enhver tid. Fra januar 2008 startet jeg spillet med noen flere brikker, men i lengden visste det seg at det heller ikke var nok. Høsten 2014 tok jeg kontakt med Ronny Hitman og bestemte meg for å beherske spillet enda bedre. Jeg gikk høyt ut å sa at jeg til og med skulle bli en særdeles god «sjakkspiller». Jeg kalte prosjektet «toppidrett innen vektreduksjon.»

«Naming is power»

«Tårnet» Ronny Hitman i starten av vårt prosjekt sammen høsten 2014.

Forståelsen

Som regel åpnes åpnes spillet med ett bondetrekk.

I ett livsstilsprosjekt starter man ALLTID med hvite brikker. Det vil si man åpner spillet selv. Jeg gjorde det den dagen jeg ringte til Hitman og ba om hjelp. Det var første trekk i mitt livsstilsprosjekt versjon 2. I sjakk er det alltid en motstander (sorte brikker) og første trekk fra sort var fra Hitman. Han stilte krav til meg og det var opp til meg hvordan jeg skulle ta neste trekk. Hitman var spesielt god på funksjonene til noen av brikkene jeg var helt avhengig av for å lykkes. Lykkes i et langt løp. Jeg godtok trekket fra sort (Hitman) og fortsatte spillet.

Spillets brikker. Konge, dronning, løper, hest, tårn og bonde. Tallene viser brikkenes spillestyrke regnet i bønder.

Samtidig som jeg opplevde at Hitman førte sorte brikker i begynnelsen, så forstod jeg fort at han var en viktig brikke på mitt lag. Han var en av de mektigste offiserene på mitt lag, nemlig tårnet. Det finnes bare 2 tårn hos hver spiller. Han var like viktig som mine nærmeste venner/nær familie som jeg betrakter som det andre tårnet. Hitman var tårnet jeg aktivt satte i spill, mens det andre tårnet ble satt litt på vent. Skulle jeg vinne var jeg avhengig av funskjonen til begge tårnene, men det er bare lov å flytte en brikke av gangen. Tårnet overgåes bare av dronninga som betyr den absolutt nærmeste familie. Dronninga er kongens viktigste støttespiller, og gir deg store muligheter. De som følger meg tett vet jeg har tatt en «rokade» i livet mitt. I sjakk er rokade ett spesialtrekk, og det er det også i livsstil. Jeg byttet dronning selv om hun slett ikke er så glad i å bli kalt det. I mitt livsstilsprosjekt betyr det å gå fra singel til å bli forlovet. Hos meg var det et ekstremt spesialtrekk jeg ikke trodde var mulig da jeg startet spillet. Ei stødig og anderledes dronning var likevel en kjempeplussfaktor. Den storeforskjellen på sjakk og livsstil er at forutsetningene kan endre seg dramatisk i livstil. I sjakk er reglene konstante.

Både dronninga og det ene tårnet (Hitman) insisterte på at jeg måtte lære meg å bruke hestene i spillet. Den ene hesten var den som kunne å lage mat, mens den andre visste hva som var sunt og ikke minst hvordan nyte maten. Du skal «spise sakte» sier dronninga til meg. Da jeg tok rokade hadde jeg ikke i min villeste fantasi trodd at det var det dronninga skulle si til meg mest av alle ting. Det ene tårnet (Hitman) lærte meg at når jeg var sammen med det andre tårnet (vennene mine), så måtte jeg spise annen mat samen med dem enn det jeg hadde gjort til nå. Kunnskap om mat er en offiser i spillet.

Oktober 2014. «Tårnet» Hitman lærer et annet tårn om viktigheten til hesten på brettet, nemlig kunnskapen om mat. Torstein TrickWik Wik er også «løper» da jeg betrakter han som mentor i mitt prosjekt. Hesten er eneste brikke som kan brukes før en bonde i et livsstilsprosjekt. (Trykk på bilde for video)

Det gjenstår nå to offiserer igjen blant mine brikker, nemlig løperne. På sjakkbrettet er det de brikkene som går på skrå på brettet på hver sin farge. De dekker store områder og er veldig viktige i den langsiktige strategien. I et livsstilsprosjekt kan enkelte personer inneha funksjon til flere brikker, det er løperne. Det kan være noen som er både litt tårn, litt hest og kanskje litt bonde, men noen ganger er de kun løper. Bare vær obs på at har man tatt «rokade» finnes det bare ei dronning…

Løperne kan altså være nære venner, familie, trenere, mentorer eller folk som innehar en kompetanse du er avhengig av for å lykkes. Det kan være de som er ærlige nok og viser at de bryr seg. Tenk hvilken fantastisk brikke i det store spillet. Dronninga og tårnet har større våpenstyrke (påvirkningskraft), men man kan heller ikke starte spillet uten løpere.

29. juni 2015. Tårn og løper i en og samme person. Tor-Inge Johansen er moderator på bloggen. Han legger inn bildene og videoene jeg lager og går over alle tekster jeg skriver.

Søvn, hvile, og restitusjon er den den andre løperen i spillet. Tårnet (Hitman) hadde også bred kunnskap rundt denne brikken. Tårnet som var aktivt i spill var superviktig i starten spesielt.

Bønder 

For å virkelig lykkes måtte jeg lære meg å bruke alle brikkene i spillet strategisk, dog ikke strategisk som egoistisk. Jeg holder fortsatt på å lære og kommer nok heller helt i mål, man blir aldri utlært. Det er heller ikke relevant. I både sjakk og livsstil er det nesten uendelig med varianter, men man må bare lære nok til å mestre spillet tilpasset et godt liv og god helse.

Man må aldri undervurdere viktigheten av en bonde. Magnus Carlsen ville aldri startet et parti sjakk uten alle sine 8 bønder. På hans nivå ville det betydd tap hver eneste gang. Misforstå meg rett som Nils Arne Eggen ville ha sagt. Man trenger ikke å bli Magnus Carlsen, Marit Bjørgen eller Ole Einar Bjørndalen for å lykkes i et livsstilsprosjekt, men jo flere brikker man involverer, jo større sjanse har man til å lykkes.

Å være bonde er altså ikke et skjelsord eller noe negativt. Bonden er nesten alltid den brikken man tar det første trekket med, ja akkurat slik da jeg ringte Hitman. Kun hesten er den andre brikken man kan flytte i første trekk (kunnskap rundt mat). Det første valget var altså et bondetrekk i åpningspillet. Bonden kan flyttes 2 ruter rett fram i første trekk, så en og en rute rett fram. Jeg gikk offensivt ut og flyttet bonden 2 felt fram. Det er smart å flytte bøndene i nærheten av hverandre for å beskytte hverandre, ellers så må man overlate oppgave til en av offiserene. De henger atså sammen i et godt forsvar. Når de slår ut andre brikker (sort) kan de bare slå på skrå. Det er viktig å sette seg inn i spillets grunnregler.

Sorte brikker spiller med akkurat samme brikker som deg og prøver å slå deg. Sort er altså et symbol på den iboende motstand vi mennesker har mot forandringer. Den mektigste spilleren hos sort  er dronninga og er de som ikke ønsker du skal lykkes. Mellom 5 og 10 prosent av de som følger deg ønsker du skal mislykkes. Dronninga hos sort er bare 1 brikke (6.25%), men kan gjøre enorm skade da den kan rase rundt på brettet i alle retninger. Vær forberedt på det ved å akseptere spillets regler. Da kommer du lengst, og du øker dine sjanser for å vinne.

De ulike bøndene:

En bonde er tørt og reint tøy både før, gjerne under (skifte under trening ute ved pause) og rett etter trening. Hvis man slurver med dette kommer sort og tar en av dine brikker ved å gi deg forkjølelse. Å holde seg frisk er også en bonde. Blir man syk mister man ofte motivasjonen og det er enda en bonde.

Ikke slurv med næring rundt trening (før, under, etter). Det er IKKE der man sparer kalorier. Det kan føre til at du går tom og restituerer svært dårlig. Nok en bonde tapt ved motløshet, dårlig opplevelse og kanskje sykdom.

Venner er minst en bonde i et hvert liv. Alle kan ikke være nære venner slik som tårnet er.

En turkammerat kan også oppleves som støtten fra en bonde, men man kan ikke være absolutt avhengig av turkammerat. De gangene turkammeraten ikke kan, må man selv overta den funksjonen og være sin egen bonde. Å være turkamerat kan like gjerne være et av dine tårn, men da har han funksjon som en løper i det han vikarierer som bonde. Han mister ikke sin opprinnelige funksjon som tårn av den grunn. Hesten må må være med uansett (mat/drikke).

Treningsdagbok har vært en bonde for meg. Det er utrolig hvor mye motivasjon jeg har knadd ut av mine notater i treningdagboka. Antall økter, antalle timer, passere 100 timer tidlig på året, 200 timer, passere 1000 timer før 2 år var gått, hva persen er i en øvelse osv osv.

Sosiale media har definitivt vært en bonde for meg. Jeg har brukt det som viktig verktøy i strategien for å nå både kortsiktige og langsiktige mål. Jeg har hele tiden visst at dronninga til sort har latt seg irritere seg over den strategisk viktige bonden, men det å nå mine egne mål har vært viktigere.

Å motta et ekte smil som ønsker deg godt har vært en god bonde for meg.

Vibeke Eriksen fra Horten. Hvilket fantastisk smil. Det er ekte og det ønsket meg godt uansett hvor stor jeg var i størrelse.

Godt humør innehar verdien av 2 eller kanskje 3 bønder. De har faktisk samme verdi som minst en av dine offiserer (hest/løper). Man starter et livsstilsprosjekt ved å være i godt humør selv, ikke forlange at de rundt deg skal være det. Hjelper ikke det så la de stå utenfor. Jeg hadde i hvert fall ikke fått støtten jeg har fått ved å gå rundt å være en surpomp.

Mulig jeg har nevnt flere enn 8 bønder her nå, men husk jeg driver fortsatt å lærer spillet. I et livsstilsprosjekt er det tillatt med flere enn 8 bønder, men bruk minst 8, det er et tips fra moskusen.

Offer av brikker 

En dyktig sjakkspiller har evnen til å ofre en av sine brikker hvis han/hun kan vinne spillet på sikt. Det kan være så dramatisk som å bryte kontakten med noen som står deg nær, eller andre brikker som ikke er like viktig. I 2015 ofret jeg det å kjøpe fine klær til selskaper da kroppen var i stor forandring fra måned til måned. Jeg vil kalle det et «bondeoffer». Det kan være behagelig å spille med alle brikkene i behold, men det er ikke bestandig det er fornuftig. Jeg har brutt kontakten med noen som stod meg nær for noen år siden. Det var tungt, men nødvendig. Det er tungt å ofre et tårn, men det kan være nødvendig for å få et godt liv. Det er bare viktig å ønske tårnet det beste, men det beste uten deg.

Mange synes sikkert det er spesielt at jeg bruker analogien mellom spillet sjakk og et livsstilsprosjekt. Dine støttespillere er ikke bare brikker i ditt liv, ei heller kun brikker for at du skal nå dine mål. Ta heller det gode ut av analogien og heller bestem deg for å være en brikke noen andres liv. Du kan være dronning, tårn, hest, løper eller bonde. Jeg er superstolt over å være bonden i noen andres liv ved å dele min kunnskap. Husk det finne bare en konge i ditt eget liv, nemlig deg selv.

«Ingen blir god alein»

3T er som en løper i mitt livsstilsprosjekt. Jeg får masse kompetanse på veien, og masse flotte smil hver gang jeg trener.

 

Moskusen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *