Bekhterevs sykdom!

«Bekhterevs sykdom eller Ankyloserende spondylitt (latin spondylitis ankylosans eller morbus Bekhterev) er en arvelig autoimmun revmatisk bindevevssykdom som i størst grad rammer de små leddene i ryggsøylen, iliosacralleddene (leddene mellom den nederste delen av ryggsøylen, sakrum, og hoftekammene, ilium), samt senefester. Sykdommen rammer hyppigst menn i 20-30-års alderen, og forekomsten antas å være på 0,2–0,3 % i Norge.[1] I en tredjedel av sykdomstilfellene rammes man også av kraftige perifere artritter, dvs ikkebakterielle betennelser i leddene i føttene, knær, hofte og brystkassen. Sykdommen er oppkalt etter den russiske nevrologen Vladimir Bekhterev.

Bekhterevs sykdom er en gruppe tilstander som kan variere sterkt fra person til person. Voksne rammes typisk av sykdommen på en annen måte enn barn og unge (Juvinil Bekhterev), menn rammes oftere og hardere enn kvinner, og sykdommen forekommer oftere nord i Europa enn i Afrika. Variasjonene gjør at man normalt omtaler Bekhterevs som et sykdomskompleks snarere enn én sykdom. I alle tilfeller oppstår betennelsesreaksjoner ulike steder i kroppen, og felles for tilstandene er at leddene (spondylene) i ryggraden før eller siden blir betente. I mange tilfeller tar det lang tid, i noen tilfeller 10-15 år, fra første symptomer til diagnose kan stilles. Grunnen er at det tar lang tid før betennelsene i de små leddene i ryggraden fører til tilstrekkelig skade til at de kan oppdages.

Sykdommen kan være svært smertefull og, hvis ubehandlet, en potensielt invalidiserende sykdom (alvorlig grad av krokrygg, hvor ryggvirvlene har vokst sammen). Med moderne behandling kan likevel de fleste med sykdommen opprettholde normal funksjon»

Kilde Wikipedia

Et ansikt på Bektherevs.

Lite har jeg vist om Bekhterevs annet enn at noen bekjente og venner har denne sykdomstilstanden. Jeg må ærlig innrømme at jeg selv var forutinntatt når jeg møtte en ung, smilende mann på Hit The Gym for noen måneder siden. Jeg synes han var udsedvanlig sprek og måtte være turner eller noe sånt tenkte jeg. Han gjorde de vanskeligste øvelser med et smil om munnen, ALLTID!

Vi har etterhvert blitt bedre kjent siden vi ofte trener samtidig nede på HIT The Gym. Jeg tiltrekkes av glade mennesker. Det gjør meg motivert og inspirert. Selvsagt har jeg spurt om treningshistorikken til denne sprekingen, og når jeg får med meg historien hans så blir jeg rett og slett imponert. Han heter Georg Lunga og er 24 år og kommer fra Hammerfest. Har slitt med Bekhterevs i flere år uten å vite hva lags sykdom han hadde. Når han flytta til Trondheim for snart 3 år siden så bestemte han seg for å begynne å trene for å bedre sykdomstilstanden sin. Resultatet er rett og slett imponerende. Georg elsker å utøve sporten Calisthenics, eller «street workout» som det heter på folkemunne. Det er en sport som virkelig setter utøveren på prøve.

 

I risikosporten Calisthenics må man regne med noen knall og fall…

Georg sier det er viktig å få med at med riktig medisin og en aktiv livsstil så holder han sykdommen i sjakk. Kosthold er også veldig viktig da mange med denne sykdommen henger med hodet og har lite energi. Fokus på kosthold, aktivitet og ikke minst positivitet gjør hverdagen min mye lettere sier han videre.
Vi er begge klare over at det finnes de med enda mer framtredende sykdomsbilde, og som har mye større utfordringer når det gjelder å bevege seg. Vi bare poengterer at mange kan hjelpes av sunt kosthold, aktiv livstil og ikke minst positivitet.

IMG_3465
Et eksempel på hva riktig fokus kan gjøre med livssituasjonen.

Fra mitt ståsted som overvektig og ekstremt overvektig gjelder samme regler. Sunt kosthold, aktiv livsstil og positivitet gjør hverdagen min mye lettere og jeg har gode sjanser til å nå mine mål. Ta bort en av de ingrediensene og prosjektet vårt ville ikke hatt en sjanse. Det er faktisk spesielt å tenke på at jeg var godt over 4 ganger så tung som Georg da jeg var på det største (+ 225 kg) og han på sitt minste som voksen (54 kg). Vi levde på ytterkanten i hver vår verden, men vi var begge langt nede.

Det er helt sikkert lettere å skjønne at jeg har/har hatt sykdommer relatert til min overvekt (slitasje gikt, søvanapne, restless legs, gnagsår, impotens, diabetes, psykiske påkjenninger osv). Det på en måte «kan man se og anta» når man ser en mann på over 225 kg, men det lever mange mennesker der ute som lever med «skjult sykdom» og føler seg misforstått. De sliter i hverdagen og aksept for sin sykdom simpelthen fordi det ikke går an å se på de at de er syke. Det er vanskelig for meg å sette meg inn i deres situasjon, og det har jeg heller ikke tenkt å gjøre. Jeg har medfølelse for deres problemer. Likevel vil jeg poengtere at sunt kosthold, aktiv livsstil og positivitet vil lette hverdagen betraktelig for mange. Georg Lunga er et prakteksemplar på et slikt menneske.

Trugetur:

Før turen ble Georg godt informert om turens nest viktigste regel (nest etter det å ikke lov syte), nemlig faller man så må man ligge til det blir tatt bilde. Det er ikke lov til «urent trav» eller usportslig opptreden, dvs hekte truger, dytte eller skremme noen til å falle. Mellom meg og Georg hadde det i så fall blitt voldsomt urettferdige lag. Hvordan i all verden skulle en mann på 63 kg felle en moskus på over 150 kg…?

Neida, moskusen er snill som dagen er lang han, eller er han det? Kanskje det var en grunn til at jeg tok mine «naturlige sporvalg» i løypa og Georg måtte gå litt ved siden av meg. Jeg kjenner denne skogen som min egen bukselomme og muligens vet jeg om hvor det er mulig å tråkke igjennom, det får han bare spekulere på.

IMG_3458
Hmmm, rart at Georg gikk igjennom og moskusen stod fjellstøtt…

Etter ca 45 minutter så var vi vel framme i Fairy Tale Forrest. Der måtte selvsagt Georg gjøre Calisthenics. Han var på utkikk etter riktige trær og greiner for å gjøre kule øvelser. Jeg lot meg imponere til gangs. Det er nok ei stund til jeg kan gjøre noe lignende tenkte jeg i mitt stille sinn. Det var vel bare sinnet som var stille på turen. Georg var innvilget 10% taletid og benyttet tiden godt. Det var meget artig å høre hvordan han endret innstilling i livet etter at han flyttet til trondheim for snart 3 år siden. Han anså seg selv som en «negativ fyr» før han bestemte seg for et nytt og bedre liv. Det har virkelig hjulpet. Det var ikke et fnugg av negativ energi fra mannen og det oste glede lang vei. Du har gitt meg tonnevis av ekstra inspirasjon i dag og det skal jeg bruke videre for å nå de målsetninger jeg har satt. Jeg avslutter med Geoerg sitt eget motto:

«Det du tenker de 20 første minuttene når du står opp har en stor effekt på din holdning i løpet av dagen»

IMG_3462

Corleone

2 kommentarer til «Bekhterevs sykdom!»

  1. Fantastisk holdning! Og du skriver så godt! Heier på deg og lærer av deg. Din innstilling og motivasjon smitter, herlig:)

  2. Det er helt fantastisk å lese de ulike historiene Rune 🙂 jeg blir like fasinert hver gang, å det gleder meg 🙂 håper mange blir en del av din blogg som skaper inspirasjon for mange 🙂 Lykke til videre Rune å alle andre ved din side 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *