Biggest loser!

Jeg får ofte spørsmål om hva jeg mener om programmet Biggest loser som nå går på Tv Norge! Jeg skal svare litt rundt dette, men vil likevel ha fokus på hva vi gjør i teamet vårt for å nå våre langsiktige mål og delmål underveis.

I teamet vårt konkurrerer vi ikke med noen andre enn oss selv, og vi driver IKKE med noe verdensrekordforsøk av noe slag. Vi har hatt fantastiske resultater noe som 42.8 kg på 6 måneder er et godt bevis på. Samtidig har jeg som utøver hele tiden hatt følelsen og tryggheten over at vi bygger funksjonell kropp over tid, og er det noe vi har nok av er det tid prenter coach Hitman i mitt hodet titt og ofte. Jeg liker denne frontingen av en personlig trener, men samtidig stiller han strenge krav til meg. Han ønsker meget god innsats når vi trener, og han ønsker jeg skal følge kostholdsplanen. Vel vitende om at kostholdet betyr 70-80% av vektnedgangen så ønsker vi ikke noe slurv rundt dette. Jeg har blitt god til å lytte til kroppen både når det gjelder mat, trening, hvile/restitusjon.

IMG_3812
Det bygges funksjonell kropp i hverdagen.

Etter 7 måneder må vi vel kunne si at jeg har endret livsstil og det ganske så mye, spesielt siden «glansdagene» før 2008. Jeg kommer fra en ekstrem verden og da må livsstilen legges om MYE hvis man ønsker framgang og resultater. For mange som ønsker å gå ned noen kilo og samtidig komme i bedre form så trenges det ofte bare små tilpasninger til før man er på rett vei. Søk råd om spesielt kosthold er mitt viktigste tips.

Når det gjelder tv programmet Biggest Loser som nå går på Tv- Norge, så får jeg nesten selvfølgelig endel spørsmål om dette. Hva jeg mener, og om det er forsvarlig osv. Jeg er ingen superekspert på kosthold eller trening, men selvfølgelig har jeg lært endel da dette interesserer meg mye naturlig nok. «First hand» erfaring holder som regel lenge nok for kunne gi råd og tips til de rundt meg. Min store «force» er motivasjon siden jeg har drevet på med dette i snart 15 år. Min påstand er at man ikke trenger høyskoleutdanning for å kunne motivere andre. Alt handler om entusiasme og formidlingsevne. Utdannelse er selvfølgelig ofte en ekstra styrke. Visste dere at f eks Øyvind Hammer som er Ole Einar Bjørndalens mentale coach var støvsugerselger den dagen de traff hverandre og startet sitt samarbeide?

Biggest Loser!

Jeg synes Biggest Loser er et artig konsept og har ganke bra underholdningsverdi. Jeg har fulgt programmet tidvis fra USA og ser på det når det nå går fra Norge. Deltagerne kommer fra «min verden» og jeg vet sånn ca hvordan de har det både psykisk og fysisk før de entret programmet. Deltagerne tilhører fase 2 og 3 som overvektige, og selvfølgelig byr det på store utfordringer når de må igjennom store endringer både med kosthold og aktivitet.

Hvor forsvarlig det er har jeg ikke nok kunnskap å uttale meg inngående om. Det er voksne mennesker som selv får bestemme hva de vil delta på. Jeg regner det som en selvfølgelighet at trenerne som coacher deltagerne har nok kunnskap om det de fronter. For meg så ser det slik ut. Jeg håper også deltagerne får nok oppfølging etter programmet er over og de skal tilbake i hverdagen.

Jeg har lest at deltagerne lever på mellom 1000 og 1600 kalorier og regner med det avhenger av kjønn og hvor tunge de er. Jeg har gått på mellom 2400 og 3000 kalorier i døgnet siden vi startet dette prosjektet oktober 2014. Kun i 18 dager lå jeg på rundt 2400 kalorier og det førte til at jeg tapte for mye muskelmasse i følge min trener RonnyHitman. Jeg lever nå på mellom 2800 og 3000 kalorier og det mener vi er passe i forhold til å bevare muskelmasse så godt som mulig fram mot målet på 99.9 kilo. Det er muskler som forbrenner fett og det sier seg selv at det vil være fornuftig. Jeg må uansett tape 10-12 kilo muskler fra nå for at målet vi har skal være realistisk. Det ser også ut som om deltagerne er mer i aktivitet enn hva jeg er. Alt de gjør er selvsagt ikke høyintensitet og den delen av konseptet liker jeg godt.

Når alt kommer til alt så er det mediainteressen som selger programmet. Mediainteressen kommer av spektakulære resultater og da vil det kanskje gå på bekostning av å bygge funksjonell kropp over tid. Tid har ikke et slikt program nok av så da går det kankje på bekostning av f eks å bygge muskelmasse. Det hadde vært moro å sett muskelmasse blitt publisert når de «veier inn» en gang i uka. Hadde vært spenstig om deltagerne fikk plusscore for å bevare muskelmasse i forhold til faktisk tap av kroppsvekt. Da hadde programmet gått fra «ganske bra» til «super» underholdningsverdi i mine øyne. Det er derimot ikke «mine» øyne som selger denne mediainteressen og heller denne forenklingen av bare tape kroppsvekt i prosent.

IMG_3738
Stor glede når vi trener.

Misforstå meg rett som Nils Arne Eggen ville ha sagt. Jeg er slett ingen motstander av programmet. Skjønner godt hvorfor det er bygd opp slik, og liker konkurranseaspektet ved det. I teamet vårt er vi også på jakt etter resultater. Resultatene gir interesse rundt prosjektet og det bruker vi i vår motivasjon. Så ærlig skal vi være. Det tar bare lenger tid. Fra første stund har min coach frontet at funksjonell kropp og livsstilsendring tar tid.

«Tid har vi nok av»

Sitat Hitman.

Dette er jeg meget glad for og gir meg muligheten til å senke skuldrene slik at jeg har det moro på veien.

«Den dagen det ikke er moro lenger er man ferdig»

Sitat Gøran Sørloth.

Det jeg ikke liker er Jørgen Foss sin massive kritikk mot programmet. Han fronter de overvektiges sak slik at det skaper irritasjon for både overvektige og normalvektige. Det gjelder å skape «medvind» i kampen mot helseskadelig overvekt. Det jeg har gjort i mitt prosjekt er å skape åpenhet rundt problemene rundt overvekt, mens samtidig fronte at helse er ens eget ansvar. I de fleste tilfeller er det det. Jeg regner ikke unntakene, men den store massen av overvektige. Norge er verdens beste land å bo i, og det finnes muligheter for de aller fleste til å ta tak i sin egen helse. Jeg mener Jørgen Foss tar tak i unntakene og lar de være fronten for den store massen. Selv om Jørgen Foss er en helt annen person enn meg så vil jeg tro vi har opplevd ganske like plager ved overvekt. Jeg regner oss til å ha vært i samme divisjon som overvektige. La oss ta en «Drillo» å si jeg er 30% enig i hvordan Jørgen Foss fronter kampen mot overvekt og jeg er 70% enig i hvordan Kari Jaquesson fronter den. Jaquesson forenkler problemene til de overvektige for mye siden hun aldri har vært ordentlig overvektig selv såvidt jeg vet. Jeg liker at hun er bestemt og vil ha folk ut av sofaen. Uventet støtte til Jaqesson her for mange kanskje? Hva hun mener om mange andre saker i mediabildet ønsker jeg ikke å kommentere… 😉

Jeg avslutter med en liten hilsen til Jørgen Foss:

«Det er ikke lov å syte»

Corleone

5 kommentarer til «Biggest loser!»

 1. Hi there, I found your site by means of Google while looking for
  a similar topic, your site got here up, it seems great.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, simply was alert to your weblog through
  Google, and located that it is truly informative. I’m
  going to watch out for brussels. I will appreciate if you
  proceed this in future. A lot of people will probably be benefited
  from your writing. Cheers!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *