Den nakne sannhet!

15. april fikk jeg disse spørsmålene fra Anne som følger bloggen. Meget relevante spørsmål som jeg nå skal svare på:

«Hei og gratulerer med formidabel vektnedgang. Men jeg lurer litt på hvordan du tenker når det gjelder operasjoner. Jeg har selv gått ned og opp i vekt flere ganger, og vet hvor sinnssykt vanskelig det er å holde vekten etter å ha endelig oppnådd det man har jobbet så lenge for. For å holde vekten etterpå så må man jo leve på vesentlig mindre kalorier enn før, ja det jeg har opplevd er at for å holde vekten så må jeg faktisk leve på det kaloritallet som jeg levde på når jeg begynte å gå ned i vekt, å det er vanskelig. Det er jo ikke slik at kravingsene forsvinner selv om man har oppnådd normal vekt. Jeg har heller ikke begynt å like sunne matvarer fremfor de tingene som ga meg ett kikk før. Så mine tanker er jo at man bør vente ett par år for å se om man faktisk klarer å holde den vekten før man tar slike drastiske skritt. Jeg kjenner faktisk flere som har operert vekk skinn for så å være like feite igjen etter en stund, men da med store skjemmende arr i tillegg. Hva er tankene dine rundt dette?»

Anne

I bloggen skriver jeg ofte at det handler det om panlegging og tilrettelegging. Jo større helseproblem, eller feit som du skriver, så krever det enda mer planlegging og tilrettelegging. Det er nå 20 måneder siden jeg kontaktet Hitman første gang på 20 år. Nye regler ble innført i livet, men ikke uten at jeg var motivert for det selv. Skal man oppnå noe så må man ofre noe så enkelt er det. Jeg måtte ofre mye (men ikke riktig alt) fra min gamle livsstil for å oppnå de resultatene vi ønsket.

Hitman var og er den perfekte sparringspartner for meg. Jeg gjorde grundig research og fant ut at han hadde også den ballasten i livet som jeg trengte for at vi skulle lykkes. La meg oppsummere slik:

«Du lure itj en luring»

megomronny
Vi inngikk en pakt om å lykkes. Vi har det fortsatt like moro på trening.

Det var viktig å involvere en som forstod mine utfordringer uten nødvendigvis og hatt akkurat samme problem som meg. Hitman er en vinnertype som ønsker resultater. Vi gikk inn en pakt som betydde at vi skulle lykkes og satte standarden etter det. Det betyr også at jeg må erklære meg selv som en vinnertype, en vinnertype i mitt eget livsstilsprosjekt. For meg handler det også om en forpliktelse og nærmest en æresak. Jeg ønsker ikke «å grise til» omdømmet til Hitman ved å være en unnasluntrer. Misforstå meg rett. Det betyr IKKE at jeg er ei maskin eller stein uten følelser som Hitman legger ned om kvelden og pisker rundt fra morgen til kveld.

Det er viktig at man blir selvgående og utvikler seg i sin nye livsstil. Ingen voksne mennesker kan forvente «helikopter» rundt seg som bærer seg fram i livsstilsprosjektet sitt. Therese Johaug vinner heller ingen skiløp uten stor egeninnsats. Det hjelper ikke hvor gode trenere, skismørere og støtteapparat hun har hvis hun selv ikke er ute og gjør jobben utenom skirennene.

Alt til sin tid

Helt fra starten visste jeg at om målene ble oppnådd måtte jeg igjennom løshuoperasjoner. Jeg hadde vært for stor til at det var et tvilstilfelle en gang. Jeg bestemte meg tidlig på ikke ha fokus på dette. Alt til sin tid er en viktig regel. Alltid nærmeste delmål var hovedfokuset. Skal man gå rundt å bekymre seg for ting som er opp og langt fram vil man miste øyet på nærmeste mål. Therese Johaug bekymrer seg heller ikke om smøreforholdene under OL i Beijing i 2022. I bakhodet kan hun likevel ha som mål å være aktiv skiløper fram til 2022, ha en drøm om å komme dit, og således vinne gullmedalje.

For litt over et år siden visste jeg heller ikke hvordan det ville være å leve med løshud, men jeg bestemte meg for å ha nærmest ingen fokus på dette før jeg var kvalifisert til kirurgen. Alternativet med dårlig helse er verre, mye verre…

Jeg så på mine hender, underarmer og legger og tenkte at slik er det inne i resten av kroppen også. Det er bare dekt av en «vest» med løshud. Det upraktiske med å bære denne vesten bestemte jeg meg for å leve fint med. Jeg aksepterte situasjonen lenge før jeg kom dit, og således har jeg vært mentalt forberedt uten å helt vite hva som møtte meg.

leggbilde
På veg opp hoppbakken 3. mai med Haakon Gussiaas. Han spurte selv om å få ta bilde med forsikring om at det ikke ble lagt ut. Dette er likevel riktig setting. I min visualisering har jeg brukt underarmer og legger for å ikke bry meg med løshuden min.

Løshud eller ikke, jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har hatt det så bra i livet som nå. Jeg er i meget god fysisk form og føler jeg har gnisten i øynene til klare nærmest alt bare det er rasjonelt. Den store utfordringen er likevel å dempe entusiasmen og involvering i for mange henvendelser. Jeg får mellom 15 og 20 nye forespørsler i uka om råd, veiledning samt tips om motivasjon. Et svar avler ofte nye spørsmål og da bruker man mye tid. Skulle man bruke 1-2 timer på hver henvendelse så fikk jeg ikke gjort noe annet. Jeg oppfordrer de aller fleste til å følge bloggen for tips og motivasjon. Jeg kommer i framtiden til å ta på meg oppdrag som livsstilscoach, og mener egen erfaring er mer enn godt nok til å gi råd og veiledning til andre. Jeg kan allerede nå fortelle at jeg setter strenge krav til de jeg involverer meg i. De som er mottakelig for slike krav har også mye større sjanse til å lykkes. I et livsstilsprosjekt er det også nødvendig er min vurdering. Det vet jeg også fra da jeg var coach for mange av norges beste biljardspillere.

Kirurgivekt!

Så litt mer til spørsmålene fra Anne:

Det er helt riktig at etter en vektreduksjon så trenger kroppen færre kalorier enn det den trengte før man gikk ned i vekt. Det er fordi man har tapt muskelmasse hvilket er helt normalt. Vi har jobbet hardt for at jeg skal tape minst mulig muskelmasse ved å trene godt og å spise riktig mat. Av en vektreduksjon på 120 kilo har jeg tapt ca 10 kilo muskelmasse. Det er vi stolte over. Det gir meg også muligheten til å spise mer mat uten å gå opp i vekt etter endt mål. Jeg må uansett passe på og det er det vi «forsker» på nå. Forskning etter Biggest Looser fra USA viser at stor vektreduksjon på kort tid ofte fører til lavere hvilestofforbrenning enn man normalt ville hatt hvis man var ved den «nye» vekta i utgangspunktet. Hvor mye av dette gjelder meg som har brukt lengre tid vet vi enda ikke, og det er der vi «forsker» rundt nå. Det gjøres på den enkle måten at vi korrigerer matinntaket underveis etter hva vi tror hvilestofforbrenningen er og aktiviteten jeg utfører. Er forbrenningen litt lavere enn hva muskelmassen tilsier må vi korrigere litt, ja så enkelt tenker vi.

trippeltfremhevetbildeomgjen
Den nakne sannhet. Ingen som ser bilde til venstre tror dette er en utrenet kropp. Det er det heller ikke.

Når det gjelder «kravings» så er det også normalt. Jeg vil sammenligne med en tørrlagt alkoholiker. Suget vil alltid lure bak i hjernen, men det din egen vilje som avgjør hva du til slutt velger. Jeg har ikke rørt pizza, hamburger, junkfood eller godteri på 20 måneder. Jeg har lært meg en ny livsstil. Jeg er selverklært sukkeravhengig og det der min kamp ligger. Jeg har svært sjeldent sukkersug nå og føler god kontroll. For over et år siden så bestemte jeg meg for at pizza/hamburger skulle jeg få lov til å spise 1 gang i måneden etter at målene var oppnådd. Nå over 2 måneder etter vi klarte målet så har jeg enda ikke funnet slik en anledning. Sunn mat har simpelthen vært mer fristende. Jeg spiser mye heller 2-3 kyllinglår med bacon, sjaminjong, løk og gratinert med litt ost istedenfor pizza som gir dobbelt så mange kalorier, og i tillegg fører til blodsukkersvingninger i etterkant.

Etter hva jeg leser i ditt spørsmål så synes jeg du er for defensiv i dine tanker om deg selv. Du forteller deg selv at du sannsynligvis ikke vil klare det og da gjør man heller ikke det. For meg er 20 måneders trening i ny livsstil mer enn godt nok for å ta valget om hudoperasjoner.

Når det gjelder arr etter operasjoner vil jeg mye heller ha det enn en vest med løshud som er upraktisk i hverdagen. Jeg kan ikke frykte framtiden og trua på meg selv så mye at jeg lar være. Det handler om å være vinner i sitt eget livsstilsprosjekt som jeg nevner lenger opp i denne bloggen. Løshuden gir også fare for infeksjoner og sårdannelse og det er også mye verre enn arrene. Jeg har ikke hatt problem med det så langt og det tror jeg er mye takket være stort fokus på hygiene. Jeg ønsker heller ikke å bli stormoskus på 230 kilo for å «fylle opp» vesten igjen. Det medfører en flust av livsstilssykdommer og sannsynlig død.

Anne du må tro godt om deg selv for å ha sjanse til å lykkes. Ha trua på at du lykkes hvis ikke har du ikke sjans. Man er ikke klysete fordi man har trua på seg selv. Det er en nødvendighet i et livsstilsprosjekt!

Kirurgi

Mandag 2. mai var jeg til kirurgen hos Klinikk Stokkan i Trondheim og han erklærte meg for godkjent for kirurgi. I fettmassen er det blodforsyninger og for sikkerheten er det fornuftig at den er innefor godkjente krav. Jeg kunne allerede komme inn i august hvis jeg ville, men jeg sa jeg ville bruke 5 minutter for å sjekke magefølesen. Magefølelsen sa meg at jeg ikke ønsket å gå med bandasjer og kompresjon i sommermånedene (varmere og svetting) og vil da heller vente til oktober.

Jeg fikk innføring i hvordan løpet ville foregå. Operasjon med 1 måneds rekovalens (mest mulig i ro), så 2 måneder opptrening igjen før neste operasjon. Det betyr ca oktober, ca januar og ca april før jeg tar sommerferie fram til oktober igjen neste år. Sånn som det ser ut nå blir det 6 operasjoner selv om det kan endre seg underveis. Tar jeg alt blir det 8 operasjoner. Jeg er meget usikker på om jeg ønsker å ta armene da jeg egentlig ikke bryr meg noe særlig om «grevinnehenget». Det er ikke upraktisk for meg i hverdagen slik som de andre områdene.

Magefølesen sier denne rekkefølgen akkurat nå: Øvre buk- nedre buk-bryst- lår- lår-rygg.

Jeg har bestemt meg for å nyte sommeren og ikke tenke så mye på operasjon før i september.

I juni skal jeg med kjæresten til Rhodos og gleder meg til å vrenge av meg å bade på stranda. Løshuden skjemmes jeg ikke over. Det er synet av resultater. Gnisten i øynene skal ingen få ta fra meg!

megoghaakon
6. april med Haakon Gussiaas.

«Ingenting stort er bygd uten entusiasme»

Corleone

30 kommentarer til «Den nakne sannhet!»

 1. Hei, Rune 🙂
  Som så mange andre har du imponert meg, stort! Samtidig inspirert meg!
  I forhold til operasjoner har jeg, i følge kirurgen, 25 kg igjen til jeg kan få bukplastikk. Disse er, i følge henne (kirurgen, altså) noe av det vanskeligste jeg kan klare da jeg har noen ting i mot meg som alder, stoffskifteproblem (store!!) samt pcos. Tror nok dette lar seg gjøre, men det vil kreve mye…..
  Jeg er veldig klar på å gå all in for oppgaven, da ikke får å få bort løsmagen, men bli i bedre form, men trenger vite hvordan man skal få det til når man er i jobb, har barn (små) som må følges opp, samt mangler det du har, nemlig en pådriver og nettverk. Som du sier: En blir itj sterk alein!
  Hvordan klarer du denne treningsmengden om du er yrkesaktiv? Vet du ikke har barn (enda 🙂 ) men 2-3 timer stort sett hver dag med trening er ikke noe en mor med familie og jobb har mulighet til.
  Mat er og en ting, den viktigste…..men å få i seg nok og riktig er til tider ikke like enkelt……Hvor mange shake erstatter du måltider med hver dag?

  1. Hei Lene og takk for fine spørsmål!

   Jeg tar mellom 1 og 3 shake om dagen. De dagene jeg ikke trener tar jeg en shake en gang i løpet av dagen for å stabilisere blodsukkeret og fordi jeg synes det er godt. Det er liksom min dessert. Det er mange måter å lage en god shake på 🙂

   De dagene jeg trener så er det ALLTID shake til frokost samt egg (eller ost/skinke). IKKE brød… Shake rett etter trening på minst 1 time (restitusjonsdrikke rett etter trening), og en i løpet av ettermiddagen/kvelden. Shaken er 25% av mitt kosthold fordi det er lettvint og smaker godt. Jeg spiser mye siden jeg er aktiv. Nå mellom 2800 og 3500 kcal alt avhengig av aktivitet. En gang i blant smeller jeg til med opptil 4000 kcal også. Jeg har stor muskelmasse og kan derfor nyte livet på denne måten…

   For det første er IKKE alderen mot deg. Det er min mor et godt bevis på. Hun blir pensjonist nå til sommeren og gikk ned fra 91 kilo til 66 kilo i løpet av vinteren, våren og forsommeren i fjor og beholdte nesten all muskelmasse. Hun var i full jobb mens hun gjorde livsstilsendringen. Hun har nå stabilisert seg på 68 kilo i et helt år.

   «Rydd opp rundt deg og skaff deg dine støttespillere» har jeg nevnt mange ganger. Det trenger ikke være mange. Familie må ha forståelse for dine valg for bedre helse og de er dine viktigste støttespeillere. En to til utenom dette kan holde i massevis. Til de som har dårlig tid sier jeg:

   Vet du hvem verdens mest travleste mann er? Har du hørt om Barack Obama? Fortell meg at du har mer å gjøre enn han så kan jeg være ening at man kanskje har for dårlig tid. Han trener 45 min 6 dager i uka simpelthen fordi han rydder plass til det!

   Lene jeg har vært ufør i 11 år pga av helsa mi. Heldigvis er reglene slik i dag at man kan jobbe så mye kroppen tillater det og trygden justeres etter hva man tjener. Tjener man etterhvert nok får man heller ikke trygd selv om det ligger som en sikkerhet i bunn hvis helsa tilsier at man ikke kan jobbe. Jeg må ha et tilrettelagt yrkesliv og det er jeg iferd med å tilrettelegge selv nå. Med det utgangspunktet jeg hadde tar det bare tid, lang tid.

   Magefølesen min sier du finner plass til 4-8 timer trening i uka bare du vil nok. En totimerstur i skogen enten fredag, lørdag eller søndag samt 2-3 treninger i uka utenom dette (på ca en time i snitt, men minst 30 min av gangen). Husk at kosthold betyr 70-80% uansett. Trening fører til sunnere kropp og inspirasjon til sunnere kosthold og tonnevis med godt humør som følge av det igjen.

   For å være streng med deg så er den eneste ulempen du har stoffskifteproblemet. Alt det andre klarer du å løse bare du vil. Etter hva jeg leser mellom linjene så vil du ikke nok (enda). Det blir din oppgave å løse. De som takler slik hard tilbakemelding har sjanse til å lykkes.

   Ikke sammenlign med meg. Jeg har drevet med toppidrett innen vektreduksjon. Sammenlign heller med min mor. Hun klarte det da hun bestemte seg for å løse det.

   Lykke til Lene: Wish you all the best 🙂

   Moskusen

 2. Hei Rune
  Er så imponert over deg …
  Du får mye respekt med meg på det løpet du kjører !!

 3. Du er en knallgod formidler Rune. Gleder meg til å følge løpet videre. Regner med at «operasjonsmånedene» blir tøffe greier, men jeg har full tro på at du klarer det!

 4. Hva er årsaken til at du skal ta dette i så mange operasjoner? Øvre/nedre buk kan tas i en? Og det kan også begge lår?
  Jeg har selv mistet 75 kg og er i prosessen av hudfjerning. Du har gått ned mye mer enn meg men jeg tok såkalt omvendt t-snitt på magen. Jeg fikk desverre streptokokker og må korrigere så og si hele snittet. Dette skal gjøres samtidig som jeg tar begge lårene nå i høst. 6-8 uker senere skal jeg ta arm/axille/bryst i en operasjon. Mine operasjoner kunne sånnsett også blitt 8 stk…. Men blir i steden tre….. Og bakgrunnen er at legene mener at kroppen takler bedre en større overflate med kirurgi, enn så mange narkoser og Helingsperioder. Jeg lurer da på. Hvorfor du skal ta så mange små operasjoner? I sær lurer jeg på årsak til å ta låra hver for seg?
  Ønsker deg i alle tilfeller lykke til:)
  Mvh Karianne

  1. Hei Karianne og takk for gode og reelle spørsmål. Jeg vil gjerne komme i direkte kontakt med deg. Som vi vet så «blir ingen god alein». Jeg har ikke oppsøkt flere kirurger da jeg har fått anbefalt denne fra noen jeg stoler på og som har relevant kompetanse (lege, men ikke min egen, og ja jeg stoler også på min egen lege også selv om jeg har snakket med en til 😉 )

   Avgjørelsen er enda ikke endelig bare for å ha sagt det. Det er ikke for seint å snu så lenge man ikke har tatt operasjon. Mulig jeg kan spare et par operasjoner. Det er delte meninger om hva som er riktig. Jeg er langt over snittet god fysisk form, og tatt det i betrakning har vi vurdert at denne måten er den «sikreste». Jeg er uansett åpen for innspill. Legg meg gjerne til på Facebook og send ei melding 🙂

   Moskusen

  1. Thanks Sir Rags! Tenker på doktoren i Molde fra tod til annen når jeg trener og er i kjellernen. Da kommer smilet fram 🙂

   Moskusen

 5. Du har en fantastisk innsikt, kunnskap og disiplin Rune. Men mest imponert er jeg over til din ærlige tilnærming til hverdagen og livet. Du har rett fokus både som individualist og som en del av et team??? Stå på Rune, veien er målet ??

  1. Takk for gulle god tilbakemelding Frode! Vet du har stor kunnskap innen trening og kosthold, men en annen tilnærming enn meg. Jeg vet du koser deg for å nå dine mål for å utfordre deg selv samt få bedre helse. Godt jobba med ditt prosjekt 🙂

   Moskusen

 6. Når jeg leser om dine utfordringer, så skjemmes jeg over at jeg som er litt overvektig (92kg i forhold til en idealvekt på 60) og sliter med å finne motivasjonen og tiden til å gjøre noe med det. Vet jeg må gjøre noe om ikke for lenge, men det er jo såååå deilig å utsette det bare liiiiitt til. nei jeg ser at jeg må sparke i gang snarest, og siden jeg ikke bor slik til eller har det slik i forhold til jobb og familie at jeg an bruke tid på studio, så må jeg vel heller finne aktiviteter hjemme som kan virke. Noen forslag?

  1. Hei Ronny!Du skal aldri skjemmes og sammenligne med andre. Ta tak ut i fra dine egne utfordringer. Jeg skulle mer enn gjerne vært denne kunnskapen foruten (å bli så stor som jeg ble), men heldigvis tok jeg tak før det ble for seint. Det står om liv og død når man er så stor (på et tidspunkt gjør det det).

   Jeg loggfører både gressklipping og snømåking som trening (må være minst 30 min i slengen). Gå tur hjemmefra. 20-30 min ut døra i en retning. Du må alltid hjem og da dobbles distansen 😉 Sit ups og armhevninger kan fint gjøres hjemme. For svak i armene? Ja da tar du armhevninger skrått oppe på en benk eller senga. Det finnes løsninger for alt. Men husk en ting: Kostholdet betyr 70-80%. Min første trim i 2008 var 2 intervall med støvsuging på 90 sek med 5 min pause i mellom. Gjør hva du klarer (og litt til 😉 ) så blir du i bedre og bedre form!

   Lykke til:-)

   Moskusen

  2. Hei Ronny.
   Jeg var i samme situasjon som deg. Småbarnsfar, ikke noe treningsstudio i nærheten osv.
   Drøyde i det lengste, har startet opp mange ganger, men gått på en smell fordi jeg startet for hardt. Samtidig kom jeg opp med mange unnskyldninger for meg selv, for å slippe unna. Har sparka mæ sjøl i rævva no. Bloggen til Rune har vært ei god hjelp til å finne motivasjonen i meg selv. Jeg fant et treningsprogram som NTNU/CERG har laget. https://www.ntnu.no/cerg/treningsprogram
   Det er et program med enkel trening tre dager i uka. Jeg har fulgt det slavisk i 6 uker nå, samtidig som jeg har fokusert på riktig kosthold. Jeg tvang meg selv ut i begynnelsen, men etter to uker så kjente jeg at jeg gledet meg til neste tur.
   Har ikke gått på vekta enda, men jeg har fått veldig god plass i klærne mine. Nå går jeg bare rund og gliser. (kan bli grinete hvis jeg ikke får trent akkurat da jeg hadde planlagt og må ta økta senere/tidligere på dagen)
   Kondisen er blitt sinnsykt mye bedre også.
   Programmet jeg har linket til er et enkelt program med lavterskel-trening.
   Ellers så gjør jeg som Rune: Alt logges! Skal jeg ut på løpetur på 30 min, så løper jeg 30 min fra huset og går/jogger samme tilbake. Raking, høgging av tømmer, ut å herje med ungene teller også.
   Ditt valg! Lykke til 🙂

 7. Jeg er en av dem som har fulgt bloggen din og jeg er så imponert over den innsatsen du har vist. Du er et forbilde og jeg vil tro du vil bli en suveren hjelper til andre. Ønsker deg lykke til med operasjoner.

  1. Takk for lykkeønskninger og flotte tilbakemeldinger. Tar med meg alt på ferden videre 🙂

   Moskusen

 8. Helt fantastik det er å følge deg og ditt resultat er helt over i en «annen» dimmensjon som du har gjennomført og mestrer hver dag..Sånn til ispirasjon du er med din «nakenhet»du tør å sette ord i både bilder og setninger på slik det» egentlig oppleves» og er..helt FULLSTENDIG uten filter!Du er bare RÅ..jeg beundrer deg helt langt inne i hjerte rota!og følger deg videre på din livs reise..BRAVO <3

  1. Tusen takk Line. Jeg møtte deg jo en gang og da fikk du et lite innblikk i hva som kreves 😉

   Takk for at du fortsatt følger med 🙂

   Moskusen

 9. Wow -for en vinnerskalle. Heier på deg videre og vet at du drar i land seieren?

 10. Dette tror jeg er ditt beste blogginnlegg noensinne. Og det sier ikke lite.

  Det traff meg med tanke på at jeg selv nok er litt for defensiv – skal ta med meg de kloke ordene.

  1. Ærlig og god blogg med et like ærlig svar. Om det er ønskelig med mer innsikt i de mentale prosessene for bedre mestring kan det være en ide å sjekke ut britevensen.no.

  2. Takk for at du var fornøyd med blogginnlegget Turid. Vær sjef i ditt eget liv!

   Moskusen

 11. Helt konge Rune!?. Gøy å se hvordan du inspirerer andre, tror du kan nå langt med å holde foredrag og coache andre. Erfaring slår teori «every day of the week » etter min mening. Stå på videre å nyt sommeren.

 12. Right on, Mr!!

  Du er den mest reflekterte personen jeg vet om, Rune, og vinnerskallen din knuser olympiske atleter.

  Kos deg masse i sommer i en minimoskusutgave som du kan være vanvittig stolt av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *