Ergoterapeuten!

 

«Ergoterapeuter er en helsepersonellkategori arbeider innen ulike områder av helse- og sosialtjenesten.

Ergoterapeuter gir tilbud til mennesker som av ulike årsaker har vansker med å utføre daglige aktiviteter. Tilbudet kan være aktuelt i alle aldre og livsfaser. Ergoterapeuter bygger opp under den enkeltes motivasjon og mulighet for å leve det livet den enkelte selv ønsker å leve. Tiltakene tar sikte på å fremme aktivitet, deltakelse, tilhørighet og tilfredshet i barnehage, skole, arbeid, hjem og fritid. Det er også et mål å forebygge ulykker, isolasjon og aktivitetstap.

Ergoterapeuters kartlegging av menneskers ønsker for eget liv, aktivitetsvaner samt kroppslige og mentale forutsetninger for handling danner grunnlaget for ergoterapeutens tiltak.

Ergoterapeuter vurderer også hvordan menneskers omgivelser hemmer og fremmer aktivitet. Dette kan være hjem, arbeidsplasser, utdanningsinstitusjoner, offentlige bygg, barnehager, bo- og uteområder. »

Høsten 2013!

Høsten 2013 møtte jeg en slik ergoterapeut. Jeg hadde framtredende helseproblemer og denne ergoterapeuten møtte en av de verste utgavene av meg selv. Jeg måtte på utredning gjennom NAV og de leier inn ekspertise eksternt. Nærmest heldigvis vil jeg si i ettertid, men jeg skal ikke bruke bloggen til å vise misnøye. La meg heller si jeg var lei av å gå runde på runde i NAV til tross for godt dokumenterte livsstilsykdommer…

Jeg likte slett ikke at denne ergoterapeuten var yngre enn meg selv selv om jeg egentlig møtte meg selv i døra med de holdningene. Når jeg var ung likte jeg ikke å bli undervurdert fordi jeg var ung, og som overvektig har jeg aldri likt å bli undervurdert fordi jeg er overvektig. Jeg likte ikke å dele mine innerste tanker med noen, og slett ikke informasjon om mine livsstilsykdommer. Men for å ivareta mine rettigheter måtte jeg gjøre det. Jeg fikk nærmest sjokk da jeg entret kontoret til min nye veileder som skulle følge meg i 12 uker. Hun så slett ikke ut som noen ergoterapeut tenkte jeg. Jeg viste ikke hva en ergoterapeut var egentlig, men aldri verden om de så slik ut. Hun minnet mer om de proffe danserne i «Skal vi danse» og ikke F…en om jeg skulle dele noen info med henne…

Men hun tok meg elegant skal dere vite. Kjørte «high five» fra første møte og det overrasket meg litt. Faktisk irriterte det meg også. Så hun ikke at jeg var voksen og «ikke likte» slikt tull? Faktisk er «high five» en av mine varemerker, men det ville jeg ikke bruke her i disse omgivelsene, helt uaktuelt…

Men jeg klarte ikke å motstå da hun strakk hånda i været for å ta «high five». Hun dro meg inn i det og det ble etter hvert fast rutine. Hun kom under huden på meg og fikk kartlagt det hun ville, selv om jeg nok var i overkant bestemt iforhold til mange andre klienter hun har vil jeg tro. Etter hvert som vi ble bedre kjent så sa hun noe svært viktig til meg:

«Du skulle hatt deg PT du Rune, jeg kan kanskje trene deg jeg».

Hmmm, nå har det rabla helt for henne tenkte jeg. Jeg var vel mellom 180 kg og 190 kg en plass vil jeg tro. Vi snakket ikke så mye mer om det, men disse ordene satt som spikra fast i hodet mitt. På nyttårsaften 2013-14 så feiret jeg alene og helt bevist. Jeg ønsket å legge en plan for å bli kvitt mine betennelser i knærne mine og tok kontakt på nyåret med min svært dyktige fysioterapeut Lars B Johansen. Han har fulgt meg ca siden år 2000. Vinteren og våren ble brukt til å trene vekk betennelsene slik at jeg etter det kun hadde sliatsjene i knærne igjen. Gang på gang tenkte jeg på de ordene hun hadde sagt til meg:

«Du skulle hatt deg PT du Rune»

I mai tok også min mentor i klubben Torstein Wik tak og nevnte rak i ryggen at jeg hadde dårlig fokus og burde søke ny inspirasjon.

» Skaff deg PT» sa også han til meg.

Jeg brukte sommeren til å sjekke refereranser og i september tok jeg kontakt med Ronny Hitman. Vårt samarbeide er godt beskrevet i bloggen fra dag en.

I November tok jeg kontakt med denne ergoterapeuten og spurte om hun kunne hjelpe meg med en ting i forhold til motivasjon. Jeg sa jeg ønsket å nå målene om å være «trugeklar» før estimert tid, og jeg mente hun kunne hjelpe meg med motivasjonen ved å gå tur med meg allerede i februar. Det å være trugeklar betyr for meg å være i stand til å feste trugene på meg selv. Ingen får hjelpe meg med dette, det handler om selvrespekt for meg. Jeg vil da ha et stort mål foran meg som trigget meg til innsats. Hun svarte ja, FANTASTISK.

Jeg har lovet henne et nickname til turen og her er nicket og grunnen til at hun har fått det:

Heidi «Evita» Hagestande

Om Evita:

Argentinsk skuespiller, sanger og presidentfrue. Hun fikk en overveldende mottagelse blant folket, som så henne som en helgen. I sin kamp for fattige ble hun landets mektigste og mest omtalte og populære kvinne. Hun ble tildelt tittelen «Spirituell leder av nasjonen Argentina».

Jeg er hverken en nasjon, eller en spesiell person i så måte, men du satte dype inntrykk på meg.

Du ga meg motivasjon, inspirasjon og trua på meg selv igjen simpelthen fordi du er en svært dyktig og omtenksom person.

Du er en ener innen ditt fagfelt og sprer om deg med entusiasme. Jeg er deg evig takknemlig for den jobben du har gjort for meg og sikkert mange andre!

Noen spurte meg høsten 2014 hvor jeg hadde vært hadde jeg ikke møtt akkurat den ergoterapeuten:

Mitt svar:

» Jeg aner ikke, det tørr jeg ikke tenke på»

Trugetur:

Intervju før turen:

Så nå var altså dagen her. På min egen 43 års dag og valentindagen i tillegg. Det er over 14 måneder siden jeg hadde sett «Evita». Jeg hadde noe å bevise. Ikke ovenfor henne, men ovenfor meg selv. Jeg aktet å bevise at jeg egentlig er en humørspreder og en mann med ambisjoner, selv om det kanskje ikke virket slik sist vi møttes…

runeligg
Litt anderledes selfie med Evita selvfølgelig .

En fantastisk tur og det føltes ut som vi hadde kjent hverandre i årsvis. Jeg grusa henne i prating det skal være sikkert. Tipper hun var oppe i 15% taletid på sitt meste, og det var rett og slett fordi hun hadde interessante ting å fortelle om, resten stod jeg for 😉  Hun hadde varslet på forhånd hun hadde spørsmål hun ville spørre som hun ikke syntes passet seg som min veileder. Som selvutnevnt mester i planlegging og tilrettelegging var jeg selvsagt superforberedt på alt mellom himmel og jord. Etter 43 år på denne jordkloden har jeg erfart at kvinnfolk er ekstremt nysgjerrige om ALT. Jeg hadde trena inn parrering og finter hvis hun ble for nærgående. «Du lurer ikke en luring» prentet jeg inn i mitt hode flere ganger før turen startet.

IMG_3447
Bekker må krysses.

Spørmålene fra Evita ble slett ikke for nærgående. Hun satte meg litt inn i hvordan en ergoterapeut jobber og jeg må si jeg nå skjønner mer hvor viktig dette yrket er for å hjelpe folk med tilettelegging i livet. Ergoterapeut betyr altså ikke kjedelig og «grå» slik jeg var forutinntatt og trodde for ca 15 måneder siden. De kan være sprudlende, entusiastisk og svært hjelpsomme, akkurat slik som Evita er.

Tusen takk for turen Evita og takk for den du er. Du har betydd utrolig mye for min motivasjon siden sist jeg møtte deg, mer enn du aner. Det var deilig å slippe pisken til Hitman også, dessuten er du mye penere…

«High five»

Corleone

6 kommentarer til «Ergoterapeuten!»

 1. Så bra at du traff et menneske som virkelig brydde seg, og klarte å skape motivasjon hos deg. Se hva hun satte i gang! Bra jobba, Evita! 🙂

 2. Gratulerer med dagen som var i går Rune! Skulle lest bloggen din et par timer tidligere, men bedre sent enn aldri!

  Jeg må bare si at jeg får en sånn «lag-følelse» når jeg møter deg på trening. Jeg føler jeg har en lang vei å gå, og med din historie og dine planer og resultater så føler jeg at jeg ikke er alene om vekttap og trening. Begynner alltid å smile når jeg ser at du også er på trening fordi da føler jeg at «dette kommer til å gå bra, du er ikke alene».

  Jeg tar en liten treningspause frem til onsdag, håper vi snakkes igjen snart! Gratulerer med så stort vekttap på 18 uker!

  1. Hei Malin!

   Ta vare på smilet ditt, det er nemlig svært smittsomt!

   Smil på trening og det gir deg medvind! Dvs at du sprer glede rundt deg og folk heier på deg. Det betyr medvind for meg!

   Mvh Rune

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *