Et år med sunn livsstil!

Det har gått et år siden jeg endret livsstil etter mal fra Hitman. 14. september 2014 ringte jeg Hitman og avtalte et møte. Første møtet fant sted på Hit The Gym 25. september. 14 dager etter hadde vi vår første ofisielle veiing, og jeg veide inn til 184.3 kilo. Dette var ca 45 kilo under det vi har valgt å kalle «all time heavy» som jeg var ved årsskiftet 2007-2008.

Som 17-18 åring betraktet jeg meg selv som topptrent ut fra gjennomsnittet av norsk ungdom. Etter rekruttskolen var jeg 84 kilo, men når jeg dimmiterte ca 8 måneder etter var jeg 109 kilo. Ca 15 år etter rekruttskolen var jeg ca 145 kilo tyngre, nemlig det jeg har beskrevet som +228 kilo. Mange har spurt meg om hvordan det kunne skje og med glimt i øyet sier jeg:

«Legg på deg i snitt 10 kilo i året i 15 år så er det i boks, verre er det ikke»

collage_2015
10 kg i året i 15 år.

Egentlig er det litt flåsete sagt for å bli så tung så er det en veldig hard jobb. Man lever meget usunt over tid og pusher hele tiden grenser. Livsstilssykdommene hoper seg opp og man får det ene på grunn av det andre, alt henger sammen. En vill moskus kunne klemme i seg mellom 10.000 og 13.000 kalorier i døgnet på fest, mens hverdagsforbruket lå på mellom 7.000 og 8.000 kalorier. Slik var det fra ca år 2000 fram til 2008. Jeg vil nok en gang presisere at jeg aldri har vært avhengig av alkohol, men de gangene jeg tok meg en fest var det «ordentlig»…

IMG_0155
Moskusen tålte mye for å få ordentlig summetone. Mellom 7 og 9 tusen kalorier bare i alkohol, 70-80 sigaretter i døgnet mens festen pågikk. Astma var ingen stopper for en livsstil som kan betraktes som galskap. Jeg takker en aktiv ungdomstid for at kroppen tålte hardkjøret nå i ettertid.

I 2012-14 var jeg sakte men sikkert på vei tilbake til mitt gamle liv igjen. Jeg levde ikke så ekstremt som i 2000-7, men det var nok til at de fleste livsstilssykdommene som hadde bedret seg blusset opp igjen. Jeg var blitt inspirert av spesielt 2 stk (Heidi «Evita» Hagestande og Torstein TrickWik) til å endre innstilling, men alt var opp til meg selv. Valget falt på min ungdomskammerat og treningskompis Ronny «Hitman» Fevåg. Vårt samarbeide er nøye beskrevet i bloggen så jeg trenger ikke å gå i detaljer nå. Jeg stilte nytrenet både til den første telefonsamtalen og vårt første møte. Trening gir selvtillit og god energi og det er viktig når man ønsker å ta store grep i livet sitt. Jeg husker meg selv som rak i ryggen i vårt første møte og mente det var viktig å gi coachen trua på utøveren i samarbeidet framover. Jeg kom vaggende inn på Hit The Gym og det er ikke vanskelig å se på bildene fra den den gang at jeg var rund i ansiktet. Likevel ga treningsendorfinene meg et annet bilde innvendig. Den følelsen er viktig å ta med seg inn i en livsstilsendring. Jeg glemmer aldri kommentaren Hitman sa til meg når jeg etter noen uker påstod jeg hadde blitt litt tynnere i ansiktet:

«Du e itj akkurat nå sylfide i anskitet heller, æ ska si ifra når det skjer æ»

Der fikk jeg den…

Vårt samarbeide er bygd på ærlighet, godt humør og det er ikke lov å syte. Det går begge veier. I treningsrus er vi enkelte ganger brutalt ærlige, men det er slik vi liker det.

«Et år med sunn livsstil»

Jeg tok blodprøver i november 2014 og resulatene var slett ikke så ille. Jeg hadde da levd sunt i nesten 2 måneder og det er både rart og samtidig godt at kroppen responderer så fort på sunn livsstil. Jeg siterer Hitman på hans vurdering på blodprøvene for snart 11 måneder siden:

«Det her er ikke så ille, bare litt lite luft i dekkene og det skal vi pumpe opp i tiden framover».

Noe av det mest ukomfortable jeg gjør er å ta blodprøver. Det blir litt som elefanten som er redd musa. Uansett er det en nødvendighet, og jeg vet jo at jeg ikke dør av det. Jeg tar ALLTID blodprøver liggende. Noe annet er ikke å anbefale for sykepleieren hvis hun/han ikke vil ta sjansen på å løfte på en moskus da…

Denne gang fikk jeg også målt blodtrykk for første gang på over 20 år. Overarmene har vært for store for å få rundt armbindet til blodtrykksutstyret. Jeg er fullstendig klar over at det ikke har vært muskelmassen som har gjort dette umulig. Blodtrykket var på 130 over 74 og de tallene sier meg fint lite, men jeg ønsker å sitere legen min og han stoler jeg på:

» I følge blodtrykket er du sprek som ei jomfru»

Nå aner jeg ikke hvor sprek disse jomfruene er, men tar det som et godt tegn å se entusiasmen til legen. Slik er det egentlig med alt i dette prosjektet. Jeg setter meg ikke inn i hvilke mineraler eller vitaminer kostholdet har, og jeg veier ikke maten. Jeg har derimot lært meg hvilke matvarer som er sunne. Jeg lytter til kroppen både om hvor mye den trenger av mat, og hvor mye jeg trenger å hvile. Dog kan jeg nevne at jeg teller kalorier og betrakter det som en stor fordel å ha denne kunnskapen.

I følge astmatesten har jeg mildt nedsatt lungefunksjon. Det hindrer meg slett ikke fra å trene mye og godt. Jeg er likevel avhengig av medisin og inhalatoren er stort sett med over alt. Lungekapasieten ble likevel målt til 105% ut i fra det som regnes som normalen ut fra min kroppsmasse og alder. Treningen har satt sine tydlige spor.
IMG_5024
Mildt nedsatt lungefunksjon, men det hindrer ikke trening og store belastninger i mellom. Inhalatoren må være med just in case…

Når det gjelder blodprøvene så kom alt jeg målte innenfor referanseområdet, og mange prøver ga svært godt resultat. Flere jeg har snakket med har vært opptatt av at jeg spiser mye egg og om det kan være bra for meg. Den uka jeg veier (siste 7 dager) kan jeg spise mellom 60 og 70 egg. Jeg har valgt å stole på de som har gitt meg informasjon og råd rundt dette, og kan med lettelse si at kolesterolnivåene i kroppen min er å betrakte som «uforskammet bra». Med stor entusiasme ville jeg dele informasjonen rundt blodprøvene med en jeg har hentet mye kunnskap rundt kosthold fra, nemlig Tor «Panzer» Holm.

» Se her Tor, se på kolesterolnivåene»

Han bladde fort igjennom papirene og pekte på noe annet.

«Det e det her som e viktig sa han med et stort glimt i øyet. Se på testesteronet. Det forteller at du er kåt som en våryr okse»

Ha ha ha ha, vi lo godt begge to. Han har lært meg godt å kjenne og vet hva som motiverer meg. Jeg har tidligere nevnt at impotens var den verste livsstilsykdommen jeg fikk. Det er godt å få bekreftet at man er frisk igjen!

resultat_blodtyper
Alle verdier innenfor referanseområde og noen «uforskammet bra»

Torsdag 8.oktober er neste veiedag og i tillegg et års måling. Første 10 dager etter forrige veiing har kaloriinntaket ligget på ca 3200 kcal. De siste 12 dagene skal snittet ligge på rundt 2900 kcal. Det er viktig å ta seg inn igjen etter mesterskapsuka, og således unner jeg kroppen litt mer næring i de ukene jeg kjører hardt. Neste helg er «summetone» bakt inn i kalenderen. Når Northug unner seg en tur til Aya Napa etter høydeopphold, kan moskusen tillate seg ei kosehelg med noen av sine nærmeste 🙂

«Ingenting stort er bygd uten entusiasme»

Corleone

Én kommentar til «Et år med sunn livsstil!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *