Gjør det enkelt!

Mange har lovnadene de ga seg selv og de rundt seg til nyttår friskt i minnet. Trene mer, spise sunnere, drikke mindre alkohol, eller kutte røyken. Først og fremst skal man gjøre dette for sin egen del, men det skader slett ikke å gi de nære og kjære det glade budskap. Noen ønsker å gå ned noen eller mange kilo, mens andre ønsker bare å ha bedre helse. Det er uansett viktig å sette seg noen mål. Uten mål svirrer man rundt uten å vite hvorfor man egentlig vil ha det «nye livet». Vet man ikke hvorfor går det heller ikke å oppnå noe.

For snart 2 1/2 år siden delte jeg mine mål med Hitman allerede på vårt første møte på 20 år:

1. Bedre helse.
2. Æ ska pul.
3. Økonomi.
4. Kjærlighet.

Noen har kommet inn i livet mitt og endret på rekkefølgen, punkt 3 er enda ikke oppfylt, men alle 4 er fortsatt mine mål. Jeg synes det er kule mål, og i tillegg er det dønn ærlig. Kjetil Andre Aamodt ble intervjuet på NRK som 12-13 åring om hans mål, og svaret kom fra hele hans hjerte:

«Jeg vil bli verdens beste»

Uten hjertet har man ikke viljen som skal til for å nå de mål man har satt seg, og uten hodet kommer man heller ikke langt. Det handler om å være strateg i sitt eget liv. Aamodt ofret alt for bli verdens beste, mens for andre holder det i massevis bare ha som mål å kunne stå på ski. Uansett hvilke mål man har må man ofre noe for å oppnå noe.

Søk kunnskap, men vær din egen strateg

Den største feilen mange gjør er å tenke for avansert. Man sier til seg selv at det er vanskelig å spise riktig, trening må være komplisert og man må ha tipp topp utsyr. Stavene jeg bruker når jeg går tur (stavgang/truger) er skistaver fra 80 tallet, lua jeg ofte bruker likeså. Jeg aner heller ikke om disse stavene har «korrekt høyde». Det er uvesentlig fordi jeg har ingen mål om å bli verdensmester i stavgåing. Det er god helse som er målet. Det skal nevnes at moderen har gitt meg ny lue etter at hun så sønnen til stadighet bli avbildet med lua fra da jeg var i tenårene. For meg er denne nye lua bare ei ekstra lue ingenting annet, gammelua blir selvsagt brukt når jeg virkelig skal kose meg…


Moskusen med lua si

Favorittdrikkeflaska mi fikk jeg i 40 årsgave av en treningskompis for snart 5 år siden. Den er et symbol og påminnelse på at jeg har en jobb å gjøre. Dessuten bringer den lykke og oppnådde mål, det har jeg bestemt meg for. Det eneste jeg legger litt ekstra i er gode sko. Med slitte knær og hofte er det et must, men det er også et tips jeg vil gi uavhengig av hvordan kne og ledd er. Gå heller i skogen enn på asfalt, spesielt om du har noen eller mange ekstra kilo å drasse på. Det kan være drepende for motivasjon å få betennelser etter kort tid. Jeg fikk bilde fra ei dame av all snøen ute i fjor vinter. Jeg må vente til det er bart skrev hun til meg. Det er akkurat der du skal gå var min kontring. Det er tungt, men samtidig veldig skånsomt.


Lavterskeltrening. Det koster faktisk ingenting. Her er mine beste resultater skapt, og her vil de også skapes framover. Skånsomt for knær og ledd, maksimal fettforbrenning, og spretten rumpe for de som er opptatt av det. Stavene? De er fra 80 tallet.

«Ikke bruk snø, regn eller litt ruskevær som unnskyldning til å ikke gå tur, men vær rasjonell. Er det blankis eller storm så finn et annet alternativ»

Treningskompis

Det kan være smart å ha noen trene sammen med, men man kan ikke være avhengig av det. Det er umulig å nå mål uten egeninnsats. Ikke vær den som bryter treningsavtalen. Betrakt treningsavtalen som et viktig møte. Et møte med deg selv om god helse. Skal du i et annet viktig møte så er tipset:

«Still nytrena til et viktig møte»

Fersk trening gir gnist i øynene og selvtillit. Det kan være godt å ha i et hvert møte.

Lavterskeltrening

Over halvparten av mine økter er lavterskeltrening. Å gå i skogen enten alene eller sammen med noen er lavterskeltrening. Jeg har kommet i såpass god form at jeg kjører noen intervaller under skogsturer. Intervaller enten med hurtig gange, eller løping. Alltid i motbakke fordi det er det som er fornuftig i forhold til mine knær. Alt fra 30 meter til 3-400 meter. Noen ganger 5-6 intervaller, andre ganger 15 på en 2-3 timers tur. Andre ganger går jeg rolig hele veien med innlagt kaffepause på en stubbe eller rett i lynget, og er ute i 1 time. Det er ikke rasjonelt å sprenge seg på hver eneste trening. Det vil ikke holde i lengden. Man går tom både fysisk og psykisk. Enkelte ganger er det helt riktig å bare gå en tur i rolig tempo. Å gå tur i skogen er mye bedre trening enn man tror. Å ja, skogstur er trening ferdig snakka. Det er kanskje for de topp 2-3% best trente av befolkningen at en skogstur ikke oppleves som en treningstur. Den mentale effekten av en skogstur er sterkt undervurdert. Mental helse er sterkt knyttet opp mot fysisk helse.

Min første «treningsøkt» i comebacket 1. Januar 2008 var 2 intervall på 1 1/2 minutt med støvsugeren hjemme i min egen stue. Jeg hadde 5 minutters pause mellom intervallene. Start med utgangspunktet du har og øk etter hvert. Klarer du kun å gå i 15 minutter i rolig tempo, øker så med 1 minutt hver dag så går du 45 minutter etter 1 måned. Faktisk øker formen såpass mye hvis man starter med et dårlig utgangspunkt. Det er verre å hente «tideler» når formen er god.

Den mest effektive treningen jeg har gjort i mitt prosjekt er turer i skogen enten på føttene eller på truger. Effektivt når det gjelder fettforbrenning. På gymmen har jeg trent for å ha funksjonell kropp i hverdagen samt å bevare mest mulig muskelmasse. Det er muskelmassen som forbrenner energien i kroppen. Ved å bevare mest mulig muskelmasse så har jeg ivaretatt noe som er viktig for meg nemlig å kunne spise «mye mat», dog mest mulig riktig mat.

For å finne ut hvordan jeg skulle ha et kosthold som jeg kunne leve med så har jeg gjort det enkelt. Mest mulig rein mat, masse grønnsaker. Jeg har styrt unna junkfood, brød, pasta, ris og potet, og selvsagt sukkker (les sjokolade og godterier) og brus. Det er slett ikke farlig å spise ei brødskive eller 2, men jeg har valgt å styre unna fordi det inneholder en del kalorier og trigger søtsuget mitt i etterkant. Melk drikker jeg til frokost på norske og svenske hotell, og hver gang jeg er i Horten. Det er bare en regel jeg har laget meg. Det handler om å spare kalorier i lengden. Melk er sunt, men inneholder også mye kalorier. Jeg bruker både melk/fløte og setersmør i matlaging.

Her finnes artikkelen skrev om hvordan jeg har gjort det med kostholdet.  Kosthold og vektreduksjon.

Hvorfor vi har vært opptatt av muskelmassen og forbrenning skrev jeg en artikkel her: Tvillingbroren

Jeg presiserer at jeg ikke er verken lege eller ernæringsfysiolog, men forklarer hva som har funket for meg.

Trening med PT 

Ronny Hitman og moskusen 20. mai 2015.

Det kan være fornuftig å trene med PT, men det er ikke et must. Som sagt er det viktigste egeninnsats, men kunnskapen man finner hos en dyktig PT kan være nettopp det man trenger for å trene «riktig» og få et push i ryggen. Hitman har vært glimrende i så måte i mitt prosjekt. Svært kunnskapsrik på både kosthold, trening, hvile/restitusjon og opptrening etter skader. For meg er Hitman verdens beste trener.

Det skaper en forpliktelse å ha noen som følger deg, og man holder kontroll på hva man driver med. Alle statistikker sier at det er lettere å opprettholde resultatene ved at noen følger deg. Dette har man kalt «observasjonseffekten». Det er lett å skli ut uten en forpliktelse. Mitt viktigste postulat som jeg har «tjuvlånt» fra Nils Arne Eggen er:

«Ingen blir god alein».

Det finnes flust av lavterskeltilbud der ute bare man er villige til å lete etter de. Turgrupper, innetrening eller hva det måtte være. Mange er også gratis, eller tilnærmet gratis. Skogen er helt gratis det vet jeg med sikkerhet.


Spinning med Heimdal sykkel 5. januar. Heimdal sykkel er ei lavterskelgruppe og drives av Roger Nesshaug . Lavterskelgruppe i den forstand at du kommer som du er, arbeidsledig, ufør eller toppleder i en bedrift. Selve treningen er derimot glimrende! Glimrende da treningen er tilpasset alle nivå, og du kommer i det utstyret du har. Heimdal sykkel har utetrening 1-2 ganger i uka. Enten stavgang, sykling eller spinning inne på høst, vinter og vår. Det gjelder å lete etter slike tilbud. Spinningsalen Heimdal sykkel bruker er 3 min kjøretur fra der jeg bor, koster 30 kr hver gang du møter til spinning, og man trenger ikke medlemskap på treningsenteret. All utetrening har ikke kostet noe de 4 årene de har drevet på. En fin avkobling fra det treningsregimet jeg har i hverdagen. Ellers trener jeg på trenigssenter med top notch utstyr i alle retninger, jeg liker begge deler. Er jeg på reise er det første jeg sjekker trimrommet på hotellet, eller treningssenter i nærheten. Man må lete etter mulighetene.

Til slutt vil jeg avslutte med historien fra i fjor vinter. Jeg hadde åpnet et kostholdseminar i Trondheim. Jeg hadde tid til 15 minutter i åpningen før jeg måtte ut i skogen å gjøre det viktigste, nemlig treningstur på truger. Med meg hadde jeg med meg en turkamerat som ganske nylig hadde startet sitt prosjekt. Han tenkte alt for komplisert, og vanskelig både når det gjaldt trening og kosthold. Han glemmer nok ikke hva jeg sa med det første:

«Folk tror alt med trening og kosthold må være så avansert. Gjør det enkelt akkurat på samme måte som sex. Blir det for avansert så roter man seg bort. Det er juleaften bare en gang i året. Husk bare hygienen. Ulltøy og dusjing så snart som mulig.»

Vi får bare håpe han skjønner det er trening jeg snakket om på siste setning…

Det finnes utallige oppskrifter for bedre helse der ute. Det er din egen oppgave å finne ut hva som passer best for deg. Ingen kommer med den til deg mens du sitter hjemme og tvinner tommeltotter. Og husk:

«Det er ikke lov å syte»

Moskusen

2 kommentarer til «Gjør det enkelt!»

  1. Supert Rune, du sætt ting i et perspektiv som træffe mæ og æ gjør det på min måte. Og æ heinte inspirasjon og råd fra forskjellige plassa: Så du kain sei min PT er flere, takk Rune 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *