Gussiaas to the top!


Finalen etter 5 1/2 måned med sunt fokus. Haakon Gussiaas endret livstil for 2 år siden. Det har blitt noen smeller på vegen, men de har han lært av. Karianne Snøan Iversen er også med som coach helga som mange ganger før. Mens andre setter seg foran tv`n med tacoen, og nye klassekammerater utforsker Trondheim by, må Haakon rydde plass og gjennomføre det han har lovt meg i februar.


Litt styrketrening må vi også ha på tur. Karianne instruerer som mange ganger før.


Gussiaas to the top.

«No kaste du faen itj bort tida mi altså!»

Det var ordrett hva jeg sa til Haakon Gussiaas i midten av februar i år. Det var tredje gang han var innom meg på besøk for å legge plan for å oppnå sine mål. Haakon har vært ofte på besøk hos meg, men denne gangen var hovedtema å oppnå mål, mål innen vektreduksjon.

Haakon er det jeg vil kalle den indre kjerne i mitt eget livsstilsprosjekt. En meget nær og god venn, lojal og pliktoppfyllende. Faktisk den eneste som har tatt sårskifte på meg utenom reima og diverse sykepleiere når jeg gikk rundt med infeksjon på magen i vinter. Et stort åpent sår midt på magen. Han skifta på meg før jeg turte å se på såret selv. Gussi er ikke redd for å få «skitt» på fingrene og møter de største utfordringer med et smil, et fantastisk ekte smil. Et smil som forteller at han unner andre suksess.

Forhistorien.

3. oktober 2015 på Solemsvåtten.

Haakons første tur sammen med meg og 10 kilo lettere enn «all time heavy». Med på turen var også Thomas Amundsen som veiviser og lagfører i nytt terreng. «Fortellerbenken» passet godt til de to karene, de elsker å prate. En beinhard tur, men sjekk smilet, det er nemlig en stor fordel for å lykkes.

Haakon meldte seg på en lavterskeltur vi arrangerte 23. september 2015. Det var åpent for alle å delta, og eneste krav var at man var i fysisk form til å gå en skogstur på ca 7 km. 7 km i rolig tempo vel og merke. Vi hadde med oss et godt nettverk om hvordan vi ønsket å fronte vår måte med livsstilsendring. Med Hitman (min PT) og meg var vi 5 stk som kjente til mitt prosjekt fra innsiden. Kunnskap om mat og trening ble fordelt i gruppa som telte ca 30 stk med voksne, barn og hunder.

For å si det sånn så utmerket Haakon seg med en eneste gang. Han var i klart dårligst form av alle på hele gruppa. Hans bekleding var heller begredelig og vitnet om en person som sjeldent eller aldri hadde vært på skogstur. Han møtte opp i joggesko som slett ikke var vanntette, han kunne like gjerne ha gått i sandaler, han kom i tynn shorts, bomullsskjorte og dressokker. Det var 4 grader og regn den dagen. Ingen skifte var med, heller ingen næring, kun ei vannflaske. Han hadde tydeligvis fått med seg at vann var uten kalorier, og ville på sin måte imponere forsamlingen med at nå ville han virkelig endre livsstil…

«Herregud Haakon, du kan ikke gå sånn, ha på deg ei jakke i det minste»

Sitat Hitman.

På veg tilbake fra Rønningen skogshytte la jeg meg bakerst i gruppa og sjekket at alle var med. Der gikk Haakon hinkende helt bakerst. Han hadde tydeligvis problem med tåa:

«Går det fint Haakon? Skal vi ha pause?»

«Neida, det går veldig fint, jeg har fått med meg at det ikke er lov å syte» sa han med et stort smil.

«Det der går under ærlige tilbakemeldinger så det der skal du kunne fortelle meg».

Jeg gikk hele turen tilbake til Granåsen med Haakon, ja hoppbakken inkludert. Han var så sliten at han sjanglet på toppen av bakken. Underveis fortalte han meg om jobben sin. Et liv som taxisjåfør/drosjeeier med opp mot 5000 arbeidstimer i året. I tillegg hadde han verv i taxiforeninga. Samtalen gikk i taxi, forening, biler, bilvask, polering. Nå kunne han fortelle meg at han i tillegg endelig skulle endre livsstil. Han hadde takset inn på 155 kilo 2 måneder før, 25 år gammel. Kun marginalt bak meg ved samme alder. Han hadde tenkt å forsette med samme kjøret med jobben sin og plusse på livsstilsendring.

«Herregud tenkte jeg i mitt stille sinn, jeg er glad jeg ikke skal følge opp denne karen. Han er helt på bærtur. Bekledningen, «sandalene» og «korpssokkene» lyste mot meg mens han fortalte om et sinnsykt regnestykke. 7 kilo i måneden skulle han klare mente han. Målet var 85 kilo juli neste år. 70 kilo på 1 år. Hvis det gikk litt trått mot slutten så kunne han bare spise litt mindre mat så ville nok det ordne seg»

«Æ e toppmotivert»

Nærmere bekjentskap.

Skitur 6. april 2016. En ting skal være sikkert, det var ikke Northug som gikk sammen med meg…

Uka etter satt jeg på sykkelen på treningssenteret når Haakon kom inn. Jeg hadde akkurat startet på mesterskapsuke, dvs veiing om ei knapp uke. Slike uker har jeg kun prioritert meg selv og prosjektet mitt. Ei uke med kun fokus på meg selv noe som er svært egoistisk, men som for meg har vært nødvendig. Svært få fikk bruke av min tid i disse periodene.

«Du Rune, hva er sjansen for at jeg får være med deg på tur i helga?»

Jeg stirra på han i 10 sekunder før jeg svarte. Bildet av sandalene, bomullsskjorta og korpsokkene raste gjennom hodet mitt før jeg svarte:

«Siden du er så tøff å spørr så skal du få muligheten, men du kaste faen itj bort tida mi. Her er reglene:

Skaff deg vanntette sko, ullsokker, raggsokker, ulltrøyer til turen, til skifte i løpet av turen og etter turen. Regnjakke/vantett jakke er et must, du spiser godt før turen, og du har med deg næring underveis og til etterpå. Hvis du syter vil jeg kjeppjage deg gjennom hele skogen, og du vil aldri få sjansen til å være med på tur igjen. Er du med?»

Blikket stivnet, det flotte smilet ble satt på vent, men han nølte ikke når han svarte:

DEAL!

Haakon fikk litt av en opplevelse den lørdagen. Det var beinhardt, et blodslit på 3 timer 10 min på sleipt høstføre, og ca null grader opp i høyden. Han var helt utmattet, men det kom ikke et ord om at det var tungt. Det fantastiske smilet var på plass ved alle bakketopper. Men å følge han videre opp i hans prosjekt, HELT UAKTUELT…

Dødsliten etter turen var han og min eneste tilbakemelding var:

«Nå begynner den harde jobben. Du skal spise sunt resten av dagen, ikke bare i dag, men i morgen og dagene etter, der ligger jobben. Dette var lett…»

På truger januar 2016. La oss si at motorikken til Haakon var «klønete» i begynnelsen. I dag løper han fra meg på spurtintervall.

Jeg lærte Haakon mer å kjenne på den turen. Et liv som overvektig i store deler av barndommen, ungdommen og som voksen, aldri likt morsjon eller trening. Uten at det ble nevnt skjønte selvsagt moskusen at treningssenter, fellesdusjing osv var langt utenfor komfortsonen. Den røde tråden i denne bloggen er selvsagt at om man vil nok kan alle lykkes, i hvert fall med livsstilsendring. Jeg ønsker heller ikke å romantisere ferden for å endre livsstil. Det er hardt arbeid, motgang både psykisk og fysisk, både opp og nedturer.

Failure

Så ivrig ble Haakon at han i januar 2016 var i ferd med å bli overdedikert. Han havnet på 70 treningstimer i januar og hadde forsatt ikke noe styr på kalorier. Etter kort kartlegging så visste jeg at han spiste for lite mat. Jeg pratet med han, sendte meldinger der jeg ba han lytte til «eksperten». Jeg var snill i mine tilbakemeldinger for han var ikke «min utøver». Når man føler det går bra så vil man egentlig ikke lytte til råd, man føler seg som verdensmester i livsstilsendring.

«Du vil sannsynlivis brenne alt kruttet, vektreduksjonen vil bremse opp, du vil få betennelser og etter hvert miste motivasjon var min snille tilbakemelding»

Haakon gikk i veggen så det sang. Han fikk betennelse i kneet, vektreduksjonen stoppet opp, og ikke bare det, han gikk opp i vekt.

Bursdag 

I oktober 2016 kom han til meg for sin andre prat om motivasjon. Vi hadde selvsagt pratet mye på våre lange turer, men denne gang var dette eneste agenda. Vi gikk igjennom kosthold som er den klart viktigste faktoren. Du må ha styr på ca hvor mye, ingen galskap, men du må ha en viss peiling. Snakker vi bil så vet du alt, men du bruker null energi på det som er MYE viktigere, nemlig helsa di. Du skal ikke trene mer enn 3-4 ganger i uka nå som du har fått ny jobb. En jobb som fortsatt var tidkrevende. Senk skuldrene og fokuser på søvn, hvile. Ikke bruk all din tid på hvordan du skal vaske en bil enda bedre. Du er allerede verdensmester i bilvasking.

Vi gikk igjennom kosthold nøye. 4 strake timer med motivasjonsprat, trening og kosthold. Herregud tenkte jeg når han gikk ut døra med et smil, han har jo nesten blitt utøveren min nå, noe som egentlig var uaktuelt.

Dagen etter visste det seg at han hadde bursdag. Han hadde kjøpt med kake på jobben. Deilig lukket valnøtt så jeg.

«Sjå her sa jeg til reima. Trur du itj æ veit han har spist kake i dag, æ bare veit det. Det e da bursdagens hans svarte hun. Det hjelpe itj. Trur du æ gidde å kast bort tida mi på han lathoinnen der? Æ brukt 4 tima på hain i går kveld, det her e uaktuelt. Vi lagde video samme kveld. Egentlig en video laget for Haakon, «Fleksnes» og min mor, men vi blåste den ut på Facebook. Jeg var nyoperert etter bukplastikk, men det brydde jeg meg veldig lite om. En sukkeravhengig skal ikke ha høyoktan sukker var mitt siste budskap til Haakon kvelden før.

Februar 2017 

Haakon holdt noenlunde stabil vekt fram til februar. Dvs stabil rundt 134 kilo. En oppgang på nærmere 15 kilo fra januar året før. For tredje gang var det på tide med et møte:

«Du er lite frekk som kommer her for tredje gang og igjen spør om hjelp. Full av selvtillit uten å selv vite hvorfor.»

Vi har en åpen tone når vi snakker. Kun de som mestrer harde tilbakemeldinger kan lykkes er min påstand. Det er stor forskjell på å skrive blogg og coache noen direkte.

Haakon:

«Vi gjør det enkelt Rune. Jeg skal gjøre akkurat som du sier»

Ok, her er planen:

Hva er målet ditt?

119.7 kilo i første omgang. Det er det laveste jeg har vært siden 2008. Ok, er det noe som skjer i sommer, seint i sommer? Ja, jeg begynner på skole ved siden av jobben, så er det noen jeg setter stor pris på som kommer hjem fra reise.

Ok, der har vi knaggen vi trenger. Vi har 5 1/2 måned og målet er 119.7 kg til da. Nåde deg hvis du prøver deg å nå målet før, eller prøver deg på snarveier.

Vi snakker altså om under 3 kilo i måneden for en ganske så stor mann. Det er det som er rasjonelt ved siden av jobb. Du skal trene 3-4 ganger i uka, maks 5 hvis du har tid. Du skal sette deg inn i ca kalorier og du skal lære deg å slappe av når du kan. En god soldat sover når man kan. Du har en stor fordel, nemlig smilet og energien din. Det gir de rundt deg energi, det vil reflektere tilbake på deg selv, du er helt avhengig av den for å lykkes. Vær klar over en ting, ikke alle ønsker du skal lykkes. Mellom 5 og 10% ønsker du skal mislykkes uansett hvor dedikert du er, eller hva du driver med. Bruk minst mulig energi på det. Aksepter situasjonen og smil tilbake, et ekte smil som sier du har det bra. Ønsk selv at du skal lykkes, det er det viktigste.

Den hardeste nøtta å knekke for Haakon var faktisk og koble ut, akkurat slik det har vært for meg i mitt prosjekt. I slutten av april visste jeg han ville klare det. Han var på besøk, vi så snutter på Youtube og vil lo så tårene trillet. Etterhvert sovnet han i stolen hjemme hos meg. Det vitner om en som er trygg og har evnen til å slappe av når han kan. Ikke et ord sagt om bilvask, polering, mutrer, skruer eller plenklipping. Jeg orker ikke å høre om det når jeg slapper av. Kompistid er også gledestid, ferdig snakka.

Helga 18-20 august kjører Haakon mesterskaphelg sammen med meg og Karianne Snøan Iversen. Det er på mange måter vår sesongavslutning. Etter dette går vi tur og trener uten noen strikte avtaler. Han har lovt meg å fokusere på skole og jobb og ta de neste 10-15 kiloene i løpet av et år, og tar det lenger tid så tar det lenger tid. Han har endelig skjønt at fornuftig og sunn vekt for han vil være rundt 100 kilo og god fysisk form når han er i mål. Større muskelmasse og aktiv livsstil gir han muligheten til å spise mer mat i framtiden. Vekta er bare et tall, vi måler heller resultatene i god helse og levbart regime.

Angående knaggene vi hadde for å nå målene til Haakon så sier jeg:

» Mission accomplished»

Resultater:

All time heavy 155 kilo
20. august 2017: 112.2 kg
Vektreduksjon så langt: 43 kilo

12. august 2017: En flott ung mann. Ingen vil tro at denne gutten veide inn til 119 kilo 2 uker før. Er man fresh og har god energi lyger vekta av mange kilo. Det er riktig fokus!

Haakon er den jeg har møtt i hele mitt liv som sier mest ja, ja for å hjelpe andre. Skal jeg gi ett råd videre på ferden vil det være å si litt mer JA til seg selv. Gratulerer med strålende innsats og lykke til med både skole, jobb og fortsatt god livsstil!

«Ingen blir god alein og det er ikke lov å syte».


Januar 2017. En humoristisk avslutning…

Moskusen

3 kommentarer til «Gussiaas to the top!»

  1. Kjempe artig og lese.Haakon er en kjempekar,som fortjener proff hjelp fra dere.Jeg stortrives i deres selskap på turene vi har hatt så langt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *