Hvor viktig er planlegging og tilrettelegging?

fremhevetbilderedi

Fra lørdagens trening på Hit The Gym. Bildet på toppen er fra søndagens trugetur (i dag). 2 timer 15 minutter beinhard jobbing alene. Tiden ble brukt godt. Mål og målsetninger ble visualisert store deler av turen.

For å nå sine mål for bedre helse er flere faktorer viktige. Kosthold, trening, søvn, hvile/restitusjon er hovedingrediensene, men i tillegg kommer også andre faktorer inn som ofte blir undervurdert. Godt humør har jeg nevnt ved flere anledninger og denne faktoren er veldig undervurdert. Man skal ha det artig på vegen ellers vil man miste motivasjonen. Den dagen det ikke er gøy lenger så har man gjort noe feil er vår mening. I teamet vårt er vi meget opptatt av variasjon i treningsarbeidet, lære av andre, og finne motivasjon hvor enn vi kan finne det. Jeg har prentet inn i hodet mitt at jeg liker alle utfordringer vi får sålenge det foregår innen «rimelighetens grenser». Jeg er fast bestemt på at det er en mental styrke å tenke slik, og forutsetningene for å lykkes øker betraktelig. Jeg har også bestemt meg for at det ikke er lov å syte, og når dette sitter i ryggraden så føler man at man kan klare «alt».

I mitt virke som primus motor og coach for biljardutøvere i norgestoppen har jeg tatt med meg verdifull kunnskap inn i prosjektet. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sagt til mine medlemmer og utøvere at for å lykkes handler det om planlegging og tilrettelegging. Det handler om å komme tidsnok til avtaler, ha i seg næring og møte med godt humør, ALLTID…

Kommer man for seint til en avtale, ikke ha utsyret i orden, eller mangle næring så er det stor sjanse for at man mister en viktig faktor for å gjøre jobben som må gjøres godt nok. Man mister humøret er min erfaring, og det er jo en av de viktigste ingrediensene. Slurv på planlegging og tilrettelegging er noe jeg unngår så langt det lar seg gjøre. Med coach Hitmans overraskelser så kan man ikke alltid være helt forberedt, men med riktig innstilling så kommer man langt. Eneste gangen jeg hadde «sytete attityde» må være da Hitman brutalt fortalte hvor viktig kostholdet var for at jeg skulle klare å gå ned i vekt. Jeg hadde håpet og trodd at trening var viktigst, men jeg forstod fort at det var kostholdet. Denne erfaringen bruker jeg nå når andre spør meg om råd. Jeg kjenner igjen skuffelsen hos mange når jeg formidler viktigheten av kostholdet. Ved å fortelle om min egen opplevelse så virker det som om flere er villige til å godta at kostholdet faktisk er viktigst.

Planlegging og tilrettelegging!

IMG_1403
Før hver PT time er treningsbaggen pakket og satt i vegen for nattens dobesøk. Det minner meg om at PT time er uungåelig å glemme.

Jeg planlegger som regel trening ei uke av gangen. Treningsuka mi starter lørdag og fredagene er treningsfri. Treningsfri utenom dette avtales i samråd med coach Hitman og vurderes ut i fra belastingen jeg har og mine slitasjer/skader. Jeg har selvpålagt hvile 45-60 minutter innen rimelig tid etter trening. Mine knær og hofter trenger denne hvilen og slurver jeg med dette så klarer jeg ikke å gjennomføre de treningene jeg har planlagt. Dette er tilpasset meg og mine skader, og andre må selv vurdere hva som er riktig for dem.

Treningsavtaler med trener eller venner/bekjente må overholdes, det er et must. Det er en forpliktelse som må overholdes. Jeg har den innstillingen om at hvis noen jeg har avtale med ikke kan så må jeg dra på denne treningen alene, det er ingen vei utenom. Noen treninger må jeg gjøre alene. Jeg betrakter det som et møte med meg selv som er viktig for helsa mi. Hvem vil ikke på et slikt møte? Jeg bruker disse treningene som både rekreasjon og planlegging av ferden videre. Skogsturer er favorittaktivitet i så måte. Ingenting slår aktivitet ute i friluft når man ønsker å tenke klart. Jeg mener bestemt at «trening gjør mer intelligent», og hvem ønsker ikke å være smart når man planelgger ferden videre?

Jeg skal snart ut på reise og har derfor planlagt løpet for 3 uker fram i tid. Treningsavtaler er booket for de fleste dager, mens noen treninger planlegger jeg tett innpå. Neste helg skal jeg være coach for 2 utøver under NM i biljard og da har jeg selvsagt bestilt hotell med muligheter for trening. Det kommer inn under planlegging og tilrettelegging.

Neste 21 dager er planlagt slik:

 • Lørdag 7 mars egentrening Hit the gym
 • Søndag 8 mars skogstur
 • Mandag 9 mars PT time med Hitman
 • Tirsdag 10 mars avtale om skogstur
 • Onsdag 11 mars PT Time med Hitman og veiedag
 • Torsdag 12 mars avreise Brummuddal/treningsfri
 • Fredag 13 mars PT Time Fønix Treningssenter samt foredrag.
 • Lørdag/søndag 14-15 mars NM biljard Oslo (minst 1 egentrening)
 • Mandag 16 mars PT time med Roy Rolstad (kampsport)
 • Onsdag 18 mars PT time Trimhuset Horten.
 • Torsdag 19 mars egentrening
 • Fredag 20 mars PT Trimhuset Horten.
 • Lørdag/søndag 21-22 mars (minst 1 egentrening)
 • Mandag 23 mars hjemreise Trondheim treningsfri.
 • Tirsdag 24 mars egentrening (gjerne skogstur)
 • Onsdag 25 mars PT time Hitman
 • Torsdag 26 mars egentrening (gjerne skogstur)
 • Fredag 27 mars PT time med Hitman og veiedag.

IMG_1764
Det gledes stort til å holde fordrag på Fønix treningssenter.

Noen timer er selvsagt brukt på å planlegge dette, men det sparer meg for mye tid og tilfeldigheter neste 3 ukene. Å være dedikert er viktig for å nå sine mål.

Trening med smerter.

Etter hvert som jeg har blogget har jeg vært i kontakt med både venner, kjente og ukjente der vi har snakket om trening og kosthold. Alt for mange sier de ikke kan trene fordi de har vondt både her og der. Det har jeg rett og slett ingen forståelse for. Vondt er ikke farlig er noe jeg har lært meg til. Alt må selvsagt foregå innen «rimelighetens grenser», men alt for mange bruker sykdom, eller smerter som unnskyldning for «lure seg unna» trening. Mange sitter hjemme og suller seg inn i tanker som at jeg kan sikkert ikke trene fordi ditt og datt. Ta kontakt med enten lege, fysioterapeut eller Personlig Trener og hør hva de mener og ikke sitt hjemme og kanskje tro at du ikke kan trene. Jeg vil tro mange frykter svaret de får, nemlig at deres smerter eller sykdom IKKE hindrer dem i å trimme eller trene. Det handler rett og slett om planlegging, tilrettelegging og mest av alt viljen til å gjøre det.

Ta hensyn til sykdom eller skader under trening er vår filosofi. Enkelte øvelser klarer jeg ikke å gjennomføre pga skader/slitasjer, men Hitman har alltid andre alternativ som gjør nytten. La meg tilføye at det er etterhvert svært få øvelser jeg ikke til slutt har klart. Treneren er en sta jævel og finner han ut at jeg har potensiale til å gjennomføre en øvelse eller et program kan du ta f..en på at han skal ha meg gjennom det. Jeg har programforpliktet meg selv til å like alt han utforder meg til. Jeg kan ikke bruke skader/slitasje som unnskyldning hvis det ikke er 100 % reelt. Det vil coach Hitman gjennomskue og slike ting kan jeg ikke ha på meg. Det er å betrakte som syt og det kan jeg ikke leve med. Et av de viktigste kriteriene for at jeg valgte Hitman som coach var et postulat som ikke var navngitt før ei stund etter at vi startet vårt samarbeide, men som likevel var svært viktig for meg/oss:

«Du lure itj en luring»

Hitman var den som navnga postulatet, mens jeg var den som forklarte betydningen av hva som var viktig for meg. Vi elsker dette postulatet og det er bygd naturlig inn i vårt prosjekt!

Så min oppfordring blir da til alle dere som «er usikker» på om dere klarer å trene. Bli en luring som du ikke klarer å lure. Når du sitter hjemme og bare tror så lurer du kun deg selv og ingen andre. Bli en luring og få det mye bedre med deg selv.

» Det er ikke lov å syte»

Corleone

6 kommentarer til «Hvor viktig er planlegging og tilrettelegging?»

 1. Du har nok helt rett i at det som ødelegger mer for sofaslitere enn noe annet, er deres egen holdning – ikke fysiske plager og skader. Når rullestolbrukere kan spille hockey og folk med fotproteser kan stå på ski i utforløypa, så kan nok majoriteten av sofaslitere komme seg opp av sofaen og i bedre form – uten at de pådrar seg noen risiko for å dø. Det handler altså i størst grad om holdninger og det at man må forstå at man ikke er verdensmester første gangen, men at man gang for gang blir en bedre utgave av seg selv.

  Imponerende program du har foran deg de nærmeste ukene. Stå på Rune!

 2. Takk for en flott og inspirerende blogg! Jeg sliter ikke med vekten selv, men vet at jeg trenger å komme meg ut av sofaen og bevege meg likevel. Særlig nå på vinteren synes jeg det er vanskelig. Men når jeg ser hva du får til, så skjønner jeg jo at det ikke er noen unnskyldning for å la det være, og optimismen og positiviteten din er smittende! Lykke til videre, og takk for «pushet» du gir meg!

 3. Nok en gang utrolig herlig skrevet, Rune 🙂 Tar meg i at jeg sitter og smiler mer og mer etter hvert som jeg leser 🙂
  Det er så tatt på kornet 🙂 Vondter her og der er nok hyppige unnskyldninger for ikke å trene. Det er bare det at vondtene blir mindre, og forsvinner gradvis om man trener.
  Vi snakka litt om en annen ting på trening i dag, og det er følelsen av «High» etter trening generelt og styrketrening spesielt. Den følelsen når du drar hjem, og vet at du har gjort jobben 🙂 Det er ikke mye som slår den 🙂 Da er man nærmest uovervinnelig 🙂
  Samtidig så er det utrolig herlig å utfordre seg selv innimellom også 🙂

  Det har jeg aldri gjort før, så det tror jeg sikkert at jeg greier. «Pippi»

  High Five 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *