Hvordan takle jula, hvordan planlegge etter jul?

Jula er over oss og for mange har den vart over en måned allerede. Slik var det også for meg i glansdagene. Jula startet i slutten av november på jakt etter byens utvalg av juletallerken, og butikkene ble plutselig fylt med nok en favoritt, nemlig Nidar Bergene julemarsipan. 7-8 store marsipanpølser ble glefset ned på få minutter. Ikke bare lørdag, men hver eneste dag. Jeg hadde et alvorlig sukkerproblem, men levde egentlig i fornektelse. Sjokolademengden var lik året rundt, men rundt jula var det liksom lov. Alle skal kose seg i jula var min unnskyldning. Aldri utad fordi det meste foregikk i smug. På nyåret er det slutt, garantert, det lovte jeg meg selv hver jul…

Det er forventet at man skal kose seg i jula og selvsagt skal man også det. Klisjeaktig sier man at det er ikke det man spiser mellom jul og nyttår som gjør skaden, men det man foretar seg mellom nyttår og jul. Det er en sannhet med visse modifikasjoner. Jula kan gjøre større skade enn man aner hvis den varer en hel måned. Det er julebord, juleavslutninger, julelunsjer, prøvesmaking på bakst og hjemmelaget hva det måtte være. Mange raser rundt på julebord hver helg fra november til jul, og noen julebord forsetter ut i både januar og februar.

Det oppstår sosialt press eller forventing om at man skal spise god mat, desserter og nyte alkohol. Mange føler man er uhøflig hvis en ikke spiser eller drikker det man blir tilbudt. Det går fint an å forberede seg på slike ting ved å være føre var. 16-17. desember deltok jeg på 2 julebord. Begge uten å nyte alkohol, uten dessert, sjokolade eller potetgull. Jeg forsynte meg rikelig av julematen på begge julebordene. Det er det jeg mener med å leve normalt. Ikke spymett, ikke stappmett, men god og mett er en god leveregel. Jeg la inn trening på dagen før begge julebordene slik at «kosekontoen» var fylt opp på forhånd. Jeg sendte begge arrangører følgende melding noen dager før selskapet:

«Æ kjæm hvis det skulle være noen tvil.
PS! Moskusen må være edru, men artig læll 🙂 «

Verre er det faktisk ikke. Ikke kompliser det ved å analysere alt i hjel. Ingen bestemmer hva du skal spise eller drikke. Det er en ærlig sak å hoppe over noe hvis du har som mål og ikke si ja takk til alt som blir tilbudt.


Løpskonkurranse med Heidi «Evita» Hagestande 17. desember. Man må ha det moro på vegen til sine mål. Jeg er henne evig takknemlig over hennes bidrag i mitt prosjekt. Det handler om å vinne ikke sant? Ingen regler ble satt, kun å komme først…

Jeg er slett ingen avholdsmann, men vet at fest nærmest hver helg ikke er forenlig med mine mål om god helse og noenlunde jevn vekt. Siste helga i november og første helga i desember drakk jeg alkohol, og jeg skal også ta en dag i jula. I såfall blir det 3 ganger på siste 4 måneder. På nyåret blir det nok en god periode uten alkohol. Alkohol er like ille som sukker når det gjelder å gå opp i vekt. Man har heller ikke mye lyst eller energi til å trene dagen(e) etter en god gammeldags fest.

Jeg betrakter meg som sukkeravhengig og har samme tilnærming til sukker som en tørrlagt alkoholiker. Jeg belønner meg ikke med sjokolade på lørdagene fordi jeg vet aldri om det går bra. Alkoholikeren vet heller ikke om han havner på grøftefylla om han tar 2-3 jaegermeister til tippekampen selv om han har vært flink hele uka. Folk som har et normalt forhold til sukker, eller alkohol for den saks skyld, skal selvsagt kose seg som de alltid har gjort. De har heller ikke et problem. Tipset er til de som sliter.

Jula 2014 pratet jeg med min mor før juleferinga. Jeg hadde et ønske for jula. Ingen sjokolade eller dessert framme mens jeg var på besøk. Gjør hva dere vil etter jeg har dratt. Sønnen din har et alvorlig problem og håper på respekt for dette. Neste jul kan alt dere vil være framme, da må jeg ha lært meg å takle dette. Ønsket ble oppfylt!

Juledepresjon

Det er mange som sliter i jula. De har kanskje ikke stor familie, eller kanskje ingen familie å dele jula med. Det er lett å døyve sorgen med alkohol/rus eller mat og sukker. Det blir en helt annen vinkling enn de som lever i overflod av juleselskap og julebord. Det er vanskelig for meg å sette meg inn i denne situasjonen da jeg aldri har vært der. Det er heller ikke lett for disse å spørre om selskap eller hjelp. Jeg betrakter de som «ikke ressurspersoner». De faller således utenom min egen regel om at:

«Det meste må vi fikse selv»

Jeg likte svært godt da jeg hørte om firmalederen som istedenfor vanlig julegave til sine ansatte som ga 4 middager til Kirkens bymisjon for hver av sine ansatte. Det ble totalt 500 middager til de som virkelig trenger det, og som gruer seg til jul. Det handler om å bry seg om de som ikke har det så bra. Utenom middagene fikk de ansatte ei flaske vin, og årets julebord ble avholdt slik det alltid har vært gjort.

Fleksnes on the rocks 

For å nå sine mål gjelder det å finne balansen mellom kosthold, trening, søvn og hvile. Her er intervju med moskusen før Fleksnes skal gjennom nesten 3 timer med trening sammen med Hitman og moskusen.

Tirsdag 20. desember hadde Fleksnes årets siste veiedag. Allerede i juli hadde vi satt vårt langsiktige delmål ved at han skulle være under 170 kilo til jul. Underveis har vi mange delmål, og det er ALLTID nærmeste delmål som er det viktigste. For 1 måned siden lå vi ørlite etter skjema, og kun blodfokus ville bringe ham dit vi ønsket. Siste 3 uker har vi oppgradert prosjektet et par hakk. Det er kun resultater som hever motivasjonen nok til å ta fatt på nye og hardere tak tak etter jul. Etter jul venter nemlig nye oppgraderinger, og det er tungt å ta fatt på dette hvis man begynner å tvile på om det vi gjør er riktig. Bruk gjerne malen fra Fleksnes i ditt eget prosjekt etter jul. Sett deg delmål, større delmål og et hovedmål. Det nærmeste delmålet er ALLTID det viktigste.

Resultater:

Starvekt 5. mai: 203.3 kilo
Vekt 20. desember: 165.6 kilo.

Vektreduksjon siden 5. mai: 37.7 kilo.

Grattis til Fleksnes!

Jeg avslutter med evalueringen jeg sendte Fleknes tirsdag kveld:

Siste 3 uker karakter seks!

Spesielt 4 ting jeg vil fremheve:

«1. Monsteronsdag i mesterskapsuka. Det er å grave dypt i kjelleren mentalt å levere så steinbra etter uforutsette ting ( utsatt reise, og dårligere oppladning).

2. Utfordringen med dietten tok du på strak arm. Du ga meg labben (handshake) umiddelbart når jeg spurte og ikke minst du startet før du trengte. Det hadde sannsynligvis holdt med 1/2 døgn mindre, men nå var vi sikker. Det var spesielt det som ga deg rein sekser. ( Fleksnes kjørte spisset diett siste 3 dager for å gå av salt. Totalt 2400 kcal pr døgn. ellers ligger han på 2800-3000 kcal i døgnet)

3. Turen for 1 1/2 uke siden da du fikk din første sekser isolert sett på ei økt.

4. Turen med Nesshaug på søndag i pissregn. Det var faktisk du/dere som løftet meg da jeg egentlig hadde en shitty dag. Hodepine, tom for energi og dårlig hofte var min status den dagen. (Det er selvsagt heller ikke lov å si det for meg under trening, kun i ettertid)

I dag er jeg «high on life» pga top top notch resultater helt siden mai. Sett alt i perspektiv med jobben din så er vi der vi maksimalt kunne være!

Ny mann, ny gange, ny fase. Kan ikke ønske mer. Moderat i jula, og noen dager ut i januar knuser vi på. Leeenge til neste mesterskap og det er godt

Steinbra»

«Det er ikke lov å syte»

God jul!

Moskusen

Én kommentar til «Hvordan takle jula, hvordan planlegge etter jul?»

  1. Vanvittig bra resultat på Fleknes’n??????? Kjenne at æ bli glad på hans vegne? Gir også motivasjon og inspirasjon til egen innsats. Tenke fremdeles tilbake på den økta æ va med dokker i Granåsen i sommer. Den e god å ha i banken fordi den bringe frem smilet og motiverer når det går litt trått. Mitt ønske for 2017 er ei ny økt med dokker to, hvis muligheten skull by seg.
    God jul t dokker begge?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *