Ingenting stort er bygd uten entusiasme – Besøk hos THT (Trim-helse-trivsel) i TV2

Hva er THT?

«Et initiativ startet våren 2018 av TV2 ansatte, FOR TV2 ansatte. Konseptet går ut på å ha ukentlige fysiske aktiviteter primært holdt av ansatte i TV2 på dugnad.»

22. januar var jeg hos TV2 i Bergen og holdt motivasjonsforedrag. Foredraget gikk i Premier League studio og 130 stk TV2ere møtte fram. Se foredraget i sin helhet i videoen over.

Mål for 2019:

«Motivere de over 100 som har deltatt i året som har gått, men enda viktigere, få med flere av de som enda ikke har benyttet anledningen til å komme i bedre form. THT ønsker at alle skal bli en bedre versjon av seg selv og samtidig øke samholdet i bedriften.»

«Ingenting stort er bygd uten entusiasme» er postulatet Nils Arne Eggen reindyrket når han trente RBK i glansdagene. Han gjorde det ved å vise stort engasjement rundt det han og laget øvde på, nemlig vinne fotballkamper. Et postulat jeg har brukt til det fulle i mitt livsstilsprosjekt. Høsten 2014 skjønte jeg for alvor hvor viktig lagbygging var. For at jeg skulle lykkes, for at jeg skulle stå på en topp en eller flere topper i marka med mitt feteste smil, for at jeg skulle komme i bedre form, for at jeg skulle gå ned i vekt, for at jeg skulle oppnå målet for godkjent «kirurgivekt», for at jeg skulle trene meg opp igjen kjappest mulig for å få nye operasjoner, og nå igjen bruke laget for alt det er verdt for å komme meg ut i arbeid etter å ha vært uføretrygdet i 13 år.

Meg og Gøran Sørloth på skogstur. Foto Pål Rune Lien.

Jeg har fått lære om lagbygging av den jeg mener er den beste, nemlig Gøran Sørloth. Han har vært med meg på mange skogsturer, vært en god samtalepartner underveis i perioder det har gått tungt, men selvsagt også når det går bra. Jeg ønsker også å gi Gøran energi ved å vise entusiasme og framgang.

Gøran Sørloth ville aldri scoret mål om ikke laget rundt ham var gode, eller hadde samme ambisjon om å vinne fotballkamper.

Han var på mange måter likevel stjerna på laget som hadde evnen til å avgjøre fotballkamper. Han måtte vise en fandenivoldskhet på trening og på banen for å drive laget framover, være ett forbilde slik at resten av laget kunne, og ønsket å servere han pasninger han kunne score mål på. Etter kampen var det Gøran Sørloth som også måtte stå i intervjusonen fordi han var flink foran kamera og yndet intervju objekt. Innerst inne visste han ALLTID at dette aldri hadde skjedd om ikke laget rundt ham hadde vært god. Med stor entusiasme har han fortalt meg dette på våre skogsturer.

Jeg må ærlig innrømme jeg har latet som jeg var Gøran Sørloth mange ganger på mine skogsturer. Jeg har lagd analogier på litt av hvert på mine «ensomme» skogsturer.

«Jeg er ingenting uten laget»

Hva hadde Sturla Dyregod i TV nyhetene vært uten laget rundt seg?

Mitt artigste øyeblikk hos TV2 denne dagen. Morten visste ikke hvem jeg var, bare at jeg hadde en rolle i THT. Mens vi tok bilde og smilte sa han helt rolig slik som han er på TV:

«Eg undrar kva eg må gjera for å få ei slik brøstkasse»

Ja, Morten, du skulle bare ha visst ? ?

Nyhetsanker Morten Sandøy er avhengig av laget sitt for å vise slik stoisk ro når han formidler nyhetene.

THT står for akkurat det samme som der jeg har halvparten av min treningshverdag. Halvparten av mine treninger gjør jeg hos 3T (Trim-trening-trivsel), resten gjør jeg ute i naturen. Gjennom året er det fifty-fifty ute og inne, men det varierer etter sesongen. Akkurat nå er jeg 80% ute mens det er mye snø. I april snues det til mest inne (mens snøen går), for så å være mest ute igjen i mai. Når fluene og insektene kommer i skogen er jeg mest inne igjen, hvis det ikke regner da, da går jeg ute. Insektene er borte når det er vind eller regn. Samme på høsten. Når det er isete, glatt og mørkt jeg mest inne.

Nei, jeg trener ikke hver dag, jeg er i fysisk aktivitet 4-5 ganger i uka, alt etter lyst og overskudd, OG jeg gjør ting jeg liker.

Det er bare treneren min som får meg til å gjøre ting jeg ikke liker, men jeg forteller han ikke hva fordi jeg ikke ønsker å syte, eller han skal ha påskudd til å gjøre det ekstra. Jeg overlater til han å styre dette ut ifra hva mine og våre mål er.

THT og TV2

TV2 har mange som skal glanse og glinse i tv ruta for å få mest mulig tv seere til å se på akkurat dem. De skal prestere på tv skjermen for å få hjulene til å gå rundt. Det handler til syvende og sist også om økonomi. Hadde de klart det om samholdet og kreativiteten ikke hadde vært bra? Neppe er min påstand.

Kreativitet, pågangsmot og stayerevne handler også svært mye om psykisk og fysisk god helse. Jeg hadde aldri klart å nå mine langsiktige mål innen vektreduksjon om jeg kun hadde fokusert på maten selv om det er det viktigste. Jeg måtte implementere fysisk aktivitet for å skape entusiasme og pågangsmot i ett lengre løp. Jeg startet der jeg var, nemlig med støvsugeren i 2 ganger 1 ½ minutt med 5 minutters pause imellom.

«Æ va dritstolt over mæ sjøl»

Moskusen i den tiden støvsuging ble implementert som fysisk aktivitet.

Det er dette det handler om. Man starter der man er og øker gradvis underveis. Man konkurrerer med ingen. Vi er alle på samme lag og lagets styrke måles ut ifra hvor mye vi totalt presterer. Stjernene på tv-skjermen har ikke mulighet til å «score mål» om ikke de rundt serverer pasninger de kan score på.

Jan-Henrik og Mathias

Moskusen flankert med ideskaperne av THT. Mathias Davidsen til venstre og Jan-Henrik Børslid til høyre.

På samme måte som Nils Arne Eggen sammen med Sverre Brandhaug påstod de skulle erobre Europa har TV2 ildsjeler som skaper ideer og virkelig setter de ut i livet. Nils og Sverre stod med globusen på TV og sa de skulle ut i Europa rett etter de hadde blitt slaktet i kvalifisering til E-cupen. Rak i ryggen ga de seg ikke. De snakket om målet, de frontet målet, og sa det skulle de klare.

Jan-Henrik Børslid og Mathias Davidsen tok med seg «globusen» til ledelsen i TV2 og sa de ønsket treningsrom i det nye mediahuset i Bergen.

De ble klubbet ned av ledelsen på samme måte som Nils og Sverre møtte motstand av fotball Norge, og til og med sine egne supportere. Nils og Sverre ga seg ikke, og det gjorde ikke Jan-Henrik og Mathias heller. Alle husker hvordan det gikk med RBK på San Siro 4. desember 1996. RBK slo AC Milan og kvalifiserte seg til kvartfinalen i Champions League. Kanskje den største lag-prestasjonen i Norge målt ut ifra ressurser og hva man kunne forvente.

TV2 Bergen fikk til slutt sin «San Siro» ved at de bygde treningsrom på 70 kvadrat og med glimrende utstyr.

Håndkletjeneste og dusjefasiliteter ble inkludert. Jeg trente der med Mathias på morgenen før THT-kick off. Hva skjedde der nede? Vi møtte 2 iherdige TV2ere i full gang. De oste av entusiasme og gledet seg til arbeidsdagen. Vi vekslet treningsinformasjon og ga hverandre entusiasme. Det føltes ut som vi hadde kjent hverandre i mange år. Under slike økter knyttes bånd, vi får vite mer om hverandre, og ikke minst det skjer naturlig. Endorfinene ei god treningsøkt gir deg følelsen over:

«Å kunne selge sand i Sahara».

Uten at Mathias og Jan- Henrik har fortalt meg hvordan dette har foregått så skal jeg titte inn fra utsiden. De får arrestere meg om jeg tar feil.

«Begge elsker å trene og ideen skapes om eget treningsrom. Jan-Henrik skjønner dette med lagbygging og vet hvor viktig teamet er for at han skal prestere på skjermen. Han klarer ikke dette alene og drivkraften fra virile Mathias er et must slik at han ikke mister motet. I enden må dette selges inn via Jan-Henrik sinn bunnløse sjarm, kløkt og smartness. Det er til slutt spissen som avgjør kampen, men det hadde han ikke klart uten «eiteren» som løper på alt mellom forsvar og midtbanen, vinner ballen og gir han nok sjanser og energi til å putte ballen i mål»

Jan-Henrik prøver moskusdressen som også ble for liten.

I «intervjusonen» fremmer målscoreren HELE laget. Det er det de har gjort hos meg. Ikke ett ord om seg selv. De snakker om THT som et lag, ett styre på 6 personer, og flust av frivillige som stiller for å holde aktivitetene i gang. Alt for at laget og TV2 skal vinne. Bedre helse for de ansatte, bedre TV for TV2. Alle blir de vinnere.

THT startet med 8 aktiviteter over 11 uker mars i fjor. Fortsatte med 13 aktiviteter over 13 uker i fjor høst. I vår går aktiviteten over 20 uker og har 17 forskjellige aktiviteter. Det vokser for å si det mildt. De har tilknyttet seg sin lokale treningsaktør for både kompetanse og profesjonell oppfølging for de som ønsker det. De har 7 stk treningsivrige «in-house» som fungerer som «PT» eller personer som kan gi treningstips. Det er rett og slett folk som er glade i trening og elsker å gi bort tips til andre.

Slik ser aktivitetene ut i THT våren 2019.

Det er en høyst relevant problematikk at den utrente føler de «sinker» gruppa fordi de er i dårlig form eller ikke er kjent med nye treningsformer, men realiteten er helt annerledes. En «yrkeshemmelighet» jeg har fått erfare er at de som liker trening elsker å lære bort det de kan. Det er stor egen motivasjon å vise veien til bedre helse. Noe av det artigste vi vet er å formidle slik kunnskap. Jeg har fått lære dette fra innsiden, ja fra ultradårlig utgangspunkt til rimelig god helse. Jeg elsker å formidle kunnskapen jeg sitter på i dag.

Til de som sier de ikke finner tid til noen fysisk aktivitet fordi dere har for dårlig tid har jeg bare ett svar.

«Vet dere hvem Barack Obama er? Når han var president fant han tid til trening 6 dager i uka. Riktignok «bare» 45 minutter hver gang. Den dagen dere har mer å gjøre enn han hadde kan dere bruke det som unnskyldning.»

Jeg storkoste meg i Premier League studio. Uinnpakket beskrivelse fra både veien opp og ned.

Rundt lunsjbordet hos TV2 i Bergen hørte jeg praten gå. De snakket om at de ville være en bedre utgave av THT enn TV2 sin utgave i Oslo. De skulle gjøre det som lag og ikke individualister. Det er en sunn og god konkurranse. Det får så være at jeg sladra her nå. Det er opp til TV2 Oslo å gjøre sin greie. På samme måte som Rosenborg viste de hadde Gøran Sørloth på topp sa de:

«De har ingen Jan-Henrik»

Jan-Henrik vet på samme tid at han er ingenting uten «laget sitt» og at alle jobber mot samme mål.

Jeg møtte mange av disse som skulle skinne på skjermen når jeg var på besøk hos TV2. Jeg avslutter med den absolutte favoritten, nemlig Anne Marte Giske. Hun er dritgod i å formidle sport som jeg elsker. Jeg kunne sagt at det var eneste grunnen, men jeg må ærlig innrømme at jeg synes hun er fantastisk flott å se på, og så var hun dødskoselig i tillegg.

«Ingen blir god alein»

Rune Glørstad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *