Livsstilsprosjekt del 3!

Det er like før jeg går inn i del 3 i mitt livsstilsprosjekt. Del 1 fra 2008 til 2011 gjorde jeg for det meste alene noe jeg angrer på i ettertid, men bruker likevel ikke energi på hvorfor. Man tar lærdom av sine feil og går videre. Det var uansett ingen feil å endre livsstil til den versjonen jeg hadde i 3 år fra 2008 til 2011 (80-90 kilo ned)

Fra 2011 til 2014 snudde pila den andre veien og jeg la på meg ca 35 kilo igjen. Del 2 begynte derfor når jeg involverte Hitman september 2014. Etter den tid har vi reindyrket teorien og postulatet:

«Ingen blir god alein»

Med Hitman på laget har vi sugd til oss informasjon og kunnskap fra andre PTer, andre idrettsgrener enn min egen som er vektreduksjon, samt kunnskap om kosthold, hvile, restitusjon og søvn der det har vært naturlig å hente den. For oss begge har det vært viktig og naturlig å hente kunnskap og motivasjon utenifra.

Jeg er i ferd med å entre del 3 av livsstilsprosjektet, nemlig hudoperasjoner. Det venter meg 6-8 operasjoner neste 2-3 årene (inkludert rekonvalesens). Som jeg ser det nå så ønsker jeg å nøye meg med følgende seks operasjoner:

1. Øvre bukplastikk
2. Nedre bukplastikk
3. Bryst
4. rygg
5 og 6. Lår

loshud_1
Kyndig og grundig måling for å tilpasse riktig kompresjonstøy. Måling foretatt av Vibeke Stückrath Hay hos Stuckrath, og Vigdis Ekpete som er produktspesialist innen medisink utsyr til plastisk kirurgi for Medistim Norge.

Armene oppfatter jeg mer som en kosmetisk operasjon og pr dags dato tror jeg ikke jeg ønsker å operere dem. Resten er medisinske operasjoner. Jeg ønsker i hovedsak å fjerne det som er upraktisk. Huden på magen er upraktisk i forhold til å bruke bukse, svært upraktisk i forhold til sexliv og krever i tillegg nøysom hygiene. La meg kort forklare løshuden som en vest med hud som lever sitt eget liv og vil i motsatt retning av hvor jeg styrer kroppen.

Del 3

Fra den dagen jeg begynte å blogge om ferden visste jeg at livet ville bli annerledes. Jeg skulle fortelle intime detaljer om mitt liv. Om tilleggssykdommer som hører med til ekstrem overvekt og ekstrem livsførsel. Det var en del av pakken for å nå de mål vi hadde satt oss, ingenting annet. Jeg involverte kjente og ukjente inn i min verden for å observere med bakgrunn i å gi meg motivasjon til et langt løp. Til side måtte jeg legge bort frykten for at noen ville ønske jeg skulle mislykkes. Jeg var så ekstrem i tankegangen at jeg «bestemte meg» for at mellom 5 og 10 prosent ønsket jeg skulle mislykkes. Det betyr i tilfelle mellom 500 og 1000 stk av de som leste de 2 forrige bloggene. Mitt budskap er IKKE at det er nødvendig å blogge om sin livsstilsendring, men det er en stor fordel og et must å involvere de nære rundt seg. Gi de tilbudet om å støtte ditt nye liv, men samtidig vise at du selv ønsker dette livet uavhengig av om de vil eller ikke. Da er man proaktiv i forhold til de utfordringer som garantert kommer. Man er forberedt og vil takle utfordringene på en helt annen måte!

Stückrath

På nytt er jeg på søken etter ny kunnskap og hjelp for å være best mulig forberedt. Jeg setter store krav til meg selv, men det gjør jeg også fra de rundt meg som er involvert på den ene eller andre måten. På samme måte som da jeg engasjerte Hitman for over 2 år siden spurte jeg folk rundt meg hvor de trodde jeg ville få best hjelp i forhold til operasjoner jeg skulle gjennom. Totalpakken og anbefalinger sa Stükrath. De ligger i sentrum av byen, nært både til kirurgen og Hit The Gym hvor jeg trener. Stükrath har drevet på med helseartikler i flere generasjoner og kompresjonsklær etter operasjoner er et av deres spesialfelt.

«Hei Rune, æ hadd håpa du skull kom te oss» var det første Vibeke sa da jeg kom inn døra.

For ca 1 måned siden var mitt første besøk og jeg skrudde på sjarmen fra første stund. Et smilende vesen er et godt utgangspunkt for god hjelp har jeg lært meg for lenge siden. Jeg møtte Vibeke Stückrath Hay som jeg sist traff på fest for ca 25 år siden. Jeg forklarte kort om hva jeg skulle gjennom neste 2-3 årene, og kort om ferden jeg har vært igjennom.

«Rune, æ utdanna sykepleier og vant til slike ting. Æ må nok rote litt innafor intimsonan dine for å ta riktige mål. Blir du med inn på bakrommet?»

«Æ ælske bakrommet så bare forsyn deg med informasjonen du trenger»

Det tok altså mindre enn 15 min etter at jeg kom inn butikkdøra til jeg stod i underbuksa på det berømte bakrommet. I den ene hånda holdt jeg opp løshuden på den hengende magen mens hun målte omkretsen for å estimere hvilken størrelse jeg måtte bruke i kompresjonstøy etter operasjon. Jeg følte det var den naturligste ting i hele verden. Mål av lår, bryst, under «pingvinvingene» som jeg kaller løshuden på siden av «brystene». Kort og godt «everything» med det samme vi var i gang. Informasjonen noterte hun ned og la den trygt i «hvelvet». Ikke aner jeg om de har hvelv, men slik var følelsen i hvert fall. Jeg er i de beste hender var følelsen jeg gikk ut døra med…

loshud_2
Vibeke måler under «pingvinvingene».

Uka etter fikk jeg telefon fra Vibeke:

«Hei Rune. Jeg har fortalt leverandøren om deg og hun kommer til Trondheim i neste uke og vil gjerne treffe deg samtidig. Jeg fortalte at du hadde svært mye løshud og således var et vanskelig tilfelle og tilpasse akkurat riktig kompresjonstøy. Jeg ønsker en «second opinion». Har du mulighet?»

Selvfølgelig ville jeg det. Det er i mine øyne meget profesjonelt å være ærlig på slike ting. Får vi det riktig fra første stund vil min rekonvalens bli mye bedre. Arrene ville gro mer optimalt og opplevelsen og motivasjon til neste operasjon ville også bli bedre.

loshud_3
Vigdis Ekpete forklarer en moskus om produktenes funksjon.

Så stod jeg der da med 2 stk proffer for å hjelpe meg på best mulig måte. Med meg på lasset fikk jeg gode råd som jeg burde følge:

1. Ikke tren før kirurgen sier du kan. Med andre ord gjør som kirurgen sier
2. Ikke ta opp for å sjekke at det gror. Hver gang jeg løsner «tapen» river jeg løs friske hudceller og arrene blir ikke like fine , og rekonvalensen vil ta lengre tid.
3. Gled deg til resultatet. Fokuser mest mulig på det og ikke selve operasjonen. Forøvrig en tankegang jeg liker svært godt.
4. Ikke vær redd for å ta kontakt med oss hvis du lurer på noe. Vi vil at du skal komme innom slik at vi vet at det vi har anbefalt fungerer optimalt.

Jeg er dypt takknemlig for de ærlige råd som ble gitt av noen som vet hva de snakker om!

fremhevetbilde_22_10_2016
En fornøyd moskus etter hjelp fra Vigdis Ekpete, Vibeke Stückrath Hay og Anne Cathrine Stuckrath Hay.

Forberedelser til etter operasjon

Uten at jeg vet hva som venter meg har jeg forberedt meg på det jeg kan forberede meg på. Jeg vet jeg må være mye i ro rett etter operasjon. Øke den daglige aktiviteten gradvis, ikke trene før kirurgen sier det er klart osv osv. Likevel er det umulig å vite hva som vil foregå inne i hodet før man virkelig er oppe i det. Jeg ringte derfor Espen Tyrihjell for ei ukes tid siden. Han har gjort en særdeles imponerende jobb ved å gå ned over 80 kilo på ikke ulik måte som jeg selv har gjort. Vi har fulgt hverandres reise via Facebook.

Espen har tatt bukplastikk bare for 4 uker siden. Hvem andre enn han kan gi meg best mulig informasjon? Nettopp tatt operasjon, er midt oppe i det, og kommer fra en verden som svært overvektig. Er det noen som vet hvilke feller jeg står ovenfor om kun kort tid må det være han var min tanke…

Det første rådet han ga meg var:

«Ha fokus på maten Rune. Det er viktig om ikke viktigst. Du kommer til å være mye mindre aktiv, kanskje kjede deg litt og hva tenker slike som oss på da Rune???»

Vi snakket om mye i løpet av vår samtale, men jeg trekker fram dette som det viktigste rådet. Tusen takk til Espen for gode råd og verdifull informasjon.

espen_tyrihjell
Espen Tyrihjell før og etter endring av livsstil.

Jeg og Ronny Hitman har også hatt ganske lik samtale. Er det noen rundt meg som kjenner til mekanismene rundt det å ha en last og hvordan f eks «kjedsomhet» trigger denne lasten så er det han. Det var derfor Hitman var mitt førstevalg da jeg bestemte meg for å skaffe meg PT. Finne en PT som er svært dyktig på trening og restitusjon, men samtidig kunne ha en viss forståelse på hva som foregikk inne i mitt hodet.
De som kjenner meg godt vet hvor nøye jeg er med hvilke personer jeg søker kunnskap hos, vil lære av være seg trening, kosthold, mentale sparringspartnere, eller nå i dag hjelp rundt hudoperasjon.

«Rune, æ regne med du træng 1000 kalorier mindre i døgnet etter operasjon og du ikke får trent og bevegd deg så mye som før. Mitt råd er som følger: Du legger deg på 500 kalorier lavere enn i dag slik at ikke overgangen blir for stor og at du ikke sitter hjemme og blir frustrert. De eventuelt 1-2 kiloene du legger på deg skal vi piske av deg i etterkant, men vi må bare sørge for at det ikke blir 5-6 kilo»

Hitman.

Treningsleir i kosthold

Forrige helg hadde jeg og kjæresten treningsleir sammen. Ikke fysisk treningsleir selv om vi gikk skogstur på søndag. Vi trente på å lage mat som jeg skal spise etter operasjonen. Det betyr uhorvelig mye grønnsaker sammen med kjøtt med lavt kaloriinnhold. Det var fokus både fredag, lørdag og søndag. Jeg blir like overrasket hver gang hvor mye mengde mat man kan spise så lenge man spiser riktig. Alt handler om planlegging og tilrettelegging.

Jeg har ikke lagt noe press på meg selv ved å si ja til noen oppdrag eller henvendelser i tiden etter første operasjon. Ikke noe press ved å skrive blogg hvis jeg ikke har lyst. Hvem vet, kanskje blir jeg mer produktiv med pennen enn noen gang…


Knallhard trening for å ha riktig fokus fram til operasjon. Hitman med god innsats som vektskive…

Tusen takk til alle som har gitt meg gode råd siste tiden. Det har betydd veldig mye. For å tenke minst mulig på selve operasjonen har jeg trent veldig godt. Trening får meg til å tenke på positive ting og det gir god energi. Dagens postulat sier seg selv:

» Ingen blir god alein»

Wish me luck!

Moskusen.

4 kommentarer til «Livsstilsprosjekt del 3!»

  1. Du har til nå utført et kunst stykke som de fleste i store vekt klasser ikke har vilje nok til å klare. <<vilje er en muskel som kan trenes opp og det har du klart utmerket Rune. Har fulgt med deg fra a til å, og det du har gjennomført er til å bli RØRT av. Lykke til videre på ferden med viljestyrken din, den er GULL verd. Mvh RBN.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *