Lytt til eksperten!


6. oktober 2014. På framhevet bilde ser dere min første treningstur med Ronny Hitman. Jeg var los og vi stod plutselig fast i myra, eller rettere sagt jeg stod fast i myra. Det samme kan vi si om helsa mi. Jeg hadde stødig kurs mot mitt gamle liv mot 250 kilo igjen. Jeg var litt under 190 på bildet. I myra stod jeg fast i 20 min, men helsa mi hadde stått fast i over 20 år. Jeg sank dypere og dypere inn i «livsmyra»

Jeg har nå hatt en lengre bloggepause for å fokusere på mine mål. Siste året har vært det hardeste jeg har gjort mentalt da jeg har vært igjennom ting jeg ikke hadde kontroll på selv. 2 operasjoner hvor den ene endte opp med en stor infeksjon på magen, og etter den andre fikk jeg urinveisinfeksjon. Urinveisinfeksjonen var av det korte slaget (ei ukes tid), men jeg ble ganske så slått ut. Jeg brukte derimot noen uker før jeg var tilbake i godt gammelt slag. Jeg bruker samme mal som alltid, nemlig fikse opp så berette.

Infeksjonen på magen var en storutfordring. Kirurgen ga meg råd om å være aktiv. Jeg lyttet til eksperten.
Det var beinhardt å drive med vektreduksjon samtidig som jeg hadde infeksjon på magen, men jeg følte det var helt riktig beslutning. Jeg fikk tankene over på noe helt annet enn å fokusere på at ting ikke var helt i orden. Etter stor vektreduksjon er kroppen som en tørr svamp som får tilført vann.

Det er en kamp mot hormoner og tankene gjør deg usikker på om man gjør ting riktig. Jeg hadde fokus på å gjøre alt riktig i forhold til infeksjonen samtidig som jeg fokuserte på jakt etter ny operasjon. Jeg fikk god energi av å være aktiv, og kirurgen forsikret meg om at jeg gjorde ting riktig, og at jeg var særdeles dyktig. Jeg spurte om jeg hadde noen begrensinger og da svarte han:

«Dette har du full kontroll på selv, bare lytt til kroppen slik du har gjort siste årene».

Kirurgen var da eksperten jeg valgte å lytte til. Han lærte oss sårbehandling og jeg fulgte denne slavisk. Jeg brukte null energi på hva andre mente, om jeg var «gal» som førte det regimet jeg gjorde, og hadde gjort. Jeg fulgte regimet ekspertene har lagt opp for meg. Hva andre synser om gjør deg bare usikker.

«Når eksperten snakker lytter moskusen»
Gammelt jungelord…

Hvilke eksperter lytter man til?

2. november 2014 sammen med Ronny Hitman. Den viktigste eksperten i mitt prosjekt.

For litt over 3 år siden møtte jeg eksperten som var med å sette min ferd i system, nemlig Ronny Hitman. Vi hadde ikke møtt hverandre på over 20 år, men da vi endelig møttes igjen føltes det bare som en lang sommerferie. Hitman har i ettertid innrømt at han egentlig ikke visste hva han gikk til da han forsikret meg om at han kunne hjelpe meg. Han satt på teori, tall og kunnskap jeg var helt avhengig av, men det er STOR forskjell på teori og praksis. En livsstilsendring må tilpasses hver enkeltes liv og de utfordringer man har. En del grunnprinsipper gjelder likevel for oss alle, nemlig egeninnsats spesielt. Det viktigste jeg gjorde helt i starten var å underkaste meg ekspertens kunnskap, i dette tilfellet Hitman.

Vi har begge lært enormt mye underveis. Vi er begge fullstendig klar over at jeg har vært heldig som kunne bruke nærmest all min tid på dette. Med mitt utgangspunkt var det behøvelig å sette dette på førsteplass.

«Fortell meg hva jeg skal spise så så skal jeg gjøre det, fortell meg hvor mye jeg skal trene så skal jeg trene mer»

Det var det jeg svarte Hitman da jeg aksepterte hans betingelser. Vi kjører fortsatt samme mal og vi er inne i vårt fjerde år. Vi har hatt tilpasninger både med kosthold og treningsregime underveis. Det er nødvendig å luke vekk det som ikke virker nok, og det er nødvendig å utvikle seg i takt med kroppen og hodet. Jeg trener f eks 25 % mindre nå enn for 1 1/2 år siden og jeg spiser ca 20% mer mat. Mitt hovedfokus er neste operasjon og ingenting annet. Det betyr å holde seg stabil i vekt og ha sunn og sterk kropp slik at jeg takler operasjon best mulig. 3-4 kilo ned skader likevel ikke. Neste operasjon er satt til 5. desember og jeg skal ta rygg/flanker, eller «lovehandels» om mange liker å kalle det.


Etter trening 11. oktober 2017. Vi forklarer fokuset vi har mot neste operasjon. Vi var en stund uenig om hva som skulle være mitt mål før operasjon. Vi er veldig enige nå…

Alt til sin tid

Jeg fokuserte alltid på nærmeste delmål når jeg drev med vektreduksjon. I mitt bakhode hadde jeg likevel drømmemålet. Drømmemålet om god helse, drømmemålet om å se mest mulig «normal» ut. I bunn og grunn ønsker jeg å bli et godt trent friluftsmenneske som kan bruke kroppen min til nyttige ting.

Jeg har ikke forutsetninger til å bli verken sterkest eller kjappest. Det var forbudt for meg å fokusere på operasjoner før jeg var kvalifisert. Jobben for nærmeste delmål sto alltid i sentrum selv om drømmemålet også skurret i bakhodet. Det er viktig å ha en drøm som ligger i enden. Vi har endret litt på mitt drømmemål underveis. I starten hadde vi som mål at jeg skulle taxe inn på 99.9 kilo en gang i framtiden, men nå vi tenker annerledes etter som kunnskapen har økt.

Jeg ønsker eller å ha større muskelmasse da det gir meg muligheten til å spise mer mat. Å leve på streng diett resten av mitt liv er ikke noe jeg ønsker, og heller ikke noe jeg klarer. Større muskelmasse gir meg mye større frihet til å leve slik jeg ønsker. Hitman fokuserte på at vi skulle bevare mest mulig når jeg gikk ned i vekt. Resultatet av hans fokus som også etter hvert ble mitt fokus, har økt livskvaliteten min enormt, ja bedre enn vi begge trodde på forhånd. Moskusen lever veldig fint med å være 110-115 kilo den dagen han er «i mål» vel vitende om at vi på mange måter aldri kommer i mål i livet!

Hvilken ekspert er viktigst nå?

Behovet for eksperter rundt deg varierer etter hvor du er i livet. Er man deprimert holder det ofte å snakke med en god venn, er man enda lengre nede kan det lønne seg å få hjelp av psykolog. Jeg har anbefalt flere som ønsker å gå ned i vekt hjelp av psykolog hvis de har hatt for tunge tanker i forhold til sin livsstilsendring. Min kompetanse innen motivasjon og vektreduksjon hjelper nok mange, men er man for langt nede bør man søke utvidet hjelp.

De viktigste ekspertene framover nå er de som hjelper meg med kompresjonstøy etter operasjon. Teamet med kirurg, sårsykepleiere er selvsagt et must, men de som anbefaler riktig kompresjonstøy er vel så viktige. I slik en prosess jeg skal gjennom har jeg mye mer kontakt med dem enn kirurg og sykepleiere. Riktig kompresjonstøy sørger for blodtilstrømninger rundt der man er operert slik at arrene blir penest mulig. Selvsagt er det også viktig for meg at det blir penest mulig ut i fra det utgangspunktet jeg har. På mange måter hadde jeg et «dårlig» utgangspunkt da jeg har og hadde svært mye løshud, men pga av jobben jeg har gjort for helsa mi hadde jeg et godt utgangspunkt helsemessig.

De viktigste ekspertene jeg har rundt meg framover nå er Vibeke Stückrath Hay og Vigdis Ekpete . Vigdis er produktspesialist for Plastik kirurgi for Medistim Norge, og Vibeke driver butikk (Stückrath) hvor de blant annet selger kompresjonstøy.

«Jeg blir aldri Kristian Kjelling»
Deres kunnskap er gull verdt for meg. De estimerer hvor mye som skal fjernes kirurgisk av lang og bred erfaring, og sørger for at jeg får riktig kompresjonstøy. Med til historien hører med at Vibeke abefalte en annen vest enn det kirurgen merket av til meg før operasjon.
«Denne er bedre for deg Rune»
Vibeke Stückrath

Lytt til eksperten på hvert sitt område.


Julie Stückrath Hay sørget for tilpasning av vest før operasjon av bryst. Vi hadde god energi noe som gjorde at jeg gledet meg til resultatet etter operasjon. Jeg bruker kompresjonstøy av merket Voe.

De harde fakta er at jeg skal skjæres hele veien rundt fra magen og ryggen. Arrene skjules av trusekanten. Buk og bryst er allerede tatt. Brystvortene er flyttet der de skal være på en «normal kropp» og på en mann på 45 år. Jeg har arr rundt brystvortene og bakover mot ryggen i brysthøyde. Vet dere hva? Til tross for dette føler jeg meg som en million. Helsa mi har tatt kvantesprang i riktig retning. Jeg smiler ved dagens første sit up hver eneste dag. Det er den jeg gjør når jeg reiser meg fra senga hver morgen. Dette var umulig for meg når jeg var mye større. Jeg ålet meg som en hvalross til enden av senga og husket meg opp. Jeg ålet meg 10- 12 ganger opp av senga hver natt pga diabetes og «restless legs» noe som førte til sår på albuene. Jeg har morrasbrød hver morgen noe som er et tegn på at jeg er frisk, ingenting annet.

Jeg gleder meg til «lovehandles» er tatt. Det siste «bevis» for de som møter meg på gaten at jeg har vært ekstremt overvektig. Jeg gleder meg til løshuden over penisrot er tatt i neste omgang selv om jeg bruker liten energi på den operasjonen nå. Jeg har valgt å ikke ta lår selv om det er mye løshud der og jeg er godkjent for slik operasjon. Jeg har heller ingen planer om å ta på overarmene (også godkjent). Jeg ønsker kun å ta det som er upraktisk av en viss grad. Jeg ønsker å bli ferdig med mine operasjoner innen et år så ha et godt liv. For de som tviler på om jeg har tenkt å bruke min kompetanse innen livsstilendring så kan jeg si at JA, det skal jeg. Det har vært mitt mål hele veien siden jeg startet med Hitman for litt over 3 år siden. På mange måter er jeg i gang med å dele min kunnskap i samarbeid med 3T, men i hovedsak er jeg først og fremst «utøver» i et år til. Jeg er svært glad for den kunstneriske friheten og støtten jeg har fått fra 3T så langt.

1. januar 2018 har min livsstilsendring vart i 10 år. Jeg har levd både med motgang og medgang. Den største tabben jeg gjorde var å tro jeg skulle klare dette prosjektet helt alene, nesten uten støttespillere. ALLE trenger støttespillere av en viss grad. Jeg har vært heldig ved at så mange har støttet meg, men også dyktig. Det henger nemlig sammen. Jeg er toppmotivert for å stå på gjennom de neste operasjonene for å komme i mål med denne fasen av livet. Jeg har framtidsvisjoner som alle andre. Om et år skal jeg være rakrygget og kunne si at jeg er en av ekspertene innen livsstilsendring vel vitende at det finnes mange veier til Rom.

Jeg har vært 250 kilo og var sengeliggende på slutten, Jeg var impotent, jeg gikk ned nesten 80 kilo før jeg klarte å knyte skoene mine selv, jeg har gått ned 130 kilo, bevart mest mulig av min muskelmasse, jeg har super helse selv om jeg lever med slitasjegikt, jeg har vært 100% ufør i snart 13 år, men vet at jeg skal jobbe og føle meg nyttig, jeg trodde aldri jeg skulle bli 45 år når jeg var 35 år. Hurra, jeg har fått et nytt liv, et liv med ei god framtid.

Tusen takk til ALLE dere som har støttet meg etter at jeg ble åpen med min livsstilsendring, jeg hadde aldri klart dette uten dere.
Til dere som aldri trodde på mitt prosjekt:

«Æ ska faen mæ vis dokker»

«Ingen blir god alein»

Moskusen

6 kommentarer til «Lytt til eksperten!»

 1. Hei! Det er virkelig inspirerende å følge deg.

  Jeg hørte podcasten din med Øyvind Hammer, og har tenkt veldig mye på det med å planlegge livsstilsendringen. Det er det som er vanskelig synes jeg. Å planlegge alt sammen. Planlegge måltider for hele dagen, planlegge for hvordan jeg skal håndtere livet når det vlir vanskelig.

  Men rent praktisk, hvordan planlegger du? Du brukte to måneder på å planlegge før du begynte. Hvordan da nøyaktig?

  Jeg er i behandling for overspisingslidelse nå og har planlagt for noen måneder framover. Fra nå og fram til sommeren handler det ikke om kalorier, men om måltidsrytme, planlagte måltider hver dag hele dagen og jevnlig trening. Fra sommeren av har jeg tenkt til å ha en kalorirestriksjon.

  Hvordan klarer du det?

 2. ER bare så imponert over den kampen du har vært igjennom. Lykke til med de resterende operasjoner og så må du sørge for å opprettholde en større biceps enn Hitman.:)

  1. Neimen, har du også begynt å vandre inn på her og slenger med leppa nå Nystrøm ? Han har som mål ja og alltid ha større armer enn treneren sin ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *