Tour de ski!

Siste uka har jeg fokusert spesielt godt på søvn, hvile/restitusjon og intensiteten på treninga har vært litt lavere enn forrige ukes mesterskapsuke. Likevel har jeg lagt ned et godt stykke arbeid og er veldig fornøyd med treninga som er gjennomført. Forrige mesterskapsuke var knallhard og de er umulig å holde denne intensiteten over tid. Kroppen vil brytes mer ned enn bygges opp hvis man kjører dette tempoet alltid. Coachen er en særdeles god rådgiver i så måte.
Motivasjonen må komme innenifra hjertet mitt. Coachen og støtteapperatet kan inspirere til motivasjon, men den grunnleggende motivasjonen må jeg sørge for selv, ALLTID. Vi søker motivasjon hvor enn vi måtte finne den og vi ønsker å lære av andre på ferden.

Hovedfokus er bedre helse og funksjonell kropp. Coachens fokus på funksjonell kropp over tid har fått meg til å senke skuldrene slik at jeg unngår stress. God søvn samt hvile/restitusjon er av mange undervurdert deriblant meg. Jeg føler jeg har forstått coachens budskap på dette området og derfor er det lettere å holde motivasjonen oppe. Kroppen er ingen maskin man legger ned om kvelden og hvor man slår på en bryter når den skal arbeide igjen neste dag.

Kosthold betyr likevel 70-80 prosent for vektreduksjonen og der er det mest å hente. Det hjelper lite å trene mye hvis man slurver med kostholdet hvis man ønsker å gå ned i vekt. Restitusjonen blir også dårligere ved dårlig kosthold. Tenk at man kan trene hardt i 2 timer så vil vekta stå stille hvis man spiser ei stor plate med sjokolade rett etter trening. Fyll på med pizza eller hamburger litt senere på dagen og man vil heller gå opp i vekt enn ned selv om man trener aldri så mye. Ha hovedfokus på kosthold er mitt viktigste tips til andre.

Tour de ski.

 

Tirsdag 28 april var det klart for pers på tredemølla. Etter 2 1/2 times trening var det klart for avslutning på tredemølla. 1 min, 1% stigning, 14 km/t med 138 kilos ballast.

Det var coach Ronny Hitman som først lanserte benevnelsen Tour de ski innad i teamet. Jeg elsker slik visulisering og det har betydd mye for motivasjonen min. Vi har mesterskapsuke annenhver uke (veiing) og selve finalen i mesterskapsuka er den dagen vi veier. Vi gir alltid litt ekstra på selve veiedagen eller finalen om man vil. Som avslutning på «touren» går vi altså opp «slalombakken» som siste øvelse!

Likevel har vi ikke fullstendig Tour de ski annenhver uke. Vi kjører denne oppbygningen når vi har spesielle delmål å nå. For oss har dette vært å knuse 150 kilosgrensa og 140 kilosgrensa så langt. Neste fullstendige «Tour de ski» vil være å komme en plass på 128 tallet på vekta, eller lavere, hvilket betyr ca 100 kilo vektreduksjon (138.2 siste måling). Dette ønsker vi å klare før jeg reiser på ferie 9 juli. Vel vitende om at vekta plutselig kan stå stille en periode så er likevel det målet. «Den som våger vinner» er den norske benevnelsen på et postulat som vi bruker for å nå våre mål. Å tenke delmål er utrolig viktig for å nå hovedmålet. Gjør man ikke det vil hovedmålet være for langt unna og man mister drivkraften og motivasjonen. I mitt tilfelle og med mitt utgangspunkt har dette vært spesielt viktig.

0205
Onsdag 29 april var Tromsøværingen Pål Morten Kristiansen på dagstur i Trondheim. Vi gikk en 2 timers tur i marka og trappene i Granåsen ble også besteget. Denne gangen helt til toppen av bakken.

Northug, Bjørgen og Johaug går heller ikke Tour de ski annenhver uke. Kroppen deres tåler det ikke selv så godt trente de er. De trenger perioder med roligere intensitet for å bygge seg opp mot nye mesterskap. De har også ferie etter endt sesong der de kobler ut jaget de har resten av sesongen. Det er viktig for motivasjonen deres. De trener likevel godt og har helt sikkert bra fokus på kosthold selv om det er ferie. Hvorfor ikke lære av de beste?

Fra 9 juli har jeg ca 1 måneds ferie fra mesterskap og veiing. Det betyr ikke at jeg kan gå tilbake til «mitt gamle liv» å kjøre full gass. Jeg må ha god strukur på kosthold og legge inn trening også i denne perioden. Målet er å «nulle ut» dennne måneden. Dvs hverken gå opp eller ned i vekt. Jeg trenger denne måneden for å bevare motivasjonen min på sikt. Jeg har selvpålagt alkoholforbud gjennom hele vinteren og våren. En kveld fikk jeg drikke vin tidligere i vinter. Faktisk coach Hitman sitt forslag. Han mente jeg trengte avkobling, men likevel var det en test på måtehold og fornuftig drikkemønster som han kalte det. Gudene skal vite at moskusen kjørte vel hardt på alle fronter når han slapp seg løs «på vidda». Jeg vil likevel presisere at jeg ikke har et alkoholproblem. Mitt problem har vært livsstilen generelt og avhengiget til sukker. Jeg vil kalle meg for i yppertse elite når det gjaldt usunn livsstil.

Jeg gleder meg til 9 juli og sommeren. Det blir artig med «summetone» og slippe kroppen fri for følelser og strengt regime. På vegen dit skal vi ha det «steikartig» samtidig som funksjonell kropp bygges. Neste Tour de ski er ingen spesiell dato, men et tall, nemlig 128! Vi går for før 9 juli, men tar det vi får.

«Who dares Wins»

Blogglistenhits

3 kommentarer til «Tour de ski!»

 1. Hei☺. Jeg er inne å leser bloggen deres og blir så inspirert, men det er en ting jeg ikke forstår, dere har så fokus på at det er kostholdet som betyr aller mest, hvorfor er det da ikke noe fokus på kostholdet på bloggen? Noe tips og innlegg om kosthold. Det har det ikke vært noe om, bare treninga. Tar av meg hatten for deg Rune, stå på dette klarer du?☺

  1. Hei Marit!

   Takk for innspill?

   Jeg er ingen ekspert på tilberedelse av mat, men noe har jeg lært på denne ferden. Vi fokuserer på rein mat og masse grønnsaker. Unngår brød, potet, pasta og rotgrønnsaker ( gulrot er ok).

   Spiser f eks laks, torsk, kveite, svin, entrecote, kyllingfilet, kylling ( med skinn). Vi er ikke redd fett. Alltid med masse grønnsaker og lite saus. Saus lages fra bunnen (aller helst). Masse mat kan også spises uten saus.

   Røket laks og egg er en favoritt. Ost og hamburgerrygg/kokt skinke spiser jeg også endel av. For meg er det viktig at det er rimelig enkelt å tilberede. Ellers så har jeg et godt nettverk rundt meg og de er ofte opptatt av å gi meg riktig mat☺️

   Dette er ikke så detaljert, men det er slik jeg ønsker det i min hverdag. Enkle er ofte det beste.

   I tillegg består kostholdet mitt av ca 25% næringsshaker som forenkler hverdagen min mye. Det gir metthetsfølelse og holder blodsukkeret stabilt. Jeg ligger nå på ca 3000 kcal i døgnet som er litt over hvilestofforbrenningen min. Når jeg var større så lå jeg på kaloriinntak på litt under hvilestofforbrenningen. Antall kalorier man skal ha får man en god indikasjon på fra Tanitavekta.

   Håper dette var et greit svar foreløpig. Vi får håpe coachen også kan skrive litt om dette senere.

   Mvh Rune

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *