Tren variert – del 2

Foto: Svend Aage Madsen

I dag skal jeg ta dere med på del 2 av bloggserien tren variert. Ett av mine store mål når jeg startet mitt livsstilsprosjekt var god helse. Det stod på absolutte førsteplass, og slik er det fortsatt. Det var så lenge siden jeg hadde hatt god helse at jeg hadde glemt hvordan det var. Jeg drømte om hvordan det ville være å gå ned eller opp ei trapp på en normal måte. Jeg var blitt så stor at jeg gikk med en og en fot både opp og ned trapper, og ble det for bratt måtte jeg gå baklengs ned. Det å gå trapper slik er svært visuelt for de rundt deg, men for deg som bærer rundt på massiv kroppen er det kanskje bare 1 % av totalpakken. 99 % for de som ser deg, men 1 % for deg.

«Jens Petrus» er på veg til feelgood trening på 3T-Rosten. Alle videoer er filmet av Pål Rune Lien.

I skranken møter jeg Kristine Jensevold. Noen tror kanskje det er iscenesatt, men hun er bare sånn. Det betyr mye for motivasjonen til de som skal trene. Senere på dagen skal hun få vite hvor mye hennes energi og smil betyr…

Ett av de største valg jeg gjorde var å kontakte miljø som hadde peiling på nettopp god helse. For å si det mildt så var jeg på bærtur når det gjaldt god helse. Det startet med fysioterapeut, så personlig trener. Begge har vært svært viktige for meg. Den viktigste personen har likevel vært meg selv. Om jeg ville lytte til de råd som ble gitt meg, og ikke minst gjennomføre det som ble sagt. De snakket begge om variasjon, men samtidig finne min greie. Gjøre det jeg likte mest, eller sagt på en annen måte:

«Å gjøre det som var minst vondt å gjennomføre».

 

Feelgood!

I dag skal jeg ta dere med på egentrening inne hvor vi skal se at jeg bruser av energi både under økta og ikke minst etterpå! Jeg kaller det «feelgood økt». Alt handler om hva du sier til deg selv. Bare tanken på god energi øker dine sjanser for nettopp god energi dramatisk.

Oppvarmingen er i gang. Hvordan tenker jeg?

Oppvarming:

I dag valgte jeg 4 følgende øvelser i oppvarmingen: Sittende sykkel, romaskin, elipsemaskin og skimaskin/stakemaskin. Min oppvarming varer som regel i 23-24 minutter og jeg sørger for at kroppen er god og varm slik at jeg minsker sjansene for skader i styrkedelen. Alt avhenger av tiden man har disponibel. Det minste jeg varmer opp er 10 minutter. Allerede i oppvarmingen ser vi hvor variert jeg velger at økta skal være. 5 minutter på 4 forskjellige apparater. Det blir akkurat 23-24 minutter det. Det tar tid å bytte apparat, det tar tid å tørke av apparatene og det tar litt tid å stille de inn til nettopp deg. All tiden man bruker på «apparatskifte» er godkjent treningstid. Kroppen er i bevegelse og innebærer bøy og tøy. Min trener Ronny Fevåg lærte meg at det er igjennom pusten nesten alt fettet forbrenner, og da er det svært lønnsomt at man er litt andpusten gjennom økta. Ikke hele tiden, men litt her og der. Det er tross alt «feelgoodøkt» vi er igjennom.

Oppvarmingen er ferdig. Har jeg god energi?

Tenk for en genial måte å varme opp på. Man rekker ikke å kjede seg ved å gjøre bare en ting, øvelsen er over egentlig før den har begynt, og apparatbytte gir deg følelsen av at 23-24 minutter er bare 10 minutter. Jeg går/løper svært sjeldent på tredemølle da jeg går veldig mye i skogen, og med slitte knær og hofte ønsker jeg å minske belastningen på nettopp disse leddene. Jeg gjør det som er mest mulig skånsomt. Jeg ønsker bare å bli god og varm, og litt andpusten, ingenting annet.

 

Styrkedelen!

Styrketrening er i gang. Fokusert selv om det er feelgood. Finn balansen.

«Rune, du skal trene svært variert. Du skal både ha styrke og kondisjon for å ivareta helsa di på best mulig måte. Kondisjon er viktig for hjertet ditt og sørger for god fettforbrenning. Muskler trenger du til alt du gjør i hverdagen og det øker forbrenningen din,  og ikke minst det gir deg en funksjonell kropp. Funksjonell kropp i hverdagen er mitt motto. Vi skal legge opp et løp du klarer å holde ut og tilpasse underveis»

Personlig trener Ronny Fevåg, oktober 2014

Mageøvelse 1. I videoen over forteller jeg hva som er viktigste øvelse for meg og hvorfor.

«Roinnkjøringa i kroppen»

«Visste du forresten at en kilo muskler gir deg en ekstra hvilestofforbrenning på ca 40 kcal i døgnet? Det er ikke så mye, men med noen kilo muskler til så blir det straks meget interessant»

Mageøvelse 2. Det finnes flust av mageøvelser. I dag valgte jeg disse to.

I dag kjører jeg 5 styrkeøvelser og alle i 3 serier. Den første serien for å «sette øvelsen», den andre tar jeg i litt mer og den siste enda litt mer. Svært sjeldent tømmer jeg meg helt i disse øvelsene. Det er tross alt feelgood, og alt handler om god helse. Øvelsene er på mange måter over før de har startet. Første serie er jo bare oppvarming, den neste kjører jeg inn rytmen, og den siste hva med den? Etter den er det jo over og plutselig ny øvelse. ? Jeg har ca 1 minutts pause mellom hver serie og gjerne 1 ½ minutt før siste serie. Da klarer jeg serie 3 like «lett» som serie 2, og det gir selvtillit. Ikke minst har jeg gode minner fra øvelsen neste gang jeg tar den. Det er et motivasjonstriks jeg har lært meg.

Kettlebells og kjernemuskulatur, og ikke minst pusten. En liten hilsen til Allan Fallrø som har gitt meg mange treningsråd underveis i mitt prosjekt.

Jeg har flust av øvelser jeg har lært av min trener, og dette var bare et eksempel på hva jeg valgte å gjøre i dag. Det eneste som er sikkert er at minst en av øvelsene jeg kjører er en eller annen variant av mage. Magen tåler å bli trent på nesten hver eneste økt. Jeg er fysisk aktiv mellom 5 og 6 ganger i en 8 dagers periode og noe mindre i ferietid. Magen og kjernemuskulaturen får glimrende trening når jeg er ute i skogen bare for å ha sagt det (ref forrige blogg link).

Siste øvelse er bryst i dag. I videoen over forteller jeg kort hvorfor den gir meg glede, og hvorfor jeg avslutter med noe jeg synes er gøy.

 

Når feelgood går over til superfeelgood!

Etter både oppvarming og styrke kommer det jeg gleder meg aller mest til, nemlig rolig svømming og boblebad.

Desserten! Skånsomt og svært effektivt uten noe som helst jag.

Superdesserten! Her løser man verdensproblemer, sine egne verdensproblemer.

Seansen tar ca en halvtime totalt og regnes selvsagt inn i effektiv treningstid. Svømming er svært effektfullt og skånsomt. Jeg svømmer ikke fort. Faktisk er jeg nesten alltid en av de som svømmer saktest i bassenget, men det bryr jeg meg ingenting om.

Inne i hodet mitt bobler det av energi etter ei svært god økt uten å slite meg ut på noen som helst måte. Jeg har tatt vare på totalpakken for nettopp god helse.

Økta tok 1 time 40 minutter totalt sett og føltes ut som maks 50 minutter. Det er den store hemmeligheten jeg nå har delt med dere. Underveis i mitt prosjekt har jeg funnet måter for å føle at tiden går fort, at det gjør mest mulig glede, samtidig som det er effektivt for de mål jeg har satt meg. Mange har ikke muligheten til å trene så lenge som meg i en hektisk hverdag og det har jeg full forståelse for. Da kan man dele opp økta i 2 deler på 2 forskjellige dager, det er null problem. Variasjonen blir nemlig like stor og samme er gleden man får.

Ingen trening er over før man har spist god og næringsfull mat. Det regnes ikke inn i treningstiden, men i selve treningen. Etter nesten 2 timer fysisk aktivitet må man ha mat.

Det finnes alltid ei helg nært forestående. Da har man muligheten til å følge malen fullt ut. Hvis du sier det ikke går på grunn av tidspress så vil du det ikke nok.

Vet dere hvem Barack Obama er? Når han var president i USA fant han tid til trening 6 dager i uka. Riktig nok kun 45 minutter hver gang, det holder i massevis. Den dagen dere har mer å gjøre enn han når han var president kan dere snakke om tidspress, ikke før.

«Start der du er og bygg derfra»

Visste du at de som møter deg og gir deg god energi er utrolig viktig? Jeg har vært åpen om at min livsstilsendring ikke har vært noen dans på roser, men det er slike mennesker som får deg opp og fram. Det er godt å overraske og se noen rørt. Hvis noen betyr mye for deg så fortell dem det.

Jeg lar musikken tale for seg: «Let your love flow»

2 kommentarer til «Tren variert – del 2»

 1. Fantastisk bra, Rune‼️???
  Motiverende, inspirerende og gledelig å lese som alltid??
  Og de videosnuttene får humøret på topp og vel så det??☀️
  Jeg må ta lærdom av å fylle på etter trening…det er jeg får dårlig på☺️

  1. Bra Lillian ?

   Påfyll etter (og eventuelt under) lange økter sidestiller jeg som like viktig som det å trene?

   Jeg snakker da om økter på 1 1/2 time og oppover.

   Dine sykkelturer varer vel ofte enda mye lengre?

   Mvh Rune

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *