Trening med artrose og smerter

Nå skal jeg fortelle om en av de beste valgene jeg har gjort, nemlig trosse smertene og trene med artrose.


Trening med fysioterapeut Knut Olav Gunnerud hos 3T-Rosten. Det er viktig med kyndig kompetanse i starten av opptreningen.

Hva er artrose?

«Artrose, også kalt degenerativ leddgikt, er den vanligste revmatiske sykdommen, og forekommer oftest i hofter, knær og fingre. Sykdommen består i at brusken på leddflatene blir tynnere, og gjerne ujevn på overflaten, på grunn av slitasje / belastning og sjeldnere av annen sykdom. Leddbrusken kan bli nedslitt slik at bein gnisser mot bein, og leddene blir stive og smertefulle, noe som gjør det vondt og vanskelig å bevege seg. Alle mennesker får med årene skader på leddbrusken.» Kilde: Wikipedia.

Hos meg var det ingen tvil om hva som var årsaken til artrose. Stadig økende vekt og til slutt ekstrem overvekt gjorde belastningen stor og spesielt på mine knær. Jeg har artrose i begge knær og i venstre hofte. I venstre hofte fordi jeg mesteparten av tiden lå vendt mot venstre når jeg sov. Jeg lå vendt mot venstre fordi jeg da stoppet å puste færrest ganger om natten. Det handler igjen om anatomi. Hjertet og kroppens organer jobber lettere når den slipper å jobbe mot tyngdekraften. Vi vet alle at hjerte ligger på venstre side av kroppen. Jeg visste ikke hva grunnen var den gang, men tilpasset livet mitt etter hva jeg opplevde.
Det handler igjen om anatomi. Hjertet og kroppens organer jobber lettere når den slipper å jobbe mot tyngdekraften.
I mitt tilfelle er altså både artrose og søvnapne seinskader etter usunn livsstil. Artrose er den eneste livsstilsykdommen jeg må lære meg å leve med resten av mitt liv. Resten er enten helt borte eller plager meg i svært liten grad. Ved aktivitet og sunnere livstil er impotens, «restless legs», astma (mye bedre), diabetes 2, søvnapne (svært mye mindre), ryggplager og den psykiske helsen helt i orden eller under kontroll.

Vendepunktet

Vintertrening med artrose. Vær oppmerksom på at å gå slik med vektvest er noe jeg sjelden gjør. Det holder å gå uten. Det er tungt, men skånsomt. Perfekt trening av knær, hofter, motorikk og det brenner fett som ingenting annet.
Det var ett søvnapne anfall av det ille slaget som fikk meg til å snu. Jeg var redd for å dø. I lengre tid hadde jeg vært hos fysioterapeut for å lindre smertene i knær og hofte. Jeg var nok veldig lik nesten alle andre mennesker. Jeg dro til fysioterapeut for at HAN skulle fikse. Jeg brukte smertene som unnskyldning for å bevege meg minst mulig. På mange måter er det naturlig å tenke slik, men det er ikke nødvendigvis det som er løsningen, snarere tvert imot.
Fysioterapeuten tok problemet ved roten og ga meg egentlig det første sparket i rumpa:
«Rune det vil være vondt å røre seg, men det er ikke farlig vondt. Du kommer ikke til å dø av det. Du må begynne å røre deg for å minske smertene på sikt. Den beste treninga du kan gjøre er aktivitet ute i mjukt terreng (skog, myr). Du skal også gjøre øvelser inne for å bygge muskulatur som avlaster dine ledd. Jeg skal også vise deg øvelsene du skal gjøre for å trene bort betennelsene du har fått i ekstra «gave». Alt er opp til deg, men jeg skal vise deg hvordan.»
Jeg hadde møte med meg selv og fant ut at jeg skulle stole på hans kompetanse. Det ville ta tid, egentlig lang tid, men heldigvis går tiden fort. Det er min store fordel innprentet jeg i mitt hode. 10 år etter kan jeg med hånden på hjertet si at han hadde rett. Det har tatt 10 år fra jeg snudde til der jeg er nå. Det har vært dumper på vegen i mitt prosjekt. 3 år der fokuset snudde og jeg gikk opp i vekt igjen (fra 155 kilo til nærmere 200 kilo). Jeg ønsket selvsagt ikke å gå opp til 250 kilo igjen. Smertene begynte å bli svært framtredende igjen og livsstilssykdommene blusset opp på nytt. Malen fra min glimrende fysioterapeut lå i bakhodet når jeg startet på nytt igjen.
En måned etter oppstarten med Ronny Fevåg.
Høsten 2014 kontaktet jeg Personlig trener Ronny Fevåg og det ble ny giv i mitt prosjekt. Han bakte lek og moro, strukturert trening og målbare resultater inn i en pakke for meg. Det var egentlig mye av samme pakken som fysioterapeuten viste meg. Han viste meg hvordan, mens mye av jobben måtte jeg gjøre selv. For å lykkes kreves det en stor del egeninnsats.

Moskusens 10 bud

 1. Oppsøk hjelp som viser deg hvordan.
 2. Ikke bruk smerter som unnskyldning for å ikke bevege deg, alternativet er mye verre.
 3. Vær forberedt på egeninnsats.
 4. Gå i mjukt terreng, unngå asfalt så mye det lar seg gjøre, grusvei er ok, men ikke mer enn det.
 5. Er du i form til å løpe så løp i motbakker. Det er verst nedover.
 6. Bruk gjerne trappa opp på jobb, men ta heisen ned.
 7. Vær smart og hvil når du kan. Ikke ha pausen stående, men finn deg en stubbe å sitte på. Samme regler på kontor eller jobb.
 8. Ikke tren hver dag. Minst 1-2 dager uten noen annen aktivitet enn «hverdagsaktivitet».
 9. Finn tid til hvile etter trening/aktivitet.
 10. Bruk gode sko, ikke spar pengene dine der.

6 kommentarer til «Trening med artrose og smerter»

 1. Hei! Har en video med deg på besøk hos tv2. Takker for inspirasjonen! Er i en spesiell situasjon nå, som jeg ikke vil ta opp her, men jeg vil likevel ha noen råd om det er mulig. Vil du skrive til meg, har du epost adressen min. Hilsen Gøran.

 2. Jeg har Grethe Waitz sko..svømmer om vinteren..Går turer hver dag vår.sommer og høst.Myke skogs veier er best.Bor i Moss. .Har gått 7.4 km på kongevn. Pause v Molbekk vannet.Ønsker noen å gå sånne turer med.

  1. Jeg er en voksen dame (76 år) som også bor i Moss. Har artrose i begge knær og hjerteflimmer så jeg går ikke fort. Er enke og har ingen å gå tur med. Hadde vært hyggelig med selskap om det passer.Send meg en Mail.
   Mvh Bjørg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *