Tvillingbroren!

Hovedfokus på dette prosjektet er god helse. Under god helse ligger  selvsagt «funksjonell kropp i hverdagen». Med funksjonell kropp i hverdagen klarer man mye lettere de daglige gjøremål som vi vanligvis ikke tenker over. Da oppvaskmaskina gikk fløyten i 2007 måtte jeg en liten periode vaske koppene for hånd. Det ble gjort ved at jeg satt på en stol inntill vasken og vasket. Grunnen til at jeg satt og vasket koppene var fordi jeg ikke klarte å stå oppreist mer enn 1 minutt av gangen.

Funksjonell kropp i hverdagen betyr også det å kunne løfte armene og plukke ned det som står øverst i kjøkkenskapene, eller å gå normalt ned trapper. Jeg hadde blitt vant til å gå ett og ett skritt med samme fot først da det å gå annenhvert skritt påførte meg ganske store smerter. Funksjonell kropp betyr også å kunne ha på seg sokker på en anstendig måte, eller ha god hygiene. Ved å trene opp de aktuelle områdene samt gå ned i vekt har dette nå i dag blitt svært mye bedre.


Hitman instruer utøveren i øvelser som styrker knærne. Han er godt kjent med min slitasjee og er nøye med at jeg skal gjøre det korrekt.

De siste 2 ukene har derimot knærne mine skrantet litt mer enn tidligere i sommer. Enkelte øvelser eller belastninger fører til ganske stor smerte. Vel vitende om at smerte ikke er farlig, men bare vondt, har coach Hitman tatt totalomvending på det planlagte treningsprogrammet og fokuserer over halvparten av treningen (sammen med han) på mine knær. Det er trygt og godt å ha en coach som har «funksjonell kropp» som sitt motto og ambisjon. Dette er et langt løp og da må kroppen vare hele distansen.

Fram med «dansematta» og gjøre øvelser som styrker knær.Tvillingbroren

Vi fokuserer ganske mye på å bevare mest mulig muskelmasse på vår ferd mot målene. Det er musklene som forbrenner det aller meste av energien i kroppen. Har man god muskelmasse vil man ha høy forbrenning og det er lettere å holde vekta stabil. I ganske lang tid har jeg brukt «tvillingbroren» min når jeg visualiserer dette i motivasjonen min. Jeg har ingen tvillingbror i virkeligheten, men jeg har bakt en tenkt tvillingbror inn i motivasjonen min. Han var akkurat like stor som meg høsten 2014 og prikk lik. Vi bestemte oss begge for å gå ned i vekt, men med forskjellig innfallsvinkel. Jeg skulle gjøre det på den måten jeg gjør det nå, mens tvillingbroren min skulle trene lite, men spise mye mindre mat.

Målet til begge er å gå ned ca 80 kilo (fra i fjor høst). For hvert fjerde kilo tvillingbroren min går ned i vekt vil han tape 1 kilo muskler, mens jeg taper 1 kilo muskler for hvert tiende kilo jeg går ned (ligger på en ratio på 1 til 12 nå). Enkelt forklart vil jeg ha 12 kilo mer muskler enn tvillingbroren min når vi begge når målene. Hvilestofforbrenningen min da være 350-400 kcal høyere enn min «tvillingbror». Ingen dramatikk i det, men det er viktig å tenke langsiktig. Vi har alle noe Hitman har kalt «hverdagsbevegelse». Det betyr enkelt og greit den bevegelse vi alle gjør i hverdagen som å stå opp, ha på klær, pusse tennene, gå på butikken, gå til/fra bussen osv. Jeg vil fort ha 100 kcal ekstra i «hverdagsforbrenning» enn min tvillingbror på grunn av min muskelmasse som krever mer energi. Vi må heller ikke glemme en annen viktig faktor. Vi har begge bestemt oss for at etter at vi har nådd målene så skal vi trene 3-4 ganger i uka ca 2 timer hver gang. Vi trener for fysisk velvære og bevare den muskelmassen vi har. Jeg vil fort ha i snitt 150 kalorier ekstra i forbrenning (pr dag) når vi ser uka under ett på grunn av treningen.

Jeg forbrenner altså ca 4500 kcal mer enn tvillingbroren min i uka. Det er en halv kilo fett. Jeg kan altså spise 3 1/2 Grandiosa ekstra pr uke (anbefales ikke), eller 60 medium størrelse kokte egg, eller et regnestykke som noen som følger bloggen forstår: Jeg kan drikke 23 halvlitere med øl ekstra i forhold til tvillingbroren min den uka vi er i Syden uten at jeg legger på meg. Jeg tenker rasjonelt og bryr meg ikke så mye om regnestykket er 100% korrekt. Det er uansett ikke langt unna. Slik visualisering trigger meg til å gjøre en god jobb i dette prosjektet. Dette er vår måte å gjøre det på. Hitman gliser ofte bredt når han hører om mine visualiseringer og regnestykker. Det viktigste er at det funker. Jeg trenger ingen avansert kjemisk formel for å holde motivasjonen oppe. Jeg liker å ha det enkelt.

«Det enkle er ofte det beste».

Styrketrening øker også testestoronet i kroppen. Som impotent i flere år er det kult at kroppen nå virker også på det området. Hvis noen synes det er unødvendig informasjon å gi så sier jeg:

«NEI, det er det ikke»

Jeg synes det er viktig å formidle hva som skjer i kroppen med sunn og aktiv livsstil.

fremhevetbilde18102015
Fredag var vi på tur i bymarka (bilde fra Rønningen gård). Med på Turen var Unni Carlsen Trøen og Torunn Alseth. Vi la inn intervalltrening og det meste foregikk i ulendt terreng. Vi avsluttet med å bestige hoppbakken i Granåsen.

Trening siste 7 dager:

 • Søndag 11. oktober: Feelgoodtrening Hit The Gym, 1 time 30 min, medium minus intensitet.
 • Mandag 12. oktober: Skogstur alene, 2 timer 30 min, medium pluss intensitet.
 • Tirsdag 13. oktober: Egentrening samt PT med Hitman, 2 timer 25 min, medium intensitet.
 • Onsdag 14. oktober: Spinning 3T Saupstad, 1 time 20 min, medium intensitet.
 • Torsdag 15. oktober: Egentrening samt PT med Hitman, 3 timer 10 min, medium pluss intensitet.
 • Fredag 16. oktober: Skogstur med turfølge med innlagt intervall, 3 timer 40 min, medium minus intensitet.
 • Lørdag 17. oktober: Feelgoodtrening Hit The Gym, 1 time 20 min, medium minus intensitet.

Totalt 15 timer 55 min trening siste 7 dager. Ca 497 timer er gjennomført siden 30. desember. Ingen hviledag siste 7 dager, men jeg hadde 2 dager fri fredag 9. oktober og lørdag 10. oktober. Ny hviledag venter søndag 18. oktober.


Heldigvis var det ikke bare «dansetrening». Styrken er trent brukbart opp etter tennisalbue!

I dag delte jeg altså min visualisering om «tvillingbroren». I den forbindelse passer derfor dagens avslutning godt:

«Ingenting stort er bygd uten entusiasme»

Corleone.

Blogglistenhits

6 kommentarer til «Tvillingbroren!»

 1. Heya i’m for the first time here. I found this board and I to find It truly helpful & it helped
  me out a lot. I’m hoping to offer something back and help others like you helped me.

 2. Som sagt i annet forum, Rune; det er alltid interessant å lese det du skriver, av ulike årsaker.
  I dag var det både meget interessant og lærerikt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *