Veiedag 25. oktober!

Det er lørdag kveld, og jeg har nettopp inntatt kveldens nest siste måltid. 8 kokte egg er godt plassert i min mage. Kjedelig lørdagskos vil mange si, men skal man oppnå mål må man ofre noe, slik er det med alt i livet. Jeg er heldig som liker egg, men da jeg fant ut at egg er riktig og godt kosthold for vektreduksjon, bestemte jeg meg for at jeg elsker egg!

Siste 2-3 dager før veiing «går jeg av» mat med høyt saltinnhold (bacon, røkelaks f eks). Ingen praktisk betydning for helsa mi, men salt binder vann i kroppen. Jeg ønsker resultater og resultater gir ny motivasjon, så enkelt kan det sies. Søndag etter veiing er jeg lovt å bli servert middag. Jeg aner ikke hva det er, men jeg vet det er sunn mat. Jeg hadde bare ett ønske. Lag noe som har masse bacon ved siden av så er jeg fornøyd. Jeg gleder meg til middag søndag kveld mens jeg sitter her ved tastaturet…

Jeg er veldig nøye med planlegging og tilrettelegging i dette prosjektet. Jeg har ikke vært sjuk en eneste dag siden oppstarten for over 13 måneder siden. Kanskje har jeg vært heldig, men jeg sier til meg selv at jeg har vært dyktig. Hygiene samt tørre og reine klær har vært et stort fokus. Alle blir sjuke før eller siden, også jeg, men jeg har sagt til meg selv at jeg ikke aksepterer sjukdom på grunn av slurv med hygiene eller tørre klær.

Treningsrekord?

Etter forrige veidedag hadde jeg innvilget meg summetone med gode venner. I samråd med Hitman var «nulling» godkjent denne perioden. Nulling er et godt resultat hvis det er planlagt. Siste 14 dager har jeg likevel hatt så godt fokus at jeg likevel ønsker vektreduksjon. På søndag får vi se om summetonen for 2 uker siden ødela for mye for fortsatt vektreduksjon.

Forrige uke trente jeg ca 16 timer og inn mot den helga funderte jeg litt på tanken om å gå litt «utenfor boksen» for å likevel oppnå resultater. Jeg byttet hviledag fra lørdag til søndag slik at jeg stod godt rustet for ny treningsrekord på ei uke. Min rekord er på 17 timer 15 min i løpet av 7 dager med en hviledag inkludert. Fra mandag (19. oktober) var det inn i «bobla» for å prøve på ny rekord. En grunnregel er likevel alltid med meg. Jeg må lytte til kroppen, og skulle det bli for hardt ville jeg slippe opp og avbryte rekordforsøket. Stort fokus på riktig kosthold, og nøye med hvile/restitusjon etter trening. Det må jobbes med humøret for hvis ikke det er med så er oppgaven nærmest umulig.

Så hvordan tenker jeg for å motivere meg til slike ting? For det første så venter en reise uka etter veiing og da er det annet regime som gjelder. Jeg skal slippe opp og samle energi sammen med gode venner. Kun sunt kosthold, men «bare» 4 timer trening. Det er godt å ha en belønning i se fram til og da er det enklere å motivere seg. Jeg bruker de triksene jeg har lært meg for holde motivasjonen oppe. En ting har jeg derimot bestemt meg for: Jeg må ha «elefantpsyke» denne uka. Fokus på oppgavene og ikke lete etter unnskyldninger for ikke dra på trening.

Uka er nøye planlagt. Jeg tenker slik som en skøyteløper som går etter rekord på 10.000 meteren. Skøyteløperen har et tidskjema (rundetider) han forholder seg til. Rekordforsøket lyder på 20 timer. Det betyr en «rundetid» på 3 timer 20 min hver runde i 6 dager (1 hviledag). De 2 første dagene trente jeg 3 timer 10 min begge øktene. Det betyr 1 tidel bak skjema pr runde i mitt hode. Jeg ønsker å holde igjen litt for å sjekke om kroppen er med. På torsdag (hviledagen) lå jeg 1 1/2 tidel bak skjema (9 timer 45 min trening). Likevel godt foran skjema til å sette ny rekord.

Allerede forrige helg visste jeg at sannsynligvis ville lørdag være både den viktigste og hardeste dagen mentalt. Vel vitende om at alle klarer en spurt siste runde hvis man ligger godt an, så anså jeg lørdagen som den viktigste for rekordforsøket. Siste 10 dager har jeg glemt at jeg driver med vektreduksjon. Jeg har vært fokusert på ny rekord på «10.000 meteren» og ingenting annet. Konsekvensen vil antagentligvis føre til at jeg oppnår noe jeg egentlig ønsker, nemlig å gå ned i vekt. Det er en av nøklene til vektreduksjon over tid. Nemlig gjøre ting slik hodet ikke hele tiden låser seg opp i tanken på vekta underveis.

En gave fra Ove(r)n

Siste par dagene før veiing slipper jeg svært på innpå meg. Jeg liker å fokusere på oppgavene og unngår «utenomsportslig aktivitet» så godt det lar seg gjøre. Jeg oppsøker kun folk som gir meg motivasjon og entusiasme for å stå løpet ut. På tirsdag kom det en uventet gavepakke fra ove(r)n. Karl Erik «KEO» Overn spurte om det var mulighet for trening sammen på lørdag. Det er entusiasme, godt humør og motivasjon fra øverste hylle! På onsdag gikk jeg skogstur alene og da ble en utfordring skapt og lød følgende:

«Vær tjukkas for en halv dag»

fremhevetbilde_karl
Keo og moskusen på tur med herlig energi.

Keo skulle være med på skogstur med innlagte intervall iført vektvest (30 kilo). Med tursekk i tillegg var han ca 34 kilo tyngre enn han vanligvis er. Turen ble på hele 4 timer 10 min effektiv trening (4 timer 45 min totalt). Vi hadde 12 intervaller fra 10 sekunder og opptil 3 minutter. Dagen ble som en god film med blanding av humor og spenning i ett. Alle vet opplevelsen av en god film. Tiden flyr og man lever seg helt inn i handlingen. Nesten 5 timer opplevdes som 2 timer blank. «Skøyeløperen» tok et godt jafs på rundetidene uten at han egentlig skjønte hva som foregikk. Det føltes ut som isen hadde blitt vannet mot slutten av løpet for skøytene skled utrolig godt. Nå gjelder det å holde seg på beina siste runde så blir det ny personlig rekord uten tvil. Klarer jeg en «spurt» siste runde blir det også «verdensrekord». Vel vitende om at det er kun jeg som konkurrerer med meg selv, så visualiserer jeg «verdensrekord» for den eneste skøyteløperen som deltar i mesterskapet…

Det er utrolig deilig å ha slik drahjelp på ferden. Vi lærte mye av turen begge to. Når jeg kom hjem så hadde jeg følelsen at jeg kunne tatt samme tur med en gang bare jeg fikk i meg litt næring først. Ja slik energi får man av slike opplevelser. Det tok derimot 10 minutter etter jeg kom inn døra før jeg kjente det kunne jeg IKKE. Både kroppen og hodet var mer enn nok fornøyd. Hvile og riktig næring er et must for å holde løpet ut veiedagen og siste runde på «10.000 metereren».

Video fra turen vår finnes her
En herlig dag i bymarka med Keo. Hvordan trener moskusen i marka samt intervju om motivasjon.

Dagen etter turen ba jeg Keo om tilbakemelding om hvordan kroppen hadde respondert etter å ha vært tjukkas på treningstur. Keo er meget godt trent og her er hans korte tilbakemelding:

«Vondt i skuldre, korsrygg, stive hofter, slitne knær og ankler, smerter i fotblad. Generelt sliten i kroppen. Kom meg ikke ut av senga før 1100. Ble en rolig dag»

Veiedag med resulater

Videointervju på sykkel:
Intervju før veiing.

Siste 7 dager har jeg trent følgende:

  • Mandag 19. oktober: Skogstur alene med intervall, 3 timer 10 min, medium pluss intensitet.
  • Tirsdag 20. oktober: Egentrening samt PT med Hitman, 3 timer 10 min, medium intensitet.
  • Onsdag 21. oktober: Skogstur alene, 3 timer 25 min, medium minus intensitet.
  • Torsdag 22. oktober: Hviledag.
    Fredag 23. oktober: Egetrening samt PT med Hitman, 3 timer 30 min, medium pluss intensitet
  • Lørdag 24. oktober: Skogstur med Keo med inllagte intervall, 4 timer 10 min, hard minus intensitet.
  • Søndag 25. oktober: Veiedag. 3 timer 35 min, hard minus intensitet.

Totalt 21 timer blank siste 7 dager. 518 timer totalt siden 30. desember. 238 treningsdager av 292 dager.

Så klarte jeg altså ny treningsrekord som har vært mitt hovedmål denne perioden. Personlig rekord var på 17 timer 15 min fra før. I visualiseringen min betraktet jeg 20 timer som «verdensrekord på 10.000 meteren». Jeg er stolt over å nå målet jeg satte meg og enda litt mer til. Jeg har ingen planer om å slå denne personlige rekorden. Det var beinhardt og utfordrende, men det har samtidig også gitt meg nyttig kunnskap. Jeg føler meg sterkere mentalt etter å ha gått igjennom denne uka.

Resultater:

Egentlig var jeg selvsikker før jeg og Hitman entret vekta. Visst hadde jeg vært på fest 2 ganger helga 2 uker før, men etter dette har jeg lagt ned 37 timer trening på 14 dager. Kaloriinntaket har ligget på et snitt på ca 2850 hvilket er 250 mindre enn forrige periode. Jeg drømte om 114.3 kilo som er 70 kilo ned på 54 uker.

Resultat

vekt

Vekt 117.8 kilo
Vektoppgang siste 17 dager: 1.4 kilo
Vektnedgang siste 54 uker: 66.5 kilo.
Vektnedgang siden «all time heavy» : ca111 kilo.

Så fikk altså coachen rett i sine antagelser på forhånd. Det var ikke sikkert jeg ville tape vekt selv om jeg trente mer enn noen gang. Det er en balanse mellom kosthold, trening, søvn og restitusjon. Noe av forklaringen er selvsagt også festen 14 dager før, men det betyr mye for motivasjonen min på lang sikt og leve «normalt». Jeg tar med meg dette som nyttig kunnskap og angrer ikke. Vi hadde kjempehumør rett etter trening og fokuserte bare framover. Det siste jeg sa til coachen før vi takket for økta var at han skulle sende meg ærlig tilbakemelding og evaluering før jeg blogget mandag ettermiddag. Her er coachens innspill:

«Jeg tror det er en stor sammenheng med den raskt økende treningsmengden din (ufattelige 21 timer) og utskillelse av hormonet kortisol. Du stresser for mye med blogg, og jeg vet at det siste blogginnlegget ditt (om løshud) har driftet rundt i hjernen din en god stund. Det tærer på overskuddet ditt.»

https://www.uis.no/…/trening-gir-stress-article86153-8328.h…

Jeg tror ikke årsaken ligger så mye i at du tar deg en fest hver 2. måned. Det gjør bare godt for stressnivået ditt på lang sikt. Uten at jeg forsvarer alkohol som et viktig virkemiddel for vektreduksjon.
Det at du nå også overkompenserer litt i forhold til hva kroppen er vant med, ref. treningsmengde, er sannsynligvis med på å hindre kroppen å slippe fett. Det stimuli du har gitt kroppen nå i det siste, har vært godt utenfor normen, og du gir signaler til kroppen om å yte mer enn vanlig, dermed vil den holde på det du putter i den – på best mulig vis, nettopp fordi den ikke vet om dette fortsetter fremover. Kroppen responderer mer på hva som faktisk skjer her og nå, enn det du har tenkt skal skje fremover. Kroppen vet ikke hvordan neste uke blir, fordi om du har en plan om å ta det vesentlig roligere.
Jeg foreslår en halvering av treningsmengde de neste 14 dager for å bygge overskudd, og ligge på litt mindre i kalorier.»

Hitman.

Jeg tar likevel med meg en meget positiv ting fra denne målinga. Fettprosenten i kroppen hadde gått ned fra 26.5% til 26.2%.

fettprosent

«Who dares Wins»

Corleone

Blogglistenhits

 

 

2 kommentarer til «Veiedag 25. oktober!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *