Veiedag 3 juli!


Et intervju før sesongens siste mesterskap.

I skrivende stund (onsdag kveld) er jeg meget fokusert på siste veiedag før sommeren. Jeg lever litt sånn «toppidrettsutøver aktig» den siste uka. Lange treningsøkter, obligatorisk hvile etter trening (spesielt for mine knær og hofter), god søvn og det viktigste av alt, nemlig riktig kosthold. I «min idrett» er hovedmålet å gå ned i vekt samtidig som vi ønsker jeg skal bevare mest mulig muskelmasse på ferden. Jeg må passe på at jeg trener variert og at det gjøres med glede. Det vil si jeg bør ha godt humør på ferden.

«Den dagen det ikke er moro lenger er man ferdig»

Sitat Gøran Sørloth

Lørdag ettermiddag (27. juni) startet jeg oppbygningen til siste mesterskapsuke for sesongen. Fredag 3 juli er siste veiedag før vi er i gang igjen med nye veiedager i midten av august. Jeg ønsker å gjøre en god jobb, være dedikert både på trening og med kostholdet. Søvn er også viktig og natt til onsdag fikk jeg full score på søvn-appen jeg bruker:
IMG_4468

Dagen før veiing har jeg derimot aldri oppnådd full score på appen. Det er ikke lett å sove helt perfekt natta før «konkurranse».

FullSizeRender
Jeg elsker å bruke naturen i treningsarbeidet.

Jeg vet at rekorden min for antall treningstimer på ei uke (7 dager på rad uavhengig av starttidspunkt) er 15 timer 15 min fra i vinter. På lørdag bestemte jeg meg for at jeg ønsket å prøve og slå denne rekorden. Sammen med riktig kosthold vil da sannsynligvis konsekvensen være at jeg klarer målet mitt/vårt på 2.5 kilo på siste periode som denne gang er på 16 dager. Dette må planlegges nøye og jeg kan ikke bare rase avgårde uten mål og mening. Jeg må lytte til kroppen, variere intensiteten og søke det jeg synes er moro. Jeg lovte meg selv at jeg skulle være ultrapositiv denne uka. Det skulle stråle energi av meg når jeg er ute og gjør jobben. Det skal vises for de rundt meg. Trøtt og sliten kan jeg være når jeg er for meg selv og hviler, og da er det svært få som får se meg uansett. Konsekvensen av å være blid til de rundt deg er at du får god energi tilbake. Jeg trenger god energi for å klare de mål vi har satt oss denne uka. Siste dagene før årets viktigste mesterskap slipper jeg kun positive mennesker innpå meg. Jeg antar Ole Einar Bjørndalen har lignende strategi før mesterskap? Han er mitt store idrettsforbilde. Hvorfor ikke gjøre noe av det samme som den beste?

Jeg presiserer at jeg ikke konkurrerer med noen andre enn meg selv. Vi ønsker ikke å sette verdensrekord av noe slag. Alt handler om motivasjon og hvor lenge man klarer å være motivert. Jeg ønsker å kvitte meg med totalt ca 130 kilo samtidig som jeg bygger funksjonell kropp i hverdagen. En ekstraordinær innsats må derfor legges ned for å kunne klare dette i løpet av ca 2 år (siste 85-90 kilo). Jeg var ekstrem i livsstilen på min ferd mot +228 kilo. Jeg satt ikke inne og bare spiste for å si det sånn, men var ute og «levde livet». Livsstilssykdommene holdt jeg stort sett for meg selv. Jeg har drevet med motivasjon i mange år og vet at man klarer å holde et vist tempo i en viss tid før man må slippe opp. 2 år er lang nok tid før jeg ønsker å «leve normalt». Jeg har ikke tenkt å trene + 12 timer i uka når målene er oppnådd. 4-8 timer i uka holder i massevis når målene er nådd. Nye utfordringer vil da møte meg den dagen det skjer. Jeg har et godt nettverk rundt meg og frykter derfor ikke dette. For meg er det bortkastet energi og feil fokus å tenke på det nå. Jobben må gjøres for å komme dit og vi er godt i gang. Vi har derimot snust litt rundt på det med operasjoner av løshud. Vi ligger langt foran skjema, og derfor er det riktig tidspunkt og i det minste prate litt rundt dette. Tipper jeg bestiller legetime til en gang i september og tar en «EU-kontroll» på moskuskroppen. Mer tanker rundt dette ønsker vi ikke å bruke på dette nå.


Treneren intervjuer utøver under siste mesterskap før sommeren:

Trening siste 7 dager:

 • lørdag 27. juni: Skogstur 2 timer 20 min, medium intensitet
 • Søndag 28. juni: Skogstur 3 timer 20 min, medium+ intensitet
 • Mandag 29. juni: Skogstur 2 timer, lett+ intensitet
 • Tirsdag 30. juni: PT og egentrening 2 timer 55 min, hard minus intensitet
 • Onsdag 1. juli: Skogstur 3 timer 5 min, medium+ intensitet.
 • Torsdag 2. juli: Hviledag
 • Fredag 3. juli: PT og egentrening 3 timer 35 min, hard intensitet.

Totalt 17 timer 15 min trening siste 7 dager (ny rekord med 2 timer)

Jeg har nå totalt ca 314 treningstimer siden 30 desember.

Resultater (skrevet fredag ettermiddag):

IMG_4484

 • Vekt 125.0 kilo
 • Vektreduksjon siste 16 dager 5.1 kilo
 • Vektreduksjon siste 38 uker 59.3 kilo
 • Vektreduksjon siden «all time heavy» nesten 105 kilo.

IMG_4485

Denne gang ga Tanitavekta meget positive tall. Der står det «svart på hvitt» at god innsats og dedikasjon betaler seg med gode resultater. Fettprosenten er nå nede på 27.4% og jeg er nå under grensa som betraktes som fedme eller direkte helseskadelig overvekt. Muskelmassen gikk fra 86.8 til 86.3 kilo og det er akkurat 10% av vekttapet denne perioden. I følge coach Hitman er dette strålende. Vi ønsker å bevare muskelmassen så godt som mulig og han anser en ratio på 1 til fire som meget godkjent. Min ratio denne peroden ble 1 til 10 i tap av muskelmasse. Det betyr at vi har truffet blink på kostholdet og treningsarbeidet som er lagt ned var langt over godkjent.

En annen ting som er meget artig er at den metaboliske alderen endelig «rørte» på seg. Jeg har stanget i taket på 58 år siden den dagen jeg endelig ble «Tanitaverdi». Tanitavekta måler kun personer opp til 153 kilo. Tanitavekta vurderer den metabolske alderen maks 15 år opp eller ned fra din faktiske alder. Det finnes verktøy som er enda mer nøye og kan regne i «videre spenn», men vi mener Tanita er nøye nok til vårt formål. Min metabolske alder tok et kvantesprang og nå sier den at min metabolske alder er kun 51 år. Hmmm, jeg er jo bare ungutten plutselig 🙂

Jeg er rasjonell og tenker enkelt i mitt hode. I mitt hode er det derfor 5 kilo muskler, 10 kilo fett og 10 kilo løshud som må bort før målet om 99.9 kilo er i boks.Dette er ingen fasitsvar, men det holder i massevis å tenke slik for meg. Det motiverer meg nemlig, og når alt kommer til alt så er jeg veldig avhengig av motivasjon for å nå de mål vi har satt oss. I begynnelsen av august starter den jobben, i sommer ønsker jeg å «nulle ut».

IMG_4482a
Coachen taper veddemål. Jeg skulle holde meg røykfri fra 29 desember til siste veiing 3 juli. Jeg ga coachen 20 i odds. Aldri verden om jeg aktet å tape. Hmmm, en luring denne Hitman, tror det var lurt for helsa mi og 1000 kroner rikere ble jeg 🙂

Jeg vil berømme coachen for fantastisk støtte siden vi startet kartlegging i midten av september i fjor. Først på telefon, så et møte, så noen skogsturer i «trygge omgivelser» før vi satte ordentlig i gang. Hitman kjører Nils Arne eggen stil ovenfor meg, nemlig «kjeft» når det går bra og god støtte når det er motgang. Dette er ingen dans på roser hvis noen tror det. Det er beinhard jobbing og dedikasjon som må til for å få ekstraordinære resultater. Jeg var ekstrem i min livsførsel på veg mot +228 kilo, og jeg har vært ekstrem på veien tilbake. Alt ivaretatt med gode innspill fra andre PTer på Hit The Gym, og gode råd om kosthold fra Livstilsklubben i samme lokale. Hitman har vært min gode ledsager, inspirasjonskilde og rådgiver. Motivasjon må likevel komme fra meg selv, ALLTID!

Hvis noen tror vi har drevet rovdrift på kroppen og hodet mitt så må de tro om igjen. Jeg har aldri hatt det så bra i livet som nå. De som er tett innpå meg vet dette godt, og det er det eneste jeg bryr meg om i mitt «rasjonelle hode». Jeg har møtt mange mennesker på denne ferden. Noen lurer på om kostholdet jeg har er «bra i lengden» og om det er farlig å trene så mye. Jeg kan bare si at det kostholdet jeg hadde var dødelig, og hvis man er godt trent er det ikke farlig å trene så mye. Jeg er meget godt trent «kilo for kilo» så da er det ikke farlig. Jeg betrakter meg selv som en godt trent mosjonist. Mine inspirasjonskilder til kosthold har levd slik i ca 20 år og friskere mennesker kjenner ikke jeg. For meg så ser det meget positivt ut i et 20 års perspektiv i hvert fall 🙂

Jeg har blitt kontaktet av mange for råd om vektreduksjon. Alt for mange klager på sykdom, ingen å gå tur med, for dårlig forbrenning osv. Med full respekt for de som har disse plagene så er det likevel alt for mye syt der ute. Det virker som alt for mange av de jeg møter har problem med forbrenningen eller andre plager, og da går ikke regnestykket opp for meg. I følge statistikker så er det ikke så mange prosent som har slike sykdommer, eller så har jeg vært meget uheldig med hvem jeg har møtt. Jeg har blogget om flere personer til tross for alvorlig sykdom, avhengighet, eller andre bremseklosser lever et sunt og aktivt liv. De er mine store inspirasjonskilder og jeg er glad jeg har møtt hver eneste av dem. De har gitt meg motivasjon i bøtter og spann. Det er fint å ha noen å gå tur med, men den dagen man er helt avhengig av det for å komme seg ut er det nesten umulig å nå noen langsiktige mål. Jeg gjentar nok engang at jeg har full respekt for de som har sykdom av noen art, men jeg tror nok flere må gå i seg selv for å oppnå de mål man ønsker på ulike felt her i livet.

11694409_10153472294082174_243481523_n
Nesten 105 kilo borte.

Nå er moskusen i «sommermodus». Jeg reduserer treningen til mellom 4-8 timer i uka, jeg skal spise sunt, men summetone skal jeg unne meg imellom.

«Ingenting stort er bygd uten entusiasme»

Corleone

Blogglistenhits

6 kommentarer til «Veiedag 3 juli!»

 1. Du går ut i ferie med stil. Knallbra jobba. Jeg ser frem til ferden videre mot 99.9.

  God sommer! 🙂

 2. Du imponerer med gjennomføringen nok en gang Rune. Jeg har også oppdaget behovet for å gjøre treningen til noe positivt….og gjøre den min. Motivasjonen må være ens egen. Liker måten du skriver på også. Selv om vi hadde et ulikt utgangspunkt så er fellesnevneren overvekt, og løsningen trening og kosthold. Som du, er jeg også ekstrem i min gjennomføring, med fra 13-20 timer trening pr uke. Har også tatt meg råd til coach… noe som gir enormt gode resultater. Du er mitt forbilde i dette Rune men… for faen… kan du så kan jeg . Kos deg i sommer. Det er vel fortjent! Hilsen Sturla

 3. Gratulerer med gode resultater Rune. Kos deg (fornuftig) i sommer 🙂 Det har du fortjent. Det blir artig å følge deg videre i ferden mot det store målet i høst. Det må være deilig å tenke på at eksamen venter, med fasiten i hånden. For du vet nå hvordan dette skal løses 🙂 God sommer 🙂

  Ps! Som jeg har nevnt tidligere, må det snart bli slutt på å kalle seg moskusen.

 4. Fantastisk, gratulerer med nok et kjemperesultat. Nå kan du vel unne deg litt ferie med en summetone eller to???.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *