Veiedag 8. oktober med 1 års måling!

Det er tirsdag morgen og jeg våknet kl 05.30 og stod opp kl 06.15. Et helt vanlig tidspunkt for mange å stå opp, og heller ikke blitt uvanlig for meg fra tid til annen. I mitt «gamle liv» hendte det derimot ofte at jeg la meg til å sove ca rundt dette tidspunktet. Søvnkvaliteten er blitt mye bedre, og det betyr at jeg restituerer bedre, samt forbrenningen sannsynligvis holder seg på et stabilt nivå. For lite søvn over tid fører til utsondring av stresshormonet kortisol og forbrenningen senkes. I min «idrett» er det vektreduksjon på sunn måte som gjelder, og det er ikke godt for hodet å hele tiden gå på «bakglatte ski» på grunn av at man sover for lite. Det er ikke godt for hodet mentalt, og det er heller ikke godt for kroppen fysisk.

I Mesterskapsuka (den uka vi veier) sover jeg likevel litt dårligere. Veier vi torsdag starter den virkelige oppkjøringen på mandag. På søndag har jeg det helt klart hva jeg skal igjennom de neste dagene og er ferdig motivert. Minst 11 timer trening er planlagt de 4 siste dagene. Intensiteten er også høyere enn de andre ukene. Jeg lytter til kroppen og noen ganger må likevel planene endres. Jeg må spesielt ta hensyn til knær og hofte. Det betydde en gang at jeg måtte innvilge meg hviledag dagen før veiing. Jeg sparrer selvsagt med coach Hitman om slike ting. Unnasluntring er ikke tema. Det er ikke aktuelt at coachen skal få følelsen av at jeg bruker slitte knær som unnskyldning fordi jeg er lat. Det må være reelt. Smertene reduseres ofte kraftig under, og 2-4 timer etter trening. Bare det er god nok grunn til å trene.

fremhevetbilde_hoyreogvenstre_a
Et år har gått. 22. oktober 2014 kontra 8. oktober 2015.

Når det gjelder slitasje, eller komme tilbake fra skade er det trening som gjelder. Hvor mange ganger har jeg ikke hørt at fysioterapi ikke hjelper? Hva har du gjort selv bruker jeg å spørre? Jeg får mange undrende blikk når jeg sier dette. Jovisst hjelper fysioterapi, og kan med hånden på hjertet si at det har hjulpet meg mange ganger. Fysioterapi er lindrende og retningsgivende. Den store jobben må man likevel gjøre selv. Hvor mange ganger har vi ikke sett f eks alpinister trene seg opp etter alvorlig skade. Først fysioterapi, så opptrening etter råd fra fysioterapeut. Det er imponerende hvor fort disse utøverne kommer tilbake etter skade ved hjelp av fysioterapi og iherdig egeninnsats. De samme reglene gjelder også ellers i samfunnet om det gjelder armer, hofter eller knær. Det er vondt, men alternativet er mye verre. Jeg har artrose i knær (slitasje), slitt hofte, en bolt som erstatter en del av beinet inn mot albuen, samt fotballskade i skuldra. Den dagen jeg forstod at dette skulle trenes ble livet mye bedre, enormt mye bedre.

Siste 7 dager har jeg trent følgende:

 • Fredag 2. oktober: Egentrening Hit The Gym, cardio 1 time 15 min, medium minus intensitet.
 • Lørdag 3. oktober: Skogstur/topptur med innlagt intervall, 3 timer 10 min, medium pluss intensitet
 • Søndag 4. oktober: Hviledag
 • Mandag 5. oktober: Egentrening Hit The Gym Cardio/styrke, 2 timer 45 min, medium minus intensitet.
 • Tirsdag 6. oktober: Egentrening samt PT med Hitman, 3 timer, medium pluss intensitet.
 • Onsdag 7. oktober: Spinning 3T Saupstad, gange til/fra, 2 timer 20 min, medium minus intensitet totalt.
 • Torsdag 8.oktober: Veiedag. Egen oppvarming samt PT med Hitman. 4 timer 5 min, hard pluss intensitet.

Totalt 16 timer 30 min trening siste 7 dager (nest mest siden jeg startet). Trent 226 av 278 dager siden 30. des, og totalt 481 treningstimer.


Videointervju før trening.

Jeg har bevisst lagt meg litt høyere på kaloriinntaket siste 3 uker. Sannsynligvis vil jeg da gå ned mindre i vekt (om jeg går ned da). Snittet siste 3 uker har ligget på 3100 kcal og så høyt har jeg ikke ligget siden oppstarten. Det er viktig å ta seg inn igjen etter harde treningsuker. Vi ligger langt foran de oppsatte mål selv om de ble oppjustert fra 50 kilo til 55 kilo iløpet av et år. Vi har fokusert på å bevare mest mulig muskelmasse på ferden for å stå bedre rustet til den dagen målene er nådd. Hitman sa til meg at det ikke var uvanlig å gå ned i en ratio fett/muskler på 1 til 4. 1 til 5 sa han var meget bra. Vi ligger på 1 til 12 og er således meget godt fornøyd med den veien vi har valgt. Det er over 1 år siden jeg sist spiste usunt, bortsett fra ketchup på mc fest i sommer da… 13. oktober er det 1 år siden jeg drakk brus. Omstillingen har gått meget fint så lenge jeg fant gode og sunne alternativer. I perioden 2000-2007 drakk jeg i snitt 6 liter brus om dagen. En miks mellom sukkerfri og med sukker. Fra 2008 drakk jeg i snitt 3 liter om dagen, men stort sett sukkerfri.


Videointervju på romaskina.

Mandag var vi på konsultasjon på Klinikk Stokkan for å få kunnskap om ferden videre. Kirurgen anslo ca 10 kilo fett til før det var anbefalt å skjære i meg. Vi tar sikte på ny time igjen i februar. Det vil fort gå 4 måneder etter neste konsultasjon før vi kan ta første operasjon. Dvs først neste sommer er det aktuelt. For å fikse moskuskroppen må jeg igjennom 7-8 operasjoner med 3 måneders rekovalens i mellom hver operasjon. Vi er fornøyde med svarene vi fikk, og det er godt å vite mer om hvordan løpet er videre. Om kort tid kommer en blogg som tar for seg hvordan det er å leve med løshud, og hvordan jeg forholder meg til det.

Selve veiedagen (skrevet fredag).

gåendemedutfallmedball
Bilde fra veiedag. Gående utfall med ball.

I bloggen beskriver vi vår ferd på vei mot målene. Jeg var ekstremt overvektig og levde en forferdelig usunn livsstil. Således kan også ferden tilbake for mange virke ekstrem. Dette er likevel den måten som motiverer meg mest for å stå løpet helt ut. Alt er nøye planlagt og svært få ting overlates til tilfeldighetene. Jeg lytter til kroppen når det gjelder både hva den trenger av mat og når (og hvor mye) jeg må hvile. Selve veiedagen er nøye planlagt fra min side. Veier jeg torsdag er det inn i «bobla» fra mandag. Jeg visualiserer de 4 siste dagene som Tour de ski der det hele avsluttes finaledagen på toppen av hoppbakken. Min eneste konkurrent er meg selv og ingen andre.

ballslam
«Ballslam». Moskusen kjøres hardt.

På søndag vet jeg godt hvilke økter, og hvor mye jeg ønsker å trene. Intensiteten er også noenlunde bestemt på forhånd. Det er viktig å variere intensiteten slik at kroppen tåler kjøret. Jeg er fast bestemt på at jeg skal gjennomføre. Jeg sier til meg selv at jeg er heldig som er i så god form som nå. Jeg velger å tro godt om meg selv for å gi meg selv den selvtilliten jeg trenger for å gjøre en god jobb. Det er ingen alternativ å si til meg selv at jeg ikke klarer. Det er nedpsykende og betrakter det som en «mental strafferunde» og gå rundt med negative tanker. Kun positive mennesker og mine nærmeste får innsyn i mitt liv de siste dagene. Jeg trenger medvind for å nå målene. Det finnes ikke verre motvind enn negative tanker og omgivelser.

pushups
Pushups

Selve veiedagen som denne gang var på 4 timer har jeg på forhånd delt inn i 16 deler. Dvs hver del er et kvarter. Neste delmål er alltid neste kvarter. Treningen er delt inn i 3 hoveddeler. Del en er nede der jeg ror. Den varer i ca 1 time 30 min. 5 stk intervall med roing på 15 min hver. Mellom hvert sett tøyer jeg ryggen med foamroll for å bevare ryggen mest mulig for å stå løpet ut. Del 2 er oppe der jeg bytter intervall på sykkel og elipsemaskin. 2 intervall på hver post på 15 min. Nye omgivelser er en deilig og jeg gleder meg til å komme oppe. Jeg må bare gjøre meg fortjent til det ved å gjøre en god jobb på romaskina.

ståenderoing
Stående roing.

Etter 2 1/2 time entrer Hitman manesjen. Som regel har vi sett hverandre mange ganger mens jeg varmer opp. Han passer på å sende meg de blikk og ord som han vet motiverer meg. Jeg vet nesten aldri hva som venter meg når Hitman tar over regien. For artig skyld har jeg sagt jeg betrakter meg selv som en hund som venter i bilen, og når eieren kommer (Hitman) og åpner bakluka, er det lek å moro. Hunder har ikke begrep om tid, og det er godt å si til seg selv at jeg «ikke kan føle» tiden når jeg trener.

kneboypåbenk
Knebøy.

Utøveren ønsker ALLTID resultater når han «spiller finalen». Jeg sa denne gang at jeg ønsket mest mulig cardio for å presse ut mest mulig. Hitman sa bestemt at vi skal tenke langsiktig og over halve hans trening bestod av styrketrening. Jeg vet hva du tenker sa han, men vi gjør det på min måte og tar det resulatet vi får. Jeg endret umiddelbart innstilling og senket skuldrene. Skuldrene var ikke senket lenge for styrketreninga var beinhard fra start til mål. Korte pauser mellom hver øvelse og jeg fikk akkurat igjen pusten mellom hvert sett. Hele runden gjentaes 3 ganger. Oppi det hele trigger han meg ved å prøve å få meg til å overgi meg. Han vil at jeg skal innrømme at jeg er sliten. IKKE faen om han skal få gleden sier jeg til meg selv. Hver gang han spør om overgivelse tar jeg noen ekstra repitisjoner for å vise at han ikke skal knekke meg.

kicks
«Kicks»


Hitman prøver å få moskusen til å gi seg…

Som avslutning hadde vi 2 intervall på elipsemaskina med økende motstand hvert minutt. Siste 10 min var derimot Hitman bikkja mi. Pesende på elipsemaskina sa jeg:

«Gå rundt i lokalet, utnytt hele bredden og vær gal samtidig»

situpsmedball
Sit Ups med ball.

Siste 6 min gikk altså Hitman som en tulling langs veggene, opp på kasser, mellom tredemøller, snakket høyt og stort sett bare tull. Jeg hadde kun fokus på hva han gjorde. Han gjorde så mye sprell at jeg helt glemte at jeg var nede i parkeringskjelleren. Det er det som er så utrolig godt med samarbeidet. Litt sånn Nils Arne Eggen egentlig. Kjeft når det går bra, og støttende når det er motgang og tungt.

«Ingen blir god alein»

Resultater:

Vekt
vekta

Vekt: 116.4 kilo
Vektreduksjon siste 22 dager: 1.4 kilo
Vektreduksjon siste 52 uker (1 år): 67.9 kilo
Vektreduksjon siden «all time heavy»: Ca 112 kilo.

Jeg er kjempefornøyd med siste 3 ukene. Alt har gått etter planen. Kroppen bygges for langsiktighet, og det har Hitman en stor del av æren for. Nå venter endelig summetone i helga. I samråd med Hitman har vi valgt å «nulle» neste periode. Dvs at vi aksepterer at vi ikke går ned i vekt. Tar vi noen hekto så blir det en bonus. Neste harde periode blir fra ca november til midten av desember. Jeg skal selvsagt spise sunt og trene godt. Det er godt å senke skuldrene litt en periode.

«Who dares wins»

Corleone

13 kommentarer til «Veiedag 8. oktober med 1 års måling!»

 1. Tusen takk for alle hyggelige og motiverende tilbakemeldinger! Disse tilbakemeldingene var en stor bidragsyter til at jeg kom meg på trening i dag skal dere vite. Det er lettere å løpe i medvind og slik støtte er vind av orkan styrke enkelte ganger.

  Mvh Moskusen 🙂

 2. Fantastisk! Det er så godt og motiverende å lese om deg, Rune.
  Jeg tenker du må føle deg veldig stolt. En ting er sikkert, you are amaaaaaaaazing!

 3. Du Rune, Du Rune….
  Som tidligere toppidrettsutøver i langrenn, friidrett og sykling, har jeg en viss kjennskap til hva det kreves for å prestere optimalt. En av «fallgruvene» de fleste som drømmer om å bli best, faller i, er mangelen på fokus i forhold til å være «24-timers-utøver». Det er krevende! Mange yter 100% på trening, men kanskje bare 90 % på livet resten av dagen. Kun de best motiverte, de mest dedikerte og de råeste, blir vinnere.
  Du Rune, er etter min mening en sann vinner! Du imponerer meg voldsomt, og du er en inspirasjon. Du viser hva som kan bo i oss mennesker, mentalt og fysisk, hvis vi bare vil nok. Du er RÅ.
  Du er en av mine «hverdagshelter»!

 4. det er ufattelig hvor «stolt» man blir av å bare se fremgangen til en fremmed person!! DU ER HELT RÅ!!!

 5. Awesome 🙂 Du er bare helt rå!!! Digga ansiktsutrykket ditt på videoen da du sa til Ronny, at du skulle ha summetone i helga samme hva han sa 😉 Du så ut som en liten guttunge som hadde entret godteributikken 😉 Store lykkelige øyne, som prøver å ta inn alle inntrykkene. For ikke å snakke om «bildet» av den ventende hunden i bilen 🙂 Jeg smilte fra øre til øre da jeg leste det 😉 Du er amazing 🙂
  Nå er jeg klar for å «kick-ass» på trening om litt, takket være deg 🙂 Jeg har sagt det før og sier det igjen. Du er en stor motivator og inspirator. Jeg digger energien og positiviteten din 🙂
  Stå på videre! Rom ble heller ikke bygget på en dag 😉

  High five til moskusen 🙂

 6. Strålende Glørstad! 68 kg på 1 år er fantastisco og med endret livsstil klarer du å bli nede der du ønsker 🙂

 7. Ufattelig godt gjort Rune.Du fortalte en gang at du hadde slanket bort en hel Rullings…..Ja snart har du faktisk slanket bort 2 av han.Motivasjon kommer innen ifra sies det men vi fra utsiden blir bare sliten av å bare registrere hva du holder på med Rune.Rett å slett fantastisk godt jobba.Måtte det bare fortsette.Lykke til videre Rune og ja….Dette klarer du garantert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *